csik-udv hsz-csik
Napsugaras ajándékok Sepsiszentgyörgyön (18. szám, 2014 tél)

Közelednek a téli ünnepek, amelyekkel már szinte egyértelmű módon együtt jár az ajándékozás is. Az ajándékok által fejezzük ki szeretetünket a családtagjaink fele. Persze az ajándék kiválasztása nem mindig egyszerű dolog, sőt. A Sepsiszentgyörgyön működő Napsugár ajándékbolt segíteni szeretne mindenkinek abban, hogy megtalálja a legmegfelelőbb ajándékot. Széles kínálattal várják vásárlóikat.

Oláh Badi Zsolttal, a Napsugár ajándékbolt tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Mióta ismeri Ön a háromszéki Szabadidőkalauzt?

Körülbelül 3-4 éve lapozgattam fel a Szabadidőkalauz oldalait és figyeltem fel a kiadványban rejlő lehetőségekre. Ezek után döntöttem el, hogy rendszeres hirdetője leszek a kiadványnak.

- Milyen indíttatásból lett NAPSUGÁR a neve az ajándékboltnak?

Elsősorban az eredeti, az előző tulajdonosok által adott Sunsuv elnevezésből indultunk ki. A "Nap"-ra összpontosítva a magyarságunk, nemzetünk megerősítésére, felvállalására döntöttünk a magyar elnevezés mellett. Egy nagyon tehetséges reklámgrafikus segítségével egy olyan logót készítettünk, amely a "Nap" szimbólum üzenetét a vásárló felé is sugározza, ötvözve a narancssárga - kreativitás, boldogság, lelkesedés - és a zöld - fejlődés, harmónia, termékenység - színekkel.
Hogy mi a Nap üzenete? Hozz létre valamit, alkoss, teremts!

- Kik a vasárlóik? Sok turista szokott-e vásárolni Önöknél?

Nyári időszakban nagyon sok turista vásárol nálunk, melyből néhányan visszatérő vendégek. De nagyobb százalékát a vásárlóknak a helyi emberek teszik ki. Pozitívumként tudom említeni, hogy vásárlóink közt tudhatunk egy olyan társadalmi réteget, amely egy kicsit tudatosabban választ ajándékot, akiknek már nem olyan könnyű eladni a giccset. Tulajdonképpen ez a vásárlói réteg képezi a klientúránk gerincét. Ezeknek az embereknek az átlagnál több ízlésük van, ők már odafigyelnek hogy ha lehet, helyi kézműves terméket válasszanak.

- Mi alapján választják ki, hogy milyen hagyományos termékeket vásárolnak?

Elsődleges szempont a tényleges hagyomány és a minőség. Kiemelném a Bocskai-rendek minőségi zsinórozását, melyet a zsinórozó még az őseitől tanult. Mindezt az igényes vásárlóink észre is veszik és meg is dicsérik. A felerősödött nemzeti öntudattal nagyon sokan nekifognak mindenféle "hagyomány" ápolásának, nem igazán szem előtt tartva az eredetiséget, az igazi néphagyományt. Manapság bármit el lehet adni "népművészeti termék" megnevezéssel. Mi ezt szeretnénk egy kicsit megszelektálni.

- Helyi kézművesektől is vásárolnak?

Sokan megkeresnek helyi kézművesek is, de a legtöbb termékünk inkább Hargita megyéből kerül ki. Itt is vannak nagyon jó kézművesek, vannak olyanok, akiknek a termékeit már évek óta vásároljuk. Hetven százalékban helyi termelőktől választom ki az ajándékokat, de igyekszem növelni ezt a számot. Voltak sajnos olyan termékek, amelyek nem voltak túl jó minőségűek, vagy túl sokat kértek érte, így azokat nem tudtuk megfelelően értékesíteni.

- Van-e kedvenc ajándék, amelyet előszeretettel vásárolnak az emberek?

Ha ajándékvásárlásról van szó, a vásárlóink általában valami széppel és különlegességgel szeretnék meglepni szeretteiket, ezért leginkább a hagyományos termékeket részesítik előnyben, mint például a korondi kerámiákat, faragott termékeket, abroszokat, teritőket, függönyöket, blúzokat. Téli időszakban kedves kis ajándék a hímzett bundás házipapucs és az előre nyomtatott varrottasok. Emellett előszeretettel rendelnek egyedi égetett fatáblát, amelyet a vásárlóval közösen tervezünk meg.

- Mit ajánl a vásárlóinak Karácsonyra?

Szép meglepetés a házi posztóból készült zsinórozott kabát és mellény, a már említett bundás papucsok, a sólámpák a hangulatos esetékhez és az egészség megőrzéséhez, abroszok és terítők az ünnepi asztal varázslatossá tételéhez. Mindezek mellett még csodás ajándékok sokaságával várjuk vásárlóinkat.

- Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a minőségre, amely remélhetőleg a jövőben is észrevevődik, úgy a saját termékek bővítésében, mint üzletünk arculatában.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română