csik-udv hsz-csik

DOBÂRLĂU

Biserica ortodoxă aşezată central a fost construită în 1795 cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Partea interioară a bisericii este pictată, iconostasul spectaculos. În Mărcuş mai poate fi vizitată o biserică ortodoxă din secolul XIX.

Ştiaţi că, mănăstirea ortodoxă din localitatea Mărcuş ce aparţine de Dobârlău în ultimii ani a devenit un adevărat loc de pelerinaj?

Este o comună la poalele vestice ale munţilor Întorsurii, de-a lungul pârâului cu acelaşi nume. Administrativ, de comună aparţin aşezările Mărcuş şi Lunca Mărcuşului. O aşezare izolată în zona mirifică a izvoarelor pârâului amintit este Valea Dobârlăului. Deasupra Mărcuşului, pe panta muntelui Piliske a fost construită mănăstirea. O parte a icoanelor pictate din biserica ortodoxă din Dobârlău pot fi admirate în altar, iar o altă parte în Centrul Eclesiastic de Documentare din Sfântu Gheorghe.

Atracţii: obiceiurile de iarnă ale locuitorilor români, în mod special colindele de Crăciun şi întâmpinarea noului an. Ultima poate fi auzită, văzută încă din seara ultimei zilei din an. Flăcăii din Mărcuş de ziua Sfântului Gheorghe aşează la porţile fetelor brazi. La intrarea în localitatea Valea Dobârlăului este un izvor, deasupra acestuia s-a construit un acoperiş.  Acesta este un obicei specific românilor ardeleni, legat de credinţa acestui popor în puterile tămăduitoare ale apei.

Localităţi componente: Mărcuş, Lunca Mărcuşului, Valea Dobârlăului.

Sursă: www.kvmt.ro

 

Magyar | Română