csik-udv hsz-csik

BARÓT

Erdővidék egyetlen Szent László-legendát ábrázoló falfestménye a városhoz tartozó Bibarcfalva református templomának északi falán látható. A képsort egy véletlen folytán találták meg 1972-ben. Harminckét négyzetméteres felületet borít. A restaurált falfestményt a XIV. század végére, a XV. század elejére helyezik a szakemberek. Jelenetei: Kihallgatás, Felvonulás, Ütközet, Üldözés, Párviadal, Lefejezés, Pihenő király.

Tudta-e, hogy Baróton született Gaál Mózes (1863-1936) a modern magyar irodalom képviselője, pedagógus, lapszerkesztő, és hogy a miklósvári családból származott  Gyenge Anna (1890-1955), aki Anne Roselle néven több éven át  a New York-i Metropolitan Opera énekesnője, primadonnája volt?

Barót Erdővidéken, a földrajzi értelemben vett Baróti-medence központjában helyezkedik el. Első írásos említése 1224-ből való. A település csak a környező falvakkal együtt - Bibarcafalvával (4 km), Bodossal (6 km), Felsőrákossal (6 km), Köpeccel (5 km) és Miklósvárral (9 km) – 1968-ban kapott városi rangot.

Területén gazdag régészeti leletek kerültek napvilágra a bronz-, a vas-, valamint a római korból. Földjének mélyében lignit telepek vannak, ezeket a felsorolt kapcsolt települések határában 1832-2007 között kül- és mélyműveléssel mindenhol fejtették. A széntelep fölött szinte kiaknázhatatlan mennyiségű szénsavas ásványvíz tartalékok vannak. Gazdasági fejlődését a céhrendszer, majd a bányaipar biztosította a XIX. században. Fejlett tejfeldolgozó és ásványvíz-palackozó ipara. A XIX. századtól kezdve élénk szellemi élete van, ma több helyi hírlap és egy televízió tudósít a vidék eseményeiről. Közművelődési életét egyesület irányítja, kórusok, zenekarok, dal- és tánccsoportok működnek.

Látnivalók:

  • Szent Adalbert római katolikus templom (ép.1760). Itt őrzik a régi templom gótikus keresztelő medencéjét. Belsejében emléktábla adja tudtunkra, hogy itt részesült a keresztség szentségében Baróti Szabó Dávid (1739-1819) költő és nyelvújító.
  • Kazettás mennyezetű református templom, Köpec. Kazettás mennyezete 1767-ből való. Belsejét fejedelmi és családi címerek díszítik. Keöpeczi Sebestyén József (1878-1964) heraldikus munkái.
  • Más templomok: unitárius templom, Felsőrákos. Mai formáját 1795-ben nyerte el. Reneszánsz és barokk jegyeket őriz. Belsejében helyi festett kazetták és jellegzetes „csillagmintás” szedettesek díszítik. Kisasszony kápolna (ép.1755), baptista imaház Barót (ép. 1782-83), barokk jegyeket őriznek. A város két ortodox temploma a két világháború között épült.
  • Kálnoky kastély, Miklósvár. Műemlék. Épült a XVI. század végén, a XVII. század elején. Megmaradt eredeti reneszánsz homlokzata, északi részét klasszicista stílusban átalakították. Restaurálása folyamatban van. Körülötte árborétum található.
  • Tiborcz várának kora középkori maradványai. Bibarcfalva, Várbükk-tető (turistajelzés).
  • Bibarcfalva korszerű ásványvíz-palackozó üzeme. Bibarcfalva 270 sz. Tel:: 0267 – 378 631.
  • Bibarcfalvi műemléktemplom Szent László legendáját megörökítő freskóval
  • Gáspár udvarház, Bodos
  • Erdővidék Múzeuma, a hely-, céh- és bányatörténeti kiállítások, a Baróti Szabó Dávid szülőháza helyén álló emléktáblával megjelölt épületben. A költő és nyelvújító mellszobra a róla elnevezett baróti líceum előterében látható.  

Hozzátartozó falvak: Bibarcafalva, Bodos, Felsőrákos, Köpec, Miklósvár.

Forrás: www.kvmt.ro

Keresés a honlapon:
Magyar | Română