csik-udv hsz-csik

CERNAT

Tezaure etnografice, colecţii de artă populară şi porţi secuieşti – toate acesta în muzeul istoriei locale Haszmann Pál unde poate fi vizitată expoziţia permanentă care reflectă bogatul trecut al aşezării.

Ştiaţi că, un eveniment eroic din timpul revoluţiei paşoptiste din 1848-49 este legat de această localitate, respectiv la data de 30 mai 1848, cu ocazia adunării populare convocate aici ofiţerul de grăniceri Pünkösti Gergely din Ozun a declarat ştergerea iobăgiei, ocazie cu care în mai multe localităţi din ţinutul Trei Scaune s-au opus robotei?

Cernatul este format din două părţi independente şi aparţinând unor parohii separate: Cernatu de Sus şi de Jos. Aparţin comunei şi localităţile învecinate Albiş şi Icafalău.

Atracţii istorice: bordeiul slav din secolul VII-IX., iar în zona împădurită denumită Szentkert şi azi sunt vizibile ruinele vechii capele, respectiv turnul cetăţii Ica din secolul XIII, pe crestele muntelui delimitate de pârâul Ica şi Pârâul Mare (Nagypatak).

Numeroasele atracţii ale muzeului cu specific local sunt de neimaginat. În subsolul clădirii se găseşte cea mai mare colecţie de sobe din fontă din regiunea Trei Scaune, iar pe lângă muzeu funcţionează şi o şcoală populară şi un atelier de sculptură. La expoziţia în aer liber pot fi admirate vechi porţi secuieşti, case ţărăneşti, unelte agricole, colecţie de stupi, cruci, monumente funerare şi obeliscuri.

O altă atracţie este şi biserica-cetate reformată din Cernatu de Jos. În localitate pot fi admirate numeroase conace.

Sate aparţinătoare: Icfalău, Albis.

Sursă: www.kvmt.ro

 

Magyar | Română