csik-udv hsz-csik

SZITABODZA

Festői látvány a bodzakrasznai völgyszoros. Itt hagyja el a Bodza a Bodzafordulói-medencét és belép a román Ókirályság területére. A szoros tejes hosszában, sziklás medrében, zuhatagokon keresztül hömpölyög a folyó. Különös élményben részesül az ideérkező.

Tudta-e, hogy itt, a mai Kovászna és Buzău megyék határán van a Szent László-köve nevet viselő sziklaformáció, melynek tövében 1887-ben aranykincs került napvilágra? A lelet IV. századi pecséttel ellátott aranyrudakat tartalmazott.

Szitabodza a Bodzafordulói-medencében fekvő községközpont, 4 km távolságra Bodzaforduló (volt Magyarbodza) városától a 10-es számú műúton. A közigazgatási központhoz tartozik Zabrató (8 km), Bodzakraszna (10 km) valamint a községközponttal összeépült településrészek: Csemernek és Almásrét. A község összlakosságából csupán 8 személy vallotta magát magyarnak.

Szitabodzán a Kovakő patak teraszán tárták fel a csiszolatlan kőkorszakból származó tűzkőből és jáspisból készült pattintott eszközöket. Ezeket Teutsch Gyula és Graf József brassói régészek fedezték fel 1911-ben.

Látnivalók:

  • Görögkeleti templom, Szitabodza. Épült 1861-ben. Titulusa Mária menybemenetele. Csemernek hasonló templomát jellegzetes ortodox belső falfestmények díszítik (1867).
  • Tanulótábor, Bodzakraszna. Legrégebbi épülete gróf Mikes Benedek 1855-ben alapított üveghutájának egyik része volt.

Hozzátartozó falvak: Bodzakraszna, Zabratópatak.

Forrás: www.kvmt.ro

 

 

Keresés a honlapon:
Magyar | Română