csik-udv hsz-csik

SITA BUZĂULUI

Cheile Crasnei sunt mirifice. Aici Buzăul părăseşte depresiunea Buzăului şi intră în ţinutul Vechiul Regat Românesc. Râul parcurge toată lungimea cheilor, în albia sa stâncoasă, formând cascade. Vizitatorii acestor meleaguri au parte de un spectacol inedit.

Ştiaţi că aici, la limita actuală a judeţelor Covasna şi Buzău se găseşte formaţiunea de stânci denumită piatra lui Szent László (Sfântul Ladislau), la baza căreia în anul 1887 a fost găsită o comoară de aur? Comoara este compusă din bare din aur marcate cu pecete datând din secolul IV.

Sita Buzăului este o comună situată în depresiunea Buzăului, la 4 km depărtare de oraşul Întorsura Buzăului, pe drumul naţional 10. La Sita Buzăului, pe malurile râului Kovakő au fost descoperite uneltele din piatră neşlefuită, datând din paleolitic, confecţionate din cremene şi jasp.

Atracţii turistice:

  • Biserica ortodoxă din Sita Buzăului. Biserica a fost construită în anul 1861 cu Hramul Adormirii Maicii Domnului. Pereţii bisericii asemănătoare din localitatea Ciumernic sunt împodobiţi cu picturi murale specific ortodoxe (1867).
  • Tabăra pentru elevi din Crasna. Cea mai veche clădire a localităţii este o parte a atelierului de sticlărie a contelui Mikes Benedek, înfiinţată în anul 1855.

Localităţi componente: Crasna, Zăbrătău.

Sursă: www.kvmt.ro

 

Magyar | Română