csik-udv hsz-csik
Túrázzon az Erdélyi Kárpát Egyesülettel! (9. szám, 2012 ősz)

Az Erdélyi Kárpát Egyesület 1891-ben alakult Kolozsváron. Jelenleg 16 tagszervezettel működik. Az évek során sokirányú tevékenységet fejtett ki, amely felölelte Erdély természeti szépségeinek, kincseinek felkutatását, bemutatását, hasznosítását, az osztályok közösségeinek összekovácsolását és turista szellemben való nevelését. Háromszéken 120 éve, 1892-ben alakult meg az EKE, a második újraalapítás 20 évvel ezelőtt történt, 1992-ben. Jelenlegi alelnöke Kiss András István, őt kérdezte a munkásságukról Török Noémi.

- Milyen célokkal működik az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya?
Százhúsz esztendeje alakult a háromszéki szervezet, amely természetszeretetre, környezetismeretre buzdította a székelységet. Tevékenységi köréből kiemelést érdemel azon „szokása”, hogy minősíti az osztály turistáit: „1994 januárjától bevezettük a turista minősítést. Azóta minden évvégi kiértékelőn a teljesítők a megfelelő oklevélben és éremben részesülnek”. Tevékenységi körei között találjuk a legfontosabb ágazatokat: Természetjárás, Honismeret és Környezetvédelem. Ezek a tevékenységi körök országos szinten mind a 16 szakosztály által követett célok, de széles a paletta, találhatóak egyebek között akár teljesítménytúrák szervezése, sítábor, trekking verseny, turistavezetői tanfolyam szervezése, turista társadalom nevelése, helyi, országosan vagy nemzetközileg ismert előadók vetített képes előadása, kerékpárverseny, turistajelzés festése és karbantartása, stb. Jelenleg pedig a Mária Zarándokút kialakitása, festése és karbantartása van folyamatban.

- Hány aktív tagja van a háromszéki osztálynak?
Egész pontosan nem lehet megmondani, mert az önkéntes munka nem kötelező senkinek, ezért a tagok szabadidejük függvényében lesznek aktivak vagy nem. Ez a létszám körülbelül átlagosan 25-30 személy.

- Milyen a korösszetétele a csapatnak?
A korösszetétel nagyon különbözik. Van 11 hónapos tagunk is és 80 éves is. Én, mint az egyesület háromszéki alelnöke az ifjúság toborzásával és utánpótlásával is foglalkozom. Jelenleg 35 éves kor alatt 27 tagot számlálunk a 80 HEKE tagból.

- Milyen tevékenységeket szoktak szervezni?
Nagyon színes és gazdag a tevékenységünk, minden akció a természet körül forog, de a három legfontosabb tevékenységi területünk a természetjárás, honismeret és a természetvédelem. Szervezni szoktunk gyalogtúrákat, honismereti gyalog-, kerékpáros- vagy autóbuszos kirándulásokat, vártúrákat, vetítéseket, előadásokat, kiállításokat, megyei vándortáborokat, EKE napokat. Emellett turista jelzéseket festünk és karbantartjuk azokat, jelenleg már a Megyei Tanács engedélyével. Turistaházunk van a Honvéd és Csaba forrással átellenben a Szentgyörgyi Tanács jóvoltából, és azt próbáljuk átalakítani közönségszolgálati és egyesületi célra közösen a László Kálmán Gombászegyesülettel, valamint a Nemere Természetjáró Körrel.

- Az éves túratervet mi alapján állítják össze?
Év végén vagy év elején a közgyűlésig a Háromszéki EKE túravezetői leadják túrajavaslataikat, amit a közgyűlés tanulmányoz, egyetért és megszavaz. Összesen 12 túravezetőnk van országos és nemzetközi tapasztalatokkal.

- Vannak külföldi úticéljaik is?
Igen. Minden évben előfordul, hogy túravezetőink szerveznek külföldi kirándulásokat is. Ezek is nagy népszerűségnek örvendenek.

- Milyen felszereléssel és kondícióval kell rendelkeznie egy túrán résztvevőnek?
Ez változó, a túra nehézsége, időtartama, periódusa, szintkülönbsége, technikája különböző felszerelést igényel, a megfelelő lábbelitől a táplálékon keresztül a hágóvasig hosszú a lista. Ezeket az információkat a túravezetővel kell egyeztetni indulásig. Van saját felszerelése az egyesületünknek, amit a tagok ingyen bérelhetnek.
Megjegyzés : Változtatás jogát a túravezető fenntartja, ezért túra előtt vegyék fel a kapcsolatot vele. A nem megfelelő öltözetben és felszerelésben megjelent jelentkezőket a túravezetőnek jogában van eltanácsolni.

- Mekkora az érdeklődés a HEKE túrái iránt?
Vannak rendezvények, ahol 6 személy van jelen - szoktuk is mondani “Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista”- és van kirándulásunk, ahol több mint hatvanan vagyunk. De például a megyei HEKE vándortáborunkban 100 fő körül szokott lenni a résztvevők létszáma.

- Idén még mire számíthatnak a túrázni vágyók?
Az év hátralevő részére is változatos a programunk, megkezdve a tematikus gyalogtúrától, emléktúra, honismereti kerékpártúra, sziklatúra, babatúra, vártúrák, egészen a nehéz túrákig, ahogy mondani szoktuk a ”tortúrák”-ig. A túrákkal kapcsolatban minden információt megtalálnak itt a Szabadidőkalauzban, a Háromszék napilapban, a Székely Hírmondóban, vagy a honlapunkon, www.eke.ma. Szerdánként gyűlést tartunk 18 órától a székházban, a Kós Károly utca 5/A. szám alatt.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română