csik-udv hsz-csik

DOBOLLÓ

Központi fekvésű görögkeleti (ortodox) temploma 1795-ben épült Mária mennybemenetele tiszteletére. Belső része festett, ikonosztáza látványos. XIX. századi ortodox templomot láthatunk még Márkosban. Védőszentje Szent Demeter.

Tudta-e, hogy a Dobollóhoz tartozó Márkos ortodox kolostora valóságos zarándokhellyé vált az utóbbi években?

Önálló község a Bodzafordulói-hegység nyugati lábánál a hasonnevű patak mentén. Közigazgatása alá tartoznak a közel fekvő Márkos és Márkosrét (Bélmező) települések. Itt halad át a Sepsiszentgyörgyöt Bodzafordulóval összekötő műút.

A szomszédos bikfalvi székely földbirtokosok olcsó munkaerőként ide letelepített román zselléreiből alakult település, s éppen ezért nevét csak 1760-ban említik első alkalommal írásos formában. Szórványtelepülése az említett patak festői forrásvidékén elterülő Dobollópatak. Márkos felett, a Piliske-hegy oldalában ortodox kolostor épült. A dobollói ortodox templom XVIII. századi festett ikonjainak egy részét az oltárban lehet látni, más részét a sepsiszentgyörgyi Ortodox Dokumentációs Központban.

Látnivalók: a helyi románság téli népszokásai, kiemelendő a karácsonyi kolindálás (éneklés) és az ezt követő újévköszöntés. Utóbbit már óesztendő estéjén látni-hallani lehet. A márkosi legények Szent György napján zöldágat helyeznek el a lányok kapujába. Dobollópatak bejáratánál forrás van, föléje díszes tetőt építettek. Jellegzetes erdélyi román szokás ez, ennek a népnek a víz gyógyító erejébe vetett hitéhez kapcsolódik.

Hozzátartozó falvak: Márkospatak, Dobollópatak, Márkos.

Forrás: www.kvmt.ro

Keresés a honlapon:
Magyar | Română