csik-udv hsz-csik
Vissza a gyökerekhez (5. szám, 2011 ősz)

Diószegi Lászlót, a Diószegi pékség és a Diómarzipán cukrászat tulajdonosát kérdeztük.

- Mikor alakult a pékség, és milyen termékekkel büszkélkedhet?

1996-ban alapították a szüleim egy cégtárssal közösen. 2002-től az én tulajdonom, jövőben lesz 10 éve. Amikor átvettem a vállalkozást, még egy kis pékség volt hét alkalmazottal, mostanra 163-an dolgozunk itt. Cukrászatunk is van a tavalyi évtől, a Diómarzipán. Péksütemények közül fő termékünk a fittness croissant, a tönkölyös kocka, nagyon viszik a meggyes lepényünket is, de kedveltek a túrós táska, a vaníliás, pizzás és mákos sütemények. Körülbelül 20 féle süteményünk és 15-20 fajta kenyerünk van. Általában egy nap 16000 házikenyeret sütünk, de szombatonként jóval többet.

- Hol kaphatók a Diószegi termékek, kenyerek?

Romániában 10 megyében vagyunk jelen: Kovászna, Hargita, Maros, Kolozs, Brassó, Bákó, Buzău, Prahova, Bukarest és Dâmboviţa megyékben lehet kapni a termékeinket. Magyarországon a Lipóti testvérpékségünk 150 boltjában kapható a Diószegi házikenyér, melynek receptje egy teljes évi kísérletezésünk eredménye. Szlovákiában is lehet Diószegi termékeket vásárolni több mint 30 üzletben. Két hónapja pedig Olaszországban, Milánó mellett is megvásárolható már a Diószegi kenyér.

- Az idén több rendezvényt is lebonyolítottak. Mik voltak ezek, és honnan jött az ötlet?

A Szentgyörgynapok alkalmával valami újdonságot szerettünk volna kitalálni a városnak, és arra gondoltunk, hogy ha már 550 éves a város, akkor készítünk egy 550 kilós tortát. A cukrászatunk le volt maradva reklám téren, ezért is jött igazából az ötlet, de ha már tortát sütünk, akkor kenyeret is, és mivel azt nem lehetett 550 kilósra sütni, így 55 kilósra terveztük. A világ legnagyobb kenyerét sütöttük meg. Ennek külön kemencét is építettünk. Két hónap múlva felkértek, hogy süssük meg mi a nemzet kenyerét. Sütöttünk egyet Szolnokra és egyet Sepsiszentgyörgyre. Az 50 kilós kenyerek augusztus 20-ra, Szent István király és az új kenyér ünnepére kerültek megszentelésre.

Márciusban részt vettünk Marosvásárhelyen a Gastro Pan kiállításon is. Mi nyertük meg a Román nemzet kenyere és a Románia legegészségesebb kenyere címet. Második helyezést értünk el a Magyar nemzet kenyere megmérettetésen is.

Nem elég jót előállítani, azt el is kell adni. Azért is csinálom mindezt, hogy a Diószegi termékeket megismerjék. Mára már ez egy Brand lett. A rekordkísérletek által most már mindenhol ismernek, Románia szerte.

- Milyen terveik vannak még?

Szeptember 24-én lesz a Hagyományos vásár Sepsiszentgyörgyön. A vásár alkalmával mi adjuk majd a házikenyeret, a tepertős pogácsát, és ha már hagyomány, felvetődött az ötlet, hogy süssünk hamuban sült pogácsát is a résztvevők és az érdeklődők számára. A kemencében kivitelezhető ez is, úgyhogy megkóstólhatjuk az igazi hamuban sült pogácsát ezen a hétvégén, és meglátjuk miért szerették ezt olyan nagyon az őseink.

Kilátásban van novemberben a Hagyományos Termékek Vására Budapesten, amelyen szintén szeretnénk részt venni. Terveink szerint a következő Szentgyörgynapokra újra előrukkolunk valami érdekességgel.

Most szeretnénk bővíteni a pékséget, a kétszeresére növelni. Hamarosan elkezdjük az építkezést, és épül a franchise-hálózatunk is. Ezek a terveink. Ezek után már csak a minőség fog számítani, a mennyiség mellett erre még jobban oda akarunk figyelni.A finom pékárú készleteinket is bővíteni szeretnénk. A cukrászatot is át akarjuk vinni egy másik épületbe. És a cukrászati termékek esetében hosszú távon nem akarunk semmilyen adalékanyagokat használni, csakis azt, ami természetes. Véleményem szerint inkább kicsit drágábbak legyenek a cukrász termékek, de azok igazi tojásból és igazi tejből készüljenek.

- Fontosnak tartja-e Ön a Szabadidőkalauzt? Mit gondol, hasznos-e a kiadvány?

Fontos az, hogy ez egy ingyenes kiadvány, megtalálható majdnem minden vendéglátó egységben. Ha az ember kimegy este a barátokkal, több ideje van ilyenkor, és szívesen ellapoz egy ilyen kiadványt. Már csak kíváncsiságból is.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română