csik-udv hsz-csik
Erdővidéki túrautak (17. szám, 2014 ősz)

Lőrincz Sándor nyugalmazott biológiatanárral, a 2010-től működő Járjuk be Erdővidéket! honismereti kirándulássorozat túravezetőjével, valamint az Erdővidéki Túrautak (Tortoma Kiadó, Útikönyvek 2013) turistakalauz írójával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea.

- Ön mióta ismeri a Szabadidőkalauzt?

A kezdetektől ismerem, először a 2003-as udvarhelyszéki kiadvánnyal találkoztam, amelyben sok fontos adatot találtam. Sokszor onnan néztem ki, hogy a magyarországi csoportjaimat hol szállásoljam el.

- Ön hová való és mivel foglalkozik?

Kápolnásfaluban születtem, a Hargita hegység nyugati lábánál, Hargita megyében. Onnan  kerültem Erdővidékre, majd itt letelepedtem, úgy is mondhatnám, hogy Erdővidék a saját  fiának fogadott.

Annak idején elhelyeztek a moldvai Korod nevű faluban, kötelező módon ott kellett kezdeni a tanítást. Bardocon is dolgoztam tizenkét esztendeig, majd ezután kaptam meg a tituláris posztomat Erdőfülére. Később Baróton is sokáig tanítottam. Annak idején, amikor megnyílt az akkori pionírház Baróton, elvállaltam két évig a környezetvédelmi, aquarisztika és turisztikai kört.

- Mi késztette az Erdővidéki túrautak könyv megírására?

Az Erdővidéki túrautak könyvnek az a története, hogy régebb Demeter László (Tortoma Kiadó szerk. megj.) megjelentette az Erdővidéki Lapokat, amelyekbe egy-egy erdővidéki túrautat is beletettünk. Annyi adatot gyűjtöttem össze, hogy gondoltam valamilyen formában meg kellene őrizzem, hogy ne vesszenek el. Most ért meg az idő arra, hogy könyv formájában is megjelenjenek ezek a túrautak. Ez a könyv egy kis töredéke annak amiről írtam, de még annyi érdekesség van erről a vidékről, hogy akár 4-5 ilyen könyvet is lehetne írni. Ebben a könyvben próbáltam csak Erdővidékre leszűkíteni az érdekességeket, de végül belekerült még más vidék is.

- Mit ajánl az idetévedő turistáknak? Van-e kedvenc helyszíne Erdővidéken, ahova szívesen visszamenne?

Bármelyik irányba indul a turista, nagyon sok látnivaló van, akár Vargyas, akár Bacon vagy Bölön vidékén. Ezen kívül lehet tematikus túrákat szervezni Erdővidék nagyjairól Bölöni Farkas Sándorról, Benedek Elekről, Kriza Jánosról, Gaál Mózesről, Benkő Józsefről.

Túrát lehetne szervezni az építészeti emlékekről, ezek feltérképezéséről. A népi élet tárgyairól is lehet túrát szervezni azok számára, akiket érdekel a népviselet. Itt akár a medveturisztikát is ki lehetne próbálni.Azt üzenem az Erdővidékre látogató turistáknak, hogy szeressék a természetet, hallgassák a patak csobogását, próbálják ki a népi feredőket és egy jó időre fel fognak töltődni tőle.

- Mennyi időbe kerül egy ilyen könyv megírása? Hány túra kell hozzá?

Nem is annyira túra kell, mint az anyagok összegyűjtése és rendszerezése. Ez az anyag több évtizeden keresztül gyűlt össze, mert mindenfélét lejegyzek. Mások blogot vezetnek az Interneten, ahol mindenki látja a tartalmat, ehhez képest én 1960 óta egy füzetbe írom, aminek tartalmát csak én látom.

Ahány emberrel találkoztam a kirándulásaim során, pásztorokkal, favágókkal mindig megkérdeztem, hogy is hívják azt a bizonyos patakot, völgyet, határrészt és minden infót leírtam. Olyan is történt, hogy ugyanannak a pataknak, tisztásnak legalább négy neve volt.

- Milyen növényzet és milyen állatok jellemzőek  Erdővidékre? 

Erdővidéket nem hiába nevezik erdővidéknek. Különböző állatfajok élnek itt: fajdkakas, vadmacska, van hiúz populáció, nem beszélve a medvéről, farkasról, rókáról, amelyek hétköznapi állatoknak számítanak errefelé. Uzonkafürdőnek a legdélibb régiójában, a hideg zónában jelen vannak olyan növények, mint a szibériai hamufű vagy a törpenyír, kankósvirág, nárcisz.Erdőfülén még virágzik a nárcisz. Nagy örömünkre a bardoci tanács szívügyének tekinti megvédésüket és virágzáskor őrizteti a nárciszmezőt.

- Milyen jövőbeni tervei vannak? 

A paletta az széles. Lesz egy verseskötetem is, amelyben filozófiai jellegű, szabadversek jelennek majd meg. Folytatni szeretném a túrautak könyvsorozatot is, főleg Udvarhelyszék környékét szeretném megjelentetni: Székelyderzstől Székelymuzsnán, Székelykeresztúr vidékén át egészen a Homoródmenti falvakig. Ezen kívül a gyermekekkel sokat kirándulunk és a felnőttekkel is szeretném folytatni a Járjuk be Erdővidéket! elnevezésű túrasorozatot.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română