csik-udv hsz-csik
Helyit a közösségért! (5. szám, 2011 ősz)

Vásároljunk tudatosan helyit, és tegyük ezt a közösségünkért!

Két háromszéki civil szervezet dolgozik azon, hogy tudatos vásárlókat neveljen, hogy amit eszünk vagy használunk, azzal hasznára is váljunk a közösségünknek.

 

A Zöld Nap Egyesület Helyi Termék kampányáról, és a kampány során készült kisfilmről Ráduly Attilát kérdeztük.

- Miként született meg a kisfilm készítésének az ötlete?

Nézzünk egy picit magunkba, és emlékezzünk vissza, hogy mi odafigyeltünk-e vásárláskor a megvett termékek származására. A mai kor emberének az a kötelessége, hogy gyerekeinek egy tisztább, élhetőbb világot adjon át.
Egy alkalommal egyik volt egyetemi tanárommal beültünk egy helyi étterembe. Ő egy ásványvizet kért, ami nem volt helyi termék, és én megszólítottam, hogy ha nem helyi az áru, akkor ne vásárolja meg. Ha sokan így gondolkodunk, akkor az étterem vezetősége köteles lesz beszerezni a helyi ásványvizet. Vidékünk, ha másból nem is, de ásványvizekből gazdag. Innen jött az ötlet, hogy egy teljes kampányt dolgozzunk ki e fontos cél népszerűsítésére.

- Mi a kampány üzenete?

A kampányunkkal a fogyasztókat és a forgalmazókat is meg akarjuk szólítani. A fogyasztónak azt szeretnénk elmondani, hogy abban a percben, amikor vásárol, akkor a pénzével szavaz, viszont az egészségével fizet majd később. A mai kor trendi embere veszi és eszi az import maszatot. Nem kell támogatni a környezetszennyezést, a vegyszerezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. A szemét értelmetlen pénzkidobás, érdemes meggondolni, mennyit dobunk majd ki abból, amit megveszünk. A vállalkozókra pedig kerekasztal-megbeszélések segítségével próbálunk hatni.

- Van-e hozadéka a programnak?

A hozadéka már most érezhető, mivel a kampány során olyan helyeken is beszédtéma lett a helyi termék, ahol eddig nem volt az. Szűkebb régiónkban az emberek felfigyeltek a kampányra és az üzenetére. Mi sem bizonyítja jobban ezt, minthogy nemrég elhívtak egy találkozóra, hogy mutassuk be a kampányunkat az ott résztvevőknek.Közösségi Kártya Háromszéken

A Közösségi Kártya ötlete egy új kezdeményezés nálunk, Székelyudvarhelyen azonban már hagyománya van. A Háromszéki Közösségi Alapítvány programjáról Furus Levente tájékoztatott.


Minden egyes vásárlás egy jó cselekedet a közösség érdekében.

A Közösségi Kártya egy törzsvásárlói kártya, amely hangsúlyt fektet a helyi közösség támogatására. A Közösségi Kártya használatakor a vásárlót 1% kedvezmény illeti meg a vásárolt értékből. A kedvezményhez a partnerüzlet még ugyanennyit hozzátesz, és ezzel támogatja az alapítvány közösségi programjainak megvalósulását.

A program elindítója a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, amely évek óta nagy sikerrel működteti a rendszert. Jelen pillanatban 3.000 udvarhelyi család csatlakozott a kártya programhoz, a befolyt összegekből megvalósult egy köztéri játszótér és professzionális gépekkel gazdagodott egy fogyatékosokkal foglalkozó helyi civil szervezet. Az alap felhasználásáról a kártyatulajdonos vásárlói közönség dönt szavazat alapján.

A program egyszerű elven alapul. Amikor használják a Kártyát egy partner üzletben, a kártyahasználó azonnali kedvezményben részesül. Emellett a partner vállalkozás a vásárlás értékének 1%-val támogatja a Közösségi Alapítványt és annak programjait. Így a program mindhárom fél számára előnyös. A vásárló nyer, hisz megtakarít és vásárlása által közvetett módon támogatja a helyi közösséget. A vállalkozás nyer azáltal, hogy hűséges vásárlókat szerez, akik értékelik, hogy felelős vállalkozásként támogatja a helyi közösséget. Emellett marketing eszközként is használhatja a Közösségi Kártyát.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány az így összegyűlt alapból helyi civil szervezetek projektjeit, beszerzéseit támogatja.

Kártya igénylése

A Közösségi Kártya a Háromszéki Közösségi Alapítvány székhelyén igényelhető (Sepsiszentgyörgy, Templom utca 1A. szám), valamint a partnerüzletek pénztárainál.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română