csik-udv hsz-csik

HĂGHIG

Ştiaţi că, Hăghigul este un loc istoric? Aici a avut loc vestita luptă de la Hăghig, din 30 noiembrie 1848.
 
Hăghigul şi localitatea Iarăşi care aparţine de aceasta sunt situate la poalele munţilor Baraolt, de-a lungul Oltului, pe drumul judeţean care leagă Sfântu Gheorghe – trecând prin Aita Mare – de oraşul Baraolt. În Hăghig se poate ajunge din Sfântu Gheorghe în direcţia localităţii Vâlcele.

Clădirea consiliului local care poartă timbrul arhitecturii săseşti din Ţara Bârsei este un edificiu reprezentativ al localităţii. Majoritatea locuitorilor sunt maghiare de religie reformată. De această localitate aparţine şi satul Niarăşi locuit de români (7 km).

Biserica reformată are valoare monumentală. Foarte spectaculos este amvonul din piatră, în stil renascentist, din 1674, împodobit cu blazonul familiei patroane Nemes. În faţa bisericii obeliscul sculptat păstrează memoria morţilor taberei de prizonieri de la Feldioara.

Biserica ortodoxă din Hăghig datează din 1854, construită în cinstea Schimbării la faţă a Domnului. Pe clopotul turnat în 1816 se poate admira un text scris cu litere cirilice.

Cei care sosesc la Hăghig mai trebuie să viziteze încă trei construcţii: conacul cu acoperiş dublu din secolul XIX, aparţinând familiei contelui Mikó, castelul din secolul XVIII-XIX aparţinând familiei contelui Nemes (în curtea casei de bătrâni) şi capela mortuară neogotică a familiei, unde odihnesc membrii de seamă ai familiei.

Localitatea poartă semnele specifice ale arhitecturii săseşti, localnicii săi maghiari şi români trăind la hotarul Ţinutului Secuiesc (Székelyföld). Este un amestec ciudat, cu care se pot întâlni  cei care vizitează Hăghigul.

Localităţi componente: Iarăş.

Sursă: www.kvmt.ro

 

Magyar | Română