csik-udv hsz-csik

MAKSA

Itt látható a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának emlékműve az eresztevényi határba eső Óriáspince-tető napkeletre néző oldalában. Az emlékhelyre jelképes kis székely kapukon át lehet feljutni. A fából épült monumentális alkotást 45 kőszikla veszi körül, amelyekre Háromszék városainak, községeinek és falvainak neveit vésték fel.

Tudta-e, hogy az 1766-ban készült reneszánsz virágdíszes kazettás mennyezet, amely a régi, lebontott maksai református templom mennyezetét díszítette, ma a budapesti Üllői úti Magyar Iparművészeti Múzeumban van felszerelve?

Községközpont a Brassó-Kézdivásárhely műút mentén. Közigazgatási körébe tartozik a történelmi múlttal rendelkező Sepsibesenyő (3 km) és Eresztevény (0,3 km). Területéről neolitikumi, római és Árpád-kori leletek kerültek felszínre. Fenn a maksai erdőn van a Várhányás nevű régészeti pont, mely földsánccal megerősített telephelynek látszik. Területéről bronzkori szalagdíszes kerámia került ki. A fejedelemségek idején itt tartották a székely nemzetgyűlések egy részét.

Látnivalók:

  • A maksai református templom (1894). Barokk ízlésű harangtornyában egy régi, 1531-ből való harang ma is működik. Régi várfalának egy darabkája ma is látható. Az épület előtt Erzsébet királyné emlékfái és a honfoglalás emlékműve látható. 
  • Sepsibesenyő református templomának falán volt látható egy Szent László falfestmény, amely csak rajzmásolata után ismert. Hogy töredékei még ma is léteznek, nincsen kizárva. 
  • Az eresztevényi református templomban őrzik azt a XV. századi harangot, melyet Gábor Áron temetése alkalmával használtak.
  • A település központjában, a főút mellett monumentális kopjafa áll, melyet 1994-ben állítottak az erőszakos kollektivizálás emlékére, azon a helyen, ahol 1950-ben két asszonynak – tüntetés közben – golyóval oltották ki életét, további két személy a kényszerlakhelyről soha nem tért vissza szülőfalujába, 33 személy meghurcoltatást szenvedett, dobrudzsai kényszermunkát végzett. 
  • Gábor Áron síremléke az eresztevényi temető főútra néző szélén. Felirata: „Gábor Áron a hős ágyúöntő székely 1848-49-i honvéd őrnagy. Született 1814 november 7-én elesett a kökösi csatatéren 1849 július 2-án.”
  • Az eresztevényi késő klasszicista és tájképfestményekkel díszített Benke kúria.
  • Úrkútja és a Kupa-kő Maksán. Bő hozamú forrás, melynek vizéről azt tartják, hogy aki abban egyszer megmosakodik, megszabadul a fejfájástól. 
  • Kőszikla a Csobot-hegy oldalában, melyhez a múltba vesző székely őstörténelem egyik személyének – éppen Kupának – emlékét kapcsolták a régi maksaiak.

Hozzátartozó falu: Eresztevény, Sepsibesenyő.

Forrás: www.kvmt.ro

Keresés a honlapon:
Magyar | Română