csik-udv hsz-csik
Malomkert Felsőcsernátonban (25. szám, 2016 ősz)

A Kovászna megyei Csernáton mindig is nevezetes volt a településen működő számos vízimalomról. Az itteni vízimalmokról már a 17. századból maradtak fent adatok. A 19. században Csernátonban működő 34 malomból 25 a Várbérc oldalán csoportosult. Sajnos ezeknek mára jobbára csak emlék a létezésük. A 2015 nyarán Felsőcsernátonban felavatott Malomkert Turisztikai Központ ennek a helyi örökségnek állít emléket. A központ menedzserével, Szőcs Lászlóval beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Honnan jött az ötlet, hogy felújítsanak egy régi vízimalmot, és mellette panziót működtessenek?

Csernátonban hagyománya volt mindig a vízimalmoknak, így az ötlet kézenfekvő volt. 2015 júniusában a Kovászna Megyei Tanács támogatásával sikerült felújítani a régi vízimalmot, amely jelenleg az egyetlen működő vízimalom Csernátonban. Régen 34 vízimalom volt itt, a Malomárok 34 különböző malmot látott el vízzel és speciálisan Bükszádnak őrölt búzát ezáltal. Gyermekkoromban sokat jártam arra a helyre, ahol most van a vízimalom. Az első elképzelésünk az volt, hogy saját használatra hétvégi házat építünk ide. Végül továbbfejlesztettük az ötletet, és arra gondoltunk, hogy hasznosabb lenne inkább egy szociális vállalkozást nyitani Csernátonban, amivel olyan embereknek tudnánk segíteni, akik hátrányos helyzetben vannak. Pl. olyan szülőknek, akik egyedül nevelik a 3 gyermeküket, vagy olyan embereknek, akik pl. már 45 éven felüliek és nincsen munkahelyük, vagy soha nem volt munkakönyves állásuk. Ezen elképzelés hatására született meg a Malomkert turisztikai központ, amely keretében mára már kifogástalanul működik a régi vízimalom, és amelyben három olyan alkalmazottat is foglalkoztatunk, akik hátrányos helyzetűek, de nem fogyatékosak, akiket mi képeztünk ki. Vannak köztük szakácsnők, pékek, takarítónők. Örömmel tölt el, hogy munkahellyel tudjuk segíteni őket. 

A Malomkert szociális vállalkozásként működik, amelyet a Holnap Egyesület működtet, különböző szolgál-tatásokat nyújt, ugyanakkor arra is törekszik, hogy működésével több társadalmi problémára is megol-dást találjon. Fő üzleti célja között megtalálhatóak pél-dául a fenntarthatóság, az értékmentés, a hagyo-mányőrzés, a környezetvédelem, a foglalkoztatások bővítése és a szociális ellátás minőségének javítása. Ugyanakkor a Malomkert Turisztikai Központ a régen Csernátonban működő vízimalmoknak is emléket állít, így megőrizve ezt a hagyományos mesterséget a jövő számára is.

- Kik látogatják a vízimalmot?

A tavalyi fél évben különböző konferenciáknak adott helyet a turisztikai központ, országos és nemzetközi konferenciákat tartottunk itt. Idén pedig iskolatáborokat szerveztünk nemcsak helybélieknek. Sok külföldi látogatónk is volt, ezenkívül rengetegen érdeklődnek a vízimalomról, és annak működéséről.

A vízimalommal kapcsolatban több programot is kialakítottunk. Itt megemlíteném „A búzától a kenyérig” programunkat, amelynek keretében az idelátogatók megtekinthetik, hogy hogyan őrölték meg régen a gabonát, hogyan sütötték meg a mindennapi betevő falatunkat stb. Sőt, a program keretében a látogatók helyi segítséggel saját kenyeret is készíthetnek, amit el is vihetnek magukkal.

A programjainkra belépőt kell fizetni a csoport nagyságától függően. Ez attól is függ persze, hogy a turisták a vízimalom bemutatását illetve a többi program megismertetését idegenvezetéssel kérik-e vagy sem.Ezenkívül vannak kórustalálkozók is itt, és lehet nálunk szabadtéri esküvőt, keresztelőt is szervezni. Persze sokan csak átutazóban járnak nálunk, ők általában csak a vízimalmot akarják megnézni. A Malomkert Turisztikai Központ 17 szobával rendelkezik, 52 férőhelyünk van, a konyhánk kapacitása napi 300 menünek az előállítására képes. Van 3 parasztházunk rusztikusan berendezve, az 1870-es évekből is vannak tárgyaink, hogy az emberek lássák, hogyan éltek  a múlt század elején a falusi emberek.

- Milyen jövőbeni terveik vannak?

Az idén sikerült a központi fűtést teljesen befejezzük, ez azért fontos, mert így télen is tudunk fogadni vendégeket. Szeretnénk kialakítani a parasztházakat nem feltétlenül csak vendégfogadásra, hanem múzeumszerűleg is. Van egy kis színpadunk, konferenciatermünk, 15 kenyér megsütésére alkalmas kemence is. A fő célunk lényege a fenntarthatóság, és olyan személyeken tudjunk segíteni, akik rászorulnak, és ugyanakkor célunk, hogy akiken segítettünk, azok egy bizonyos idő után tudjanak kilépni innen, és érvényesülni máshol is, és a helyükbe kerüljenek ismét olyanok, akiket tudunk segíteni elindulni az életben.

A hosszútávú terveink között szerepel egy sátortábor kialakítása is, amihez szeretnénk biztosítani a mellékhelységeket, villanyáramot stb. Így sokkal közelebb kerülhet az ember a természethez.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română