csik-udv hsz-csik
Családias vendégfogadás (8. szám, 2012 nyár)

Szakács Nagy Magdolnával, az árkosi Szakács vendégház tulajdonosával beszélgettünk.

- Mióta foglalkozik vendéglátással?
 
2006-ban lettem nyugdíjas, és azóta fogadunk vendégeket Árkoson, akkor alakult a Szakács vendégház.

- Honnan jött a vendégház létesítésének ötlete? 
 
A 2000-es év után engem bíztak meg Árkoson az Agronomus ház igazgatásával.  A vendéglátói tevékenységet kellett megszerveznem. Így kapcsolatba kerültem a magyarországi Csáki Csabával és a falusi turizmussal. Az Agronomus házba sok magyarországi turista is érkezett folyamatosan. Mivel télen kevesebb volt a vendég, és az épület meg hatalmas, ezért nem fűtöttünk, csak ha csoportok jöttek kirándulni. Az egyik télen érkezett egy úriember, aki nálunk akart megszállni, de mivel egyedül volt, és az épületet nem fűtöttük, ezért vissza kellett utasítanunk őt. Megkért, hogy ha én is itt lakom Árkoson, akkor szállásoljam el magamnál. Ő volt az első vendég, aki nálam szállt meg. Egészen addig nem is gondoltam arra, hogy én is fogadhatnék vendégeket. De mivel egyedül laktam egy nagy emeletes házban, jó megoldásnak tűnt így kihasználni azt. Számomra a turizmus nem csak pénzforrási lehetőség, ennél sokkal többet jelent, szeretek ezzel foglalkozni. Az évek során nagyon sok érdekes emberrel megismerekedhettem így, és sok régi vendégemmel a mai napig is tartom a kapcsolatot.

- Általában honnan érkeznek a vendégei?
 
Magyarország mellett Bukarestből, Craiováról, Galaţi-ról is vannak rendszeresen vendégeim. Nagyon sok a visszajáró vendég, családok, akik itt jól érzik magukat. Mivel nyugdíjas vagyok, van időm velük foglalkozni, beszélgetni, tudom ajánlani, hogy mit nézzenek meg a környéken. Ez egy családias vendégfogadás. Aki szállodába megy, az nem szereti az ilyesmit szerintem. Én mindig egy pohár üdvözlő itallal várom a vendégeimet, akik már többször járnak, azoknak követem a gyerekeik fejlődését, van aki pótnagymamájának fogadott. A turisták általában az elérhető ár miatt is választják a Szakács vendégházat. Az árakat úgy határoztam meg, hogy számításba vettem, hogy személy szerint én mennyit tudnék áldozni egy ilyen kirándulásra, mekkora az az ár, ami nem lenne megterhelő. 

- Mit szoktak megnézni a vendégei a környéken? Merre kirándulnak? Ön mit ajánl nekik?

Elmennek a Fogarasi havasokba, kastélyokat néznek meg, vagy felmennek a Szent Anna tóhoz, és a Békás szoroshoz. Kézdivásárhely, Kovászna, a Vargyasi szoros és környéke, a Rétyi nyír, az udvarházak, a csernátoni és a sepsiszentgyörgyi múzeum mind kedvelt kirándulási célpont. Árkoson van lovarda is, amit szintén gyakran igénybe vesznek a turisták. Ha a gyerekeket érdeklik a házi állatok, elviszem őket néhány gazdához, hogy ismerkedjenek az állatokkal. Van aki, direkt azért hozza Árkosra a gyermekét, hogy az ismerkedjen a falusi élettel.

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Háromszékre?

Elsősorban a történelem miatt jönnek, mert régen ez a föld a nagy Magyarország része volt. Érdekli a vendégeket a székelység, és vonzó számukra az is, hogy Románia közepén egy tömbmagyarságot találnak. Biztonságérzetük van közöttünk. A román vendégek úgy érzik itt magukat, mintha külföldön lennének. 

- Miben más a Szakács vendégház, mint a többi vendéglátó helyiség?

Négy szoba van nálunk, négy fürdőszoba, félpanzióval. Én magam szoktam főzni. A helyi ízekkel próbálom megismertetni a vendégeimet, illetve az ők ízlésük szerint is alakítom az étrendet. Sokan direkt olyan helyi ételeket főzetnek meg velem, amiről már hallottak, de még nem volt alkalmuk megkóstolni. A húsgombóc csorbát és a tárkonyos leveseket nagyon szeretik a vendégek. Házunk specialitása a vadhúsból készített vadas, ehhez Erdővidékről szerzem be a vaddisznó húst, és abból készítem el az ételt. A zakuszka és a házi lekvárok, főként a hecserli lekvár is mind egyedi, és nagyon szeretik a vendégek. Tartok tyúkokat, van zöldséges kertem is, így mindig friss házitojással és saját zöldségekkel várom a vendégeimet. Közvetlen, családias turizmus jellemzi az én vendéglátásomat. Talán emiatt is van olyan sok visszajáró vendégem.

- Már évek óta reklámoz a Szabadidőkalauzban. Mi a véleménye a kiadványról?

Változatos, átfogó, sok információt tartalmaz, ami hasznos lehet a turistáknak. Jó dolognak tartom, hogy még a székely rovásírást is használják benne. A vendégeknek is rendszeresen szoktam adni a kiadványokból, és használják is előszeretettel.
Keresés a honlapon:
Magyar | Română