csik-udv hsz-csik
Az ezer borvizek városa a turizmusba fektet (3. szám, 2011 tavasz)


Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere válaszolt kérdéseinkre.

Kovásznát méltón nevezhetjük az ezer borvizek városának. A környezeti adottságok miatt nagyon sok turista fordul meg itt évről évre, éppen ezért a város kiemelt figyelmet szentel a turizmus fejlesztésére.

- Milyen a kovásznai turizmus, és milyen lehetőségek vannak?

Kovászna a gyógyturizmusról híres. Viszont a tavaly a júliusi és augusztusi hónapokban volt egy kiesés ebből a szempontból, mivel az állam nem bocsátott ki kedvezményes üdülési jegyeket. Emiatt az előző évekhez viszonyítva 25 százalékos visszaeséssel kellett számolnunk a helyi turizmusban. Megrendítőek az adatok: a 2009-es évben 800.000 ágy volt eladva, tavaly pedig csak 600.000 ágy. Ez az idén várhatóan nőni fog, mivel már februártól ki lehet váltani az üdülési jegyeket egészen év végéig, és szerencsére a nyár folyamán sem várható ezek visszavonása. 

Nálunk minden egyes turista fizet turistaadót, ami 1 lej/nap. Ezt a pénzt fejlesztésekre fordítjuk. Igyekszünk nem csak azok számára szabadidős programot nyújtani, akik jegyel érkeznek és a kezelések után eltöltenék kellemesen az időt, hanem azok fele is próbálunk nyitani, akik fiatalabbak, akik nem feltétlenül gyógyulni érkeznek Kovásznára, hanem kirándulni szeretnének a friss levegőn, túrázni, vadászni, halászni, stb.

- Milyen fejlesztések várhatók?

Letettünk egy 8 millió eurós pályázatot az infrastruktúra fejlesztésre, és örömünkre úgy néz ki, hogy mi is beleférünk a keretbe. Szükség van városunkban erre a fejlesztsére, ez a legfontosabb a turizmus fellendítéséhez is. Az említett összegből tizennégy utcát akarunk teljesen felújítani. Sípályaépítésre is adtunk le pályázatot, de azt sajnos nem nyertük meg. Viszont a tavaly kaptunk elég sok segítséget  Svájcból, egy turisztikai egyetem diákjai és vezetőjük segítettek nekünk és ennek köszönhetően ebben az évben már lesz sípálya Kovásznán. A régi, mindössze 500 méteres pályát 1.000 méteresre növeljük.

Egy másik munkálatra is van ígéret, és ez is ebben az évben várható. A Kovászna bejárattól a Kézdivásárhely fele vezető kijáratig fel akarjuk újítani az utcákat és a  járdákat, valamint a villanyhalózatot is levezetjük a föld alá. 

A helyi turizmus promoválására megírt 200.000 eurós projektünk szintén nyert. Ebben a tervben szerepel a minél több turisztikai vásáron való részvétel, szórólapok készítése és terjesztése, turista információs iroda finanszírozása. A vízhálózat fejlesztésére kaptunk tizenhárom millió eurót. A munkálatok már el is kezdődtek. Terveink között szerepel még az internátus felújítása és az önkormányzat székházának felújítása.

Pályáztunk a kultúrház felújítására is a Nemzeti Befektetési Alaphoz, valamint a központi park felújítására 400.000 lejes támogatást nyerve. A tavalyi évben közel nyolc kilóméteres útszakaszt aszfaltoztunk le, szépítettük a központot, reméljük az idén ez operatívabban fog majd működni. A kovásznai wellnes-központ létesítésének szándéka már megjelent a hivatalos közlönyben is, ebben az évben ezt a projektet is elkezdjük.

Csomakőrös és Kovászna között lesz az üdülőközpont, külső és belső édesvizi medencével és természetesen borvízfürdővel, hiszen ez a legnagyobb kincse Kovásznának. Az önkormányzat és a szállodák közös célja, hogy a turisták olyan szegmensét is megcélozza, akiknek igényük van a luxusra, van pénzük. Már több mint három éve van 4 csillagos szállodánk is, ami bebizonyította, hogy másféle turizmust is lehet működtetni városunkban. Kovásznára jönnek fiatalok is, de amint lejár a kezelés, már nincs mit csináljanak, erre keressük a megoldásokat, és sok minden már a nyáron elindul.

- Milyen fejlesztések lesznek a turistaadóból befolyt pénzösszegből?

Vásárolunk egy élményvonatot, amelyre nemcsak Kovásznán, hanem a környező falvakra is szeretnénk útvonalat tervezni, ami érintené a zabolai Csángó Múzeumot, Gelencén a Katolikus templomot, Zágonban a Mikes kastélyt, stb. Vásároltunk, és májusban már használhatók is lesznek azok a négyszemélyes kerékpárok, amelyekkel lehet majd nézelődni, kerékpározni Kovásznán. Tervezzük, hogy lezárunk egy útszakaszt és oda létrehozzuk a régi Pokolsár épületét, ahol majd képzőművészeti tárgyakat lehet vásárolni. 60.000 lejt idén csak virágokra költünk, hogy ne legyen szürke a város, a turisták érezzék jól magukat.

Volt egy kezdeményezésem, hogy a központon átfolyó Kovászna patakának szintjét emeljük meg, akkor lehetne vizibiciklizni is. Ezt egyelőre nem fogadta el a városi tanács, de nem hagyok fel ezzel a tervemmel. Kovásznán már harminc éve nincs kultúrház, és ennek építésére vettünk fel most hitelt, és azt szeretnénk, ha Karácsonyra már kész is lenne  a kultúrházunk.

- Milyen fontosabb események várhatók az idén a városban?

Március 15-én megünnepeljük a Csoma napokat, minden évben az önkormányzat hozzájárul ennek megvalósulásához. A Kovásznai napok is egyre színvonalasabbak lesznek. Szeretettel várunk mindenkit Kovásznára!


Keresés a honlapon:
Magyar | Română