csik-udv hsz-csik
Új évadot kezd a Tamási Áron színház (9. szám, 2012 ősz)

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház számos újdonsággal jelentkezik a szeptembertől induló, új évadban. Ezzel kapcsolatosan a színház igazgatójával, Bocsárdi Lászlóval beszélgetett Melkuhn Andrea.

- Milyen elképzelésekkel indul az új évad?

A legfontosabb újdonság az, hogy új bérletrendszert indítunk útjára, aminek az a lényege, hogy felszabadítjuk a játszási napokat, nézőinknek lehetővé tesszük, hogy maguk válasszák meg a napot, amikor egy adott produkciót megtekintenek. Mivel a megszokott, régi bérletek játszási napjára is szervezünk majd előadásokat, ha valaki továbbra is ezeken a napokon szeretne színházba látogatni, megteheti. Az Ábelnek nevezett új bérlet attól is izgalmas, hogy lehetővé teszi a néző számára, hogy egy-egy előadást, ha kedve tartja többször is megnézzen, akár a régi előadásokat is, sőt az is elképzelhető, hogy bérletével a többi családtagját is színházba csalja. Ilyenkor, pl. az 5 lehetőségből annyi belépést érvényesít, ahányan bemennek az előadásra. Ha mind az 5 belépés érvényesítése megtörtént, akkor új bérlet vásárlásával újabb 5 előadás megtekintésére nyernek jogot, ami a következő évadra is érvényes marad. Nyitott bérletről van tehát szó. A bérlet-tulajdonosnak csupán annyi lesz a feladata, hogy helyfoglalásért időben jelentkezzen a városi Kulturális Szervezőirodában.

A nézőinkkel való beszélgetéseink, valamint felméréseink alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az emberek nagy része az ilyen típusú bérletet ésszerűbbnek, a mai életvitelünkhöz jobban illőnek tartja, mint az eddigi, konkrét játszási napokhoz kötöttet. Ezekkel a bérletekkel bármilyen előadást meg lehet nézni, kivéve a bemutató előadásokat, amelyekre továbbiakban is a Tamási Áron bérletet adjuk. A más színházakkal történő bérletcserék esetében szintén használható lesz az Ábel bérlet.
Az előttünk álló évadban a marosvásárhelyi Tompa Miklós társulat Bányavirág című, a pécsi Országos Színházi Fesztivál legjobb előadás díját elnyert produkciója lesz a bérletben. Mi cserébe a Tesztoszteront fogjuk játszani Marosvásárhelyen.
A bérletrendszerünk felújításán túl nagyon remélem, hogy nézőink elismerését a bemutatásra kerülő előadásaink is elnyerik.

- Hány bemutató lesz a 2012/2013-as évadban?

Hat új produkció lesz, ezek közül öt új cím, a hatodik Mátray László színész egyéni műsora, az Egy őrült naplója, amely már az ezelőtti évadtervünkben is szerepelt.
Az első bemutató Keresztes Attila rendező nevéhez fűződik. Spiró György Imposztor című darabját szeptember 20 és 21-én tervezzük bemutatni. Ezután következne az Egy őrült naplója. Az évad harmadik előadása a Neil La Bute Micsoda Lányok című kortárs amerikai szövegből készül Radu Nica rendezésében. Szilveszter estéjén talán a legismertebb komédiat, a Moliére által írt A fösvényt mutatjuk be az én rendezésemben. Az évad második felében Ödön Von Horváth A végítélet napja szövege Zakariás Zalán rendezésében kerül bemutatásra. Az évad legutolsó bemutatóját Radu Afrim többszörös UNITER díjas rendező fémjelzi. A cím kiválasztása  folyamatban van, de a döntést időben közölni fogjuk.

- Régi előadások lesznek-e műsorra tűzve?

Az előző évadokból olyan előadásokat fogunk műsoron tartani, amelyek vagy meg vannak hívva vendégjátékra, és emiatt fel kell újítanunk őket, vagy olyanokat, amelyeket nézőink meggyőződésünk szerint szívesen újranéznének. Pl. Az ezredik éjszaka (gyerekelőadás), az Ilja próféta, amelyet azért vettünk le műsorról, mert a főszerepet játszó színésznőnk szülési szabadságra ment. Az utolsó évadból a nagy közönségsikernek örvendő Tesztoszteront, a Trakhiszi nőket, a Velencei Kalmárt, az Ivanovot, a Bánk Bánt és az Illatszertárt is műsoron szeretnénk tartani. Ezekre az előadásokra is érvényesek lesznek a szeptember elején árusításra kerülő Ábel bérleteink.

- Személyi változások lesznek-e a társulatnál?

Az említett terv megvalósítása azt jelenti, hogy olyan rendezők munkájával fognak nézőink találkozni, akiket már ismernek, mint pl. Keresztes Attila (a Csárdáskirálynőt, valamint a Szabin nők elrablását rendezte színházunkban) és olyanokkal is, mint Radu Afrim ás Radu Nica, akik a Tamási Áron színházban eddig még nem dolgoztak. Ezenkívül Az Imposztor című produkcióban a kiváló kolozsvári színész, Bíró József a főszereplő.

- Milyen a Tamási Áron színház látogatottsága?

Mint minden más színház esetében a látogatottság változó, vannak időszakok, amikor nagyon sok a néző, és olyan időszakok, amikor kevés. Az utóbbi években érezhető a közönség lassú, de biztos növekedése. Azon nézői réteg bővül, amely előadásainkat értő szemmel, érdeklődéssel követi. Olyanok is vannak, akik többször is megnézik az előadásainkat. Azt gondolom, hogy szerencsésen alakult a színház látogatottsága. Nem kis szerepet játszott ebben a két Reflex fesztiválnak a megszervezése, hiszen a sepsiszentgyörgyi közönség azzal szembesült, hogy a színház termeiben izgalmas, mai előadásokat lehet látni. Remélem, hogy a jövőben ezt folytatni tudjuk és a Tamási Áron színházban minden bemutatásra kerülő előadás öregbíti majd színházunk és ezáltal városunk hírnevét.Keresés a honlapon:
Magyar | Română