csik-udv hsz-csik
Téli kikapcsolódás Háromszéken (14. szám, 2013 tél)

A téli sportról elsőre mindenkinek a sízés jut az eszébe, mert ilyenkor ez a sport a legkedveltebb. Nálunk is évről évre egyre többen állnak sílécekre. A háromszéki sípályák idén is várják azokat, akik aktívan szeretnének kikapcsolódni. Aki pedig még nem tud sízni, annak itt az alkalom, idén megtanulhat. 

A sízésről és a vele kapcsolatos téli sportokról Szőcs Imrével, a sepsiszentgyörgyi Alpamayo kft. tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan került kapcsolatba Ön és cége, az Alpamayo kft. a téli sportokkal? 

Vállalkozásom leginkább magaslati munkálatokat végez, ami magába foglalja a magas építmények restaurálását, toronymunkálatokat, templomok festését, veszély elhárítást (veszélyes fák nyesését, vágását), reklámok, óriás bannerek szerelését stb.De mindezek mellett síoktatással és hegymászással, illetve hegymászó expedíciók szervezésével is foglalkozunk.

Síoktatással 2000-től foglalkozom, miután a brassói George Bariţiu Egyetemen testnevelési- és sí szakos oklevelet szereztem, majd a bukeresti Testnevelési Akadémián államvizsgával erősítettem meg a síszakosodást. Persze a téli sportok iránti vonzalmam már sokkal korábbra vezethető vissza. Hat éves koromtól sízek, autodidakta módon tanultam meg, de már akkor, kisiskolásként is vonzódtam a versenysportokhoz, de akkor még ez sajnos nem tudott megvalósulni. 16 évesen ismerkedtem meg a versenyszerű hegymászással, a magashegyi expedíciók örömeivel, és ezt a kialakult szenvedélyt  követte a síalpinizmus.

Az egyetemi oklevél megszerzése után két évig a sepsiszentgyörgyi Sportiskolánál edzősködtem, majd teljesen magánoktatásra váltottam, edzéseket és sítáborokat szervezve a Madarasi Hargitán, majd a Kommandói hegyekben és Sugásfürdőn. A táborok során nagy hangsúlyt fektettem a differenciált foglalkozásra, ami segít követni a különböző felkészülési szinteket kezdő és haladó sízőknél. 

- Könnyen meg lehet tanulni sízni?

Ez függ a tanuló fizikai adottságaitól, a megfelelő felszerelésétől és persze az oktatótól. A gyerekek könnyebben tanulnak, ezért bátorítok mindenkit, hogy minél hamarabb kezdjék el a tanulást.
Mi például már négyéves gyerekeket is oktatunk. Ennyi idősen már ki vannak erősödve az ízületek, és már csoportosan is lehet foglalkozni a gyerekekkel. Persze felnőttoktatást is vállalunk, ugyanis erre, tapasztalataink szerint, egyre nagyobb az igény. Egyre többen merészkednek ki a hazai és a külföldi sípályákra egyaránt. 

- Hogyan lehet megtanulni sízni Háromszéken?

Sugásfürdőn, illetve a kovásznai sípályán tanítunk. Ide várjuk azokat, akik tanulni szeretnének.  A gyerekek oktatásával hétfőtől péntekig, a felnőttekkel pedig inkább hétvégen foglalkozunk. Aki jelentkezni szeretne az oktatásra, hívhatja a 0744-248331-es mobiltelefonszámot.        

- A síoktatás mellett túrasízéssel is foglalkozik. Miben más ez?

A túrasízés az a sport, ami még inkább kitárja a lehetőségeket, hogy téli viszonyok között nagy távolságokat bejárhassunk és vad, még érintetlen hegyoldalakon sízzünk. Ez igazán izgalmas, viszont sokkal több tudást is igényel, csak haladó sízőknek ajánlott. Jelentős ismeretet követel a terep és a hóviszonyok felmérésében, illetve hegymászó tapasztalat is kell a sportszerű túrasízéshez. Nagyon hiányolom a néhai Dani Kinga sepsiszentgyörgyi sportolót, akivel korábban ebben a sportban sok versenyen részt vettünk, és büszkén mondhatom, hogy nyertünk is.

- Melyek a jövőbeni tervei? 

Fontos számomra munkámban és szakmámban egyaránt a folyamatosság, a lendületes fejlődés, és a munka mellett továbbra is kapcsolatban akarok maradni a magashegyi mászással. Célom minél magasabbra vinni nemzetünk jelképeit és hírnevét.


Keresés a honlapon:
Magyar | Română