csik-udv hsz-csik

TURIA

Ruine măreţe, în mijlocul unor păduri interminabile: Cetatea Bálványos. Originea sa se pierde în negura timpurilor, se presupune că a fost construită în secolul XI-XII. Emisiile de dioxid de carbon de la Turia sunt considerate curiozităţi rare.

Ştiaţi că peştera Büdös, lungă de 14 metri, este cea mai mare mofetă naturală din Europa?

Turia şi împrejurimile sale în trecut aparţineau de comitatul regal Felsőfehér şi numai după formarea noilor comitate maghiare din 1876 a devenit parte a comitatului Trei Scaune.

Curiozităţi:

  • Băile Bálványos dispun de numeroase izvoare de apă minerală carbogazoasă şi două mofete. O curiozitate o reprezintă bazinul cu apă minerală cu conţinut de piatră-acră, denumit “Apor-lányok feredője” (Baia fetelor Apor). La Turia şi Băile Balvanyos există mai multe izvoare cu vitriol, cu conţinut ridicat de sulf – "Szemmosó kutak" – în a căror apă s-a evidenţiat acid sulfuric în stare naturală. Izvoare asemănătoare există numai în America de Nord şi insula Java. În localitate nu se efectuează încă tratament balnear. Mofeta, tratamentul cu apă minerală se fac numai la recomandarea medicului.
  • Peştera Büdös din Turia. Pe timpul revoluţiei paşoptiste, din intrândul lărgit artificial se exploata sulful necesar fabricării prafului de puşcă. Lungimea peşterii este de 14 m. Poate fi considerată cea mai lungă mofetă naturală din Europa, din care zilnic se scurg în aer ca. 2000 de metri cubi de dioxid de carbon. “Peştera” de pe versantul muntelui Büdös înalt de 1052 m, este mai mare decât formaţiunea asemănătoare numită Grota câinelui din Napoli (Grotta del cane).
  • Cimitirul de păsări. În adâncitura rezultată în urma prăbuşirii unei galerii a exploataţiei de sulf se acumulează dioxid de carbon. Micile mamifere, reptile şi păsări care coboară sub nivelul gazului sunt asfixiate.

Sate aparținătoare: Alungeni, Băile Bálványos.

Sursă: www.kvmt.ro

 

Magyar | Română