csik-udv hsz-csik
A turisták széleskörű tájékoztatása a cél (31. szám, 2018 tavasz)

Aki vendégként, turistaként érkezik Sepsiszentgyörgyre, mindenképp keresse fel a város központjában működő Turisztikai Információs Irodát, ahol tájékozódhat a városi, Kovászna megyei, valamint bel- és külföldi turisztikai kínálatokról is. Az iroda munkatársai magyar, román, angol és német nyelven tájékoztatják az érdeklődőket a szálláslehetőségekről, vendéglátóhelyekről, közlekedésről, programokról, látnivalókról, illetve kulturális és sporteseményekről is.
Az információnyújtás mellett szolgáltatásaik közé tartozik a szállásfoglalás is. Mindemellett ingyenes turisztikai kiadványokkal, térképekkel, útikönyvekkel és rövidfilmekkel is tudnak szolgálni. Baló Ildikóval, az iroda munkatársával beszélgetett Bezsnei-Török Noémi.

- Mióta működik Sepsiszentgyörgyön a Turisztikai Információs Iroda? Mivel foglalkozik?

2000-ben nyílt a legelső Turisztikai Információs központ, az utóbbi néhány évben a Lábasházban működött Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának alegységeként.
Ez év januárjától a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület működteti az irodát, új székhelyen, a főtérről nyíló helyiségben.
Az iroda elsődleges feladata a közönségszolgálat, a látogatók minél szélesebb körű tájékoztatása, turisztikai információk szolgáltatása. Információt nyújtunk szálláshelyekről, éttermekről, látványosságokról, szabadidős tevékenységekről, de bármi más turizmussal kapcsolatos kérdesre is igyekszünk válaszolni. Ugyanakkor az iroda által a helyiek érdeklődését is szeretnénk felkelteni a környék turisztikai értékei és eseményei iránt.

- Milyen új szolgáltatásokkal várják a turistákat az újranyíló irodában?

Új szolgáltatásaink közül elsősorban az irodában működő ajándékboltot emelném ki, melyben a térségünkre jellemző szuvenírek vásárolhatóak, hűtőmágnesek, képeslapok, térképek, útikönyvek és más kisebb emléktárgyak. Az ajándéktárgy kínálatunkat az évszakoknak és az eseményeknek megfelelően szeretnénk bővíteni. Továbbá az irodában a megyéről  készült videókat láthatnak az érdeklődők, virtuális utazást tehetnek VR szemüvegeink által, és iPadről böngészhetik a megye turisztikai mobilalkalmazását, amelyet egyébként bárki ingyen használhat saját telefonjáról is.  

- Tapasztalataik szerint mennyire népszerű célpont Háromszék a turizmus szempontjából? 

Háromszék, mint turisztikai célpont, évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 10%-al növekedett a turistaérkezések száma. Az irodába látogatók többsége belföldi, többnyire a balneoturisztikai lehetőségek miatt keresik megyénket, viszont sokan a hagyományainkért, a székely konyháért és a csendes rurális környezetért szeretnek idejárni.
Véleményem szerint fontosak a nagy horderejű események is (pl. Szent György Napok, Kürtőskalács Fesztivál, Kolbászparádé stb.), mert ezekre az országból, de akár külföldről is érkeznek látogatók. Háromszéket számos belföldi és külföldi rendezvényen népszerűsítjük, amely szintén hozzájárulhat a környék látogatottságának növekedéséhez.

- Honnan érkeznek a turisták, és leginkább mire kíváncsiak itt?

Az irodába betérő látogatók és turisták többsége belföldről érkezett, de néhány külföldi is megfordult már, őket a kulturális látnivalók, múzeumok és a templomok érdekelték többnyire. A belföldi turisták a fürdők, borvizek, gyógyturizmus és wellness szolgáltatások iránt érdeklődtek, de a megye természeti kincseire is kíváncsiak voltak. Akik pedig nemcsak pihenésre vágytak, azok a helyi sípályákról kértek információkat.

- Ön szerint hogyan lehetne jobban fellendíteni a helyi turizmust?

Fontos lenne az állandó együttműködés a helyi és megyei turisztikai vállalkozókkal, velük közösen olyan eseményeket és programokat lehetne szervezni, amely biztosan hozzájárulna a helyi turizmus fellendítéséhez, hiszen az eddig szervezett események is sok látogatót vonzottak. Kell a folyamatos információcsere, ötletelés és az új élményközpontú, turisztikai szolgáltatások kialakítása.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română