csik-udv hsz-csik
Ép testben ép lélek (7. szám, 2012 tavasz)

Kosztolányi Krisztiánnal, a mindig humoros csontkováccsal beszélgettünk, aki nemrég költözött haza Háromszékre, és aki azóta már népszerűségre is szert tett hazájában.

- Mióta foglalkozik csontkovácsolással?

1999-ben szereztem meg a csontkovács minősítést, de már nagyon régóta érdekelt a masszízás és a csontkovácsolás. A szakmát az orvosi egyetemen sajátítottam el, viszont ez nálam mindig is úgymond hobby volt, szerettem. Például, ha elmegyek nyaralni, és azalatt az idő alatt nem foglalkozhatok a munkámmal, már két nap után hiányérzetem van.

- Miért szereti ezt a szakmát?

Jó érzéssel tölt el az, ha egy kezelés után a páciens jókedvűen távozik, és már nem fájtatja a testrészeit. A betegek elégedettsége az igazi fizetség nekem és nem a pénz.

Sokáig informatikus voltam, ebből éltem, és hétvégente vagy este, munkaidőn kívül masszíroztam. Abban az időben is jobban szerettem ezt a szakmát. Kizárólag csak a csontkovácsolással 2007 óta foglalkozom. Eleinte Magyarországon dolgoztam, ahol országszerte minden vidéken jártam házhoz masszírozni. Ezt a tudásomat és tapasztalatomat használom most fel itthon is.

- Háromszéken mennyire van igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra?

Úgy látom, hogy van rá igény, sajnos az idő az egyetlen gond. Az emberek általában sokáig tűrik a fájdalmat, és csak a végső esetben fordulnak szakemberhez az ilyen problémáikkal. A gyógyulás sajnos így már nehezebb és hosszabb idő alatt érhető el.
Egyébként fel szeretném hívni az emberek figyelmét arra, hogy a legelső masszázs amúgy is mindig fájdal-mas egy kicsit, de ettől nem kell megijedni, ez normális. A második kezelés már teljesen kellemes érzés.

- Mennyi időt vesz fel általában egy kezelés?

A kiropraktika egy gyors instant kezelés egy problémára. Például traumatikus sérülés vagy ficam esetén szükséges kimasszírozni is az izületeket a gyógyuláshoz. Én javasolni szoktam a kezelések között legalább 48 óra kihagyást, azért hogy az hatásos legyen. A kiropraktika után nem masszírozok azonnal, sőt még másnap sem. Így egy kezelés beletelik legalább három napba, de jó ha itt azért nem állunk meg, hasznos azután is havonta egy kezelésre eljárni.

- Kiknek ajánlja a masszázst? Kinek lehet szüksége az ilyen segítségre?

A masszázs mindenkinek jó és hasznos. Annak, aki ülő munkát végez és annak is, aki fizikai munkát, annak akisportol és annak is, aki nem. A kismamáknak például kimondottan ajánlott, mert talán őket érinti a leginkább a cipelés és a gyakran ezután következő hátfájás. Persze nem állítom, hogy mindenkinek az a jó, amit én nyújtok. Mindenkinek szoktam ajánlani, hogy próbáljon ki mást is, mert ha nem ismerjük a választékot, nem tudhatjuk melyik a legjobb, kell legyen viszonyitási alapunk. De nagyon fontos dolog, hogy vigyázzon mindenki az egészségére.

- Magyarországon elindult a karrierje. Miért költözött haza mégis Háromszékre?

Lelkileg volt erre szükségem. Nem találtam máshol a helyem, itt a Haza, ez egy érzés. Én a Vargyasi Ilonka Máthé család sarja vagyok, és nagyon büszke vagyok a felmenőimre. Igaz, hogy Magyarországon születtem, de mindig is hazahúzott a szívem, és a tavalyi évben elhatároztam magam, és végre hazaköltöztem Székelyföldre. Jól érzem magam itthon. Szép a vidék és itt Emberek élne, nagybetűvel. Azért mondom ezt mert emberségesek, barátságosak, és a modern világban sem váltak úgymond mű emberekké. Szeretem ezt a társaságot.

Több éve már annak, hogy rendszeresen jártam Háromszékre, és Sepsiszentgyörgyön mindig kimondottan jól éreztem magam. Az én szememben Szentgyörgy egy különösen szép kis tiszta város. Pont akkora város, amelyben én jól tudom érezni magam. Pezseg itt az élet, sok nagyobb városban sincs ilyen kulturális élet mint Sepsiszentgyörgyön. Sok a jazz koncert, számos színházi előadást lehet látogatni, múzeumok is várják az érdeklődőket, és vendégelőadók is gyakran megfordulnak itt. Sokféle kocsma is van a városban, a művésztől, a retróson át, az elit kocsmákig minden megtalálható itt, éppen a hangulatomtól függ, hogy egy társasággal mikor melyiket választom. Nagyon tesztik a város vezetése is, folyamatosan szépül, és sokat áldoznak arra, hogy kulturálisan sokszínű legyen. Ezért választottam Sepsiszentgyörgyöt az otthonomnak.


Keresés a honlapon:
Magyar | Română