csik-udv hsz-csik
Várják az érdeklődőket a Székely Vágtára (8. szám, 2012 nyár)

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője válaszolt kérdéseinkre.

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Székely Vágta a háromszéki Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn július 14-én és 15-én. A rendezvény kulturális és hagyományőrző programokkal bővült.

 

- Honnan jött a Székely Vágta ötlete?

Már négy éve folyamatosan járunk a Magyarországon hagyományossá vált Nemzeti Vágtára, Ferencváros testvérvárosunkkal közösen jelentkeztünk erre. Első két alkalommal csak résztvevőként voltunk jelen az eseményen, de később Antal Árpád polgármester úr és Tamás Sándor megyei tanács elnök fejéből pattant ki az az ötlet, hogy milyen szép lenne nálunk, Háromszéken is egy ilyen előfutamot szervezni, és elnevezhetnénk Székely Vágtának. Geszti Péternek, a rendezvény védnökének nagyon tetszett az ötlet. A következő évben neki is láttunk a szervezésnek. 

- Miért pont az Óriáspince-tető lett a Székely Vágta helyszíne?

Nagyon sokat gondolkodtunk a helyszínen, hogy találjunk egy megfelelő helyet a rendezvényhez. A város adottságai nem feleltek meg semmiképpen a rendezvény jellege miatt, éppen ezért a sportpályákon, a város melletti területeken gondolkodtunk, de egyik helyszín sem bizonyult elég megfelelőnek. Ezután döntöttünk a Maksa meletti Óriáspince-tető mellett, amely helynek különleges kisugárzása van és alkalmasnak is találtuk a vágta futam lebonyolítására. Megkerestük a tervünkkel Demeter Jánost, aki a pincetető ötletgazdája. Ő már régen is szervezett ezen a helyen olyan nagyszabású rendezvényeket, mint például a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója. A területen előzőleg már történek infrastrukturális beruházások, és ezeket még bővítettük. Remélhetőleg ez a verseny helyszín most már nem is fog változni.

- Milyen programok várják a Székely Vágta látogatóit?

Idén a Székely Vágta egy két és fél napos rendezvény, július 14-15-én, szombaton és vasárnap lesz megtartva, de már pénteken, a nyílvános főpróbára jöhetnek az érdeklődők. A lacikonyhák is kint lesznek már péntektől a helyszínen. A SVESZ helyi vendéglátósok fogják biztosítani az enni- és innivalót egészen vasárnapig. 
A rendezvény keretében próbáljuk az érdeklődőket megismertetni mindazokkal a lovas foglalkozásokkal, amik nálunk honosak. Hargita megyei díjugratók, háromszéki huszárok, hagyományőrzők vesznek részt a programokon. Tavaly 29 lovas versenyzett. Az idén többre számítunk. A helyi közösségek döntik el, hogy kit küldenek a megmérettetésre, Csíkszereda például előfutamot is szervezett tavaly. Szerintem presztízs kérdése is a településeknek képviseltetni magukat a vágtán. Kuriózumnak számít, hogy a Nemzeti Vágtán már szereplő pusztai ötös és csikós bemutatót is elhozzuk idén, Búza Krisztián fogja tartani ezeket. 
A kulturális programok közt megemlíteném még a lovas előadást is, tavaly a Honfoglalást láthattuk, idén a János vitézt mutatja be a komáromi lovas színház a szigetszentmiklósi színház művészeinek főszereplésével. A darab többi szereplői, a helyi táncosok és lovasok, már gyakorolnak. Ez minden korosztálynak látványos előadás lesz.
Gyerekeknek is készültünk játszóházzal, a lovaglást is kipróbálhatják pónikon és nagy lovakon egyaránt. Továbbá lesz székely termékek vására, hagyományos népművészeti vásár, és lovas termékek vására. A Háromszék táncegyüttes és a dicsőszentmártoni Búzakalász együttes táncosai készülnek a Táncpromedán című produkcióval Ivácson László koreográfussal, ezt a díjkiosztás után mutatják be. 

- A tavaly szó volt arról, hogy székelyföldi celebek is kipróbálhatják magukat a vágtán.

Sajnos a tavaly ez elmaradt. Elég nehéz székely celebeket kapni, a média termeli ki őket. Idén, ha lesz is celeb futam, akkor ismert lovas emberek jöhetnek majd számításba, és magyarországi tévések. Egyelőre még nem tudjuk, hogy idén sikerül-e ezt összehozni. 

- Ön szerint a Székely Vágta vonzza-e a külföldi turistákat?

Minden nagy rendezvénynek megvan a  turisztikai vonzata. Hargita, Maros és Kovászna megyei települések képviseltetik magukat, lovasok, azok ismerősei, barátai biztosan eljönnek szurkolni. De rajtuk kívül is számos érdeklődőt idecsal a rendezvény. A Duna Televíziónak köszönhetően Magyarországon is híre van a Székely Vágtának. Idén onnan is jó néhányan részt fognak venni a rendezvényen, sőt, kirándulásokat is szerveznek Magyarországról a Székely Vágtára.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română