csik-udv hsz-csik

CHICHIS

Am ajuns la poarta sudică a Ţinutului Secuiesc. Podul de peste Râul Negru care de-a lungul istoriei a fost scena multor bătălii, a inspirat pe cei mai mari poeţi.
 
Ştiaţi că, în Chichiş clopotele vorbesc? Conform unei anecdote locale, clopotul bisericii reformate spune: “n-am bani, n-am bani!” Cel al bisericii unitariene spune: „am la bancă, am la bancă!” La care clopotele bisericii ortodoxe completează: „să-i furăm, să-i furăm!”

Un loc cu importanţă istorică este podul de pe Râul Negru. Aici a avut loc în 1849 crâncena înfruntare dintre armata revoluţionară din Trei Scaune şi armatele austriacă şi ţaristă, aflate într-o superioritate numerică zdrobitoare. În această bătălie şi-a pierdut viaţa şi eroul revoluţiei paşoptiste maghiare, maiorul Gábor Áron. Chichişul este o comună cu o populaţie de secui-maghiari, iar satul Băcel, care aparţine de aceasta, este populată de români.

Aici se află poarta sudică a Ţinutului Secuiesc. Între 1940-44, pe podul Râului Negru se afla graniţa dintre Ungaria şi România.

Atracţii turistice:

  • Biserica unitariană, monument istoric, construită la limita dintre secolele XIII-XIV.
  • Parcul memorial din cimitirul bisericii reformate.
  • Conacul Molnár Benjámin.
  • Biserica ortodoxă din Băcel.

Curiozitate: la marginea localităţii adăpostul şi locul de odihnă al păsărilor migratoare.

Localităţi componente: Băcel.

Sursă: www.kvmt.ro

 

Magyar | Română