csik-udv hsz-csik
A kovásznai gyógyturizmusról egy orvos szemével (16. szám, 2014 nyár)

Kovászna, az ezer borvízforrás városaként ismert település, az ország egyik legjelentősebb fürdővárosa. Vonzerejét gyönyörű fekvése és az itt található ásványvizek és mofetták jelentik. A fürdővárosban számos szálloda és panzió áll a gyógyulni, illetve üdülni vágyók rendelkezésére, ezen kívül Kovászna városában működik az ország legelismertebb szív- és érrendszeri rehabilitációs kórháza.

A helyi egészségturizmusról dr. Tatár Mártát, a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház kardiológus-főorvosát kérdezte munkatársunk, Török Noémi. Közreműködött Kopacz Zsuzsa. 

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Háromszékre? 

Azt, hogy mi vonzza, arról a turistákat kéne megkérdezni. Én arról tudnék beszélni, hogy mit kínál Háromszék. Először is gyönyörű természeti környezetet, rengeteg gyógytényezőt, például ásványvizeket, mofettát. Megtalálható itt a falusi turizmus és kulturális turizmus is. Tehát egy nagyon széles palettát nyújt Háromszék az idelátogatók számára.

- Sokat hangoztatott téma a gyógyturizmus fontossága. Milyen lehetőségek rejlenek ebben?

Most már nem kimondottan gyógyturizmusról beszélünk, hanem egészségturizmusról. Tehát pont olyan fontos az egészség megőrzésére összeállított turisztikai csomag, mint az aktív, egészséges öregedésre összeállított ajánlat. Nyilvánvaló, hogy a már beteg embereknek a lehető leggyorsabb és legteljesebb egészségvisszaállítási programot kell nyújtani a gyógyturizmus keretén belül. Amikor egész Európában újragondolják az egészségügyi ellátást, egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak a költséghatékony egészségmegőrzési programoknak. Ezen belül az egészségturizmus egy nagyon fontos szerepet foglal el.

- Tapasztalata szerint mennyire népszerű célpont a gyógyturizmus szempontjából Kovászna? 

Kovászna Romániában az egyik legnépszerűbb célpontja a romániai betegeknek. Az egész országból nagyon sokan jönnek, de szerintem Kovászna tovább kell lépjen és egy fontos desztináció kell legyen az európai gyógyturizmusban is.

- Milyen lehetőségeket biztosít a gyógyulni vágyóknak/turistáknak a város?

Kovászna a gyógyulni vágyóknak biztosítja a természetes gyógytényezőinket, a változatos ásványvízforrásainkat illetve a mofettát. Emellett az aktív kikapcsolódásra is számos lehetőség van, például gyalogtúrák, sípályák, teniszpályák formájában. A kikapcsolódáshoz hozzátartoznak a kulturális programok is, ennek a biztosítására van egy művelődési házunk, ahol reméljük, egyre változatosabb előadások lesznek.

- Milyen szolgáltatásokkal várja betegeit a Dr. Benedek Géza szív- és érrendszeri rehabilitációs kórház?

A kovásznai szívkórház 54 éves tapasztalattal rendelkező szív- és érrendszeri rehabilitációs intézet, ahol lehetőség van a szív- és érrendszeri betegek teljeskörű kivizsgálására. Mindehhez rendelkezésünkre áll az összes korszerű diagnosztikai módszer: EKG, 24 órás EKG monitorizálás, 24 órás vérnyomásmérés, echokardiográfia, laboratóriumi kivizsgálás, terheléses EKG, fotopletismográfia. Ezek segítségével állapítjuk meg a pontos diagnózist illetve a betegség stádiumát és ezek ismeretében egyénre szabott, komplex rehabilitációs programban részesülnek a betegek. A program magában foglalja mindazt, amit Európa bármely rehabilitációs intézete nyújt - kinetoterápia, diéta, gyógyszeres kezelés, - de a kovásznai modellként ismert rehabilitációs program egyedisége, hogy ehhez integrálja az itt található természetes gyógytényezőket: a szénsavas kádfürdőt és a mofetta kezelést.

- Honnan érkeznek a gyógyulni vágyók, és leginkább mire kíváncsiak itt?

Kovásznára és a szívkórházba az ország minden megyéjéből érkeznek, külföldi betegek kis számban fordulnak meg a kórházban, és sajnos egyelőre a városban is. Ezen tényező megváltoztatásáért sokat kell még tenni. Meg vagyok győződve arról, hogy sokan kíváncsiak a városra, de ehhez sokkal jobban kell hangsúlyozni, hogy Kovászna székelyföldi település. Gondolok itt arra, hogy nagyon jó volna, ha lenne itt egy székely termékek boltja, székely kézművességet bemutató terem, ahol a turisták maguk is kipróbálhatnák a különböző mesterségeket. Amikor tipikus magyar ünnepek zajlanak, pl. Március 15., Október 23., akkor román nyelvű szórólapokat kellene elhelyezni minden szállodában, hogy az idelátogatók megismerjék, hogy mi van ebben a városban.

- Melyek a további tervek a gyógyturizmus terén?

Nem én vagyok a közvetlen felelős a város gyógyturizmusának a fejlesztéséért, de úgy gondolom, hogy mindenképp arra kellene törekedni, hogy a város megkapja a nemzetközi okmányt, ami a nemzetközi gyógyturizmusban való jogosultságot igazolja, melyhez el kell érni a 10 pontot. Szerintem a városban egy konzorciumot kellene létrehozni, a Polgármesteri Hivatal, a turisztikai iroda és a szállodák vezetői bevonásával, és meg kéne nézni, hogy a 10 pontból mi az, amit már teljesítettünk, és még mit kell teljesíteni, hogy felkerülhessünk a nemzetközi gyógyturizmus listájára. Ennek a szabályai pontosan le vannak rögzítve 2009 óta, tehát ezt meg lehet szerezni, csak utána kell járni.

- Tapasztalatai szerint milyen irányba halad a régiónk turizmusa?

Fejlődés tapasztalható, de az ember nyilvánvalóan gyorsabb haladást szeretne. Nagyon jó, hogy egyre gyakrabban jelen van Kovászna a legkülönbözőbb turisztikai vásárokon. Fontos az, hogy már nyolc éve visszajárnak ide a luzerni egyetemisták, akik viszik a városunk hírét Svájba, és segítik ötletekkel a város turisztikai fejlődését. Úgy gondolom, hogy a régiónk turizmusa jó irányba halad, de egy picit gyorsabban és összehangoltabban még hatékonyabb lenne a fejlődés.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română