csik-udv hsz-csik
Hogyan készülnek a kézműves ékszerek? (10. szám, 2012 tél)

Selyem Katalin, a kolozsvári születésű, Zalánban élő réz- és tűzzománc művész bizonyára sokaknak ismerős Háromszéken, hiszen a kézműves vásárokon mindig jelen van termékeivel. Vele beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella. 

- Ismered a Szabadidőkalauzt?

Igen, idén nyáron ismertem meg. Nagyon hasznosnak találom. Ha meg akarom tudni, hogy mi történik a városban vagy a megyében, akkor jó, ha van egy ilyen kiadványom. Nagyobb városokban már nagyon régóta ismertem a háromszéki Szabadidőkalauzhoz hasonló kiadványokat. Örülök, hogy nálunk is van már ilyen. 

- Hogyan kerültél Kolozsvárról Háromszékre? 

A férjem, Madaras Péter szobrász által kerültem ide, aki az itteni Művészeti Líceumban végezte tanulmányait, majd az egyetemi évei után visszajött ide oktatni rajz és szobrász tanárként. Már akkoriban gyakran jártunk Háromszékre, megtetszett Sepsiszentgyörgy városának a légköre, az emberek, a közösség, a kulturális élet, és itt telepedtünk le a közeli Zalánban, ahol vettünk egy kis házat. 

- Mióta foglalkozol rézművességgel? Hogyan lesz valakiből rézműves?

2001-től foglalkozom sárgaréz ékszerek készítésével, akkor meg első éves egyetemista voltam a nagyváradi Képzőművészeti Egyetem bútorrestaurálás szakán. Mindig is nagyon szerettem az ékszereket, és amikor elveszítettem egyik kedvenc sárgaréz karkötőmet, nagyon szomorkodtam, de egy idő után motoszkálni kezdett a fejemben a gondolat, hogy én magamnak is tudnék ilyen ékszereket készíteni. Elkezdődött a kísérletezési folyamat, és egy idő után már nemcsak saját használatra készültek az ékszerek, hanem másoknak is. 

- Hol tanultál rézművességet, tűzzománc készítést?

Az egyetemen hétvégeként bejártam a grafika műhelybe, mert nagyon szerettem a grafikát, készítettem különböző grafikai technikákkal kis grafikákat, köztük rézkarcot is, amit az ékszerek készítéséhez is alkalmazunk. A fémművességet kísérletezve, könyvekből, volt tanáraim és kézműves kollégák jó tanácsait felhasználva sikerült megtanulni. A tűzzománc készítéssel 2006-ban kezdtem el foglalkozni. A Guzsalyas Alapítvány egyik benedekmezői táborában Koszecz Sándor magyaror-szági mestertől sajátítottam el a tűzzománc készítés alapjait. És az idén részt vettem egy Elekes Gyula udvarhelyi tűzzománc készítő mester által szervezett tanfolyamon, ahol sikerült ellesni egy pár haladó fogást. 

- Hogyan működik a készítési folyamat?

A sárgaréz ékszereket a hagyományos rézkarc technikából fejlesztettük ki. A képzőművészetben, pontosabban a grafikában alkalmazott technika a rézkarc, ezen belül is vannak alágai, mint az aquaforte, ez a rézkarctechnikán belül a vonalrajz elnevezése. Ennek a technikának a művelőiként említhetünk világhírű művészeket, mint Albrecht Dürer, Rembrand, Kathe Kollwitz, és helyi képzőművészeket is, mint Baász Imre, Plugor Sándor vagy Hervai Katalin.

A sárgaréz ékszerek készítésénél szurokkal rajzoljuk fel a mintát, majd utólag kémiai úton maratjuk ezeket. Ezekre rájön még a domborítás, patinázás, csiszolás stb., az ötvösművészet különböző eljárásai.A tűzzománc valójában az üveg és a réz egy anyaggá válásáról szól. Alapként használjuk a vörösrezet, amelyet különböző formákra vágunk, majd domborítunk, az így elkészült alapra kerül a minta, ami fonott rézdrótból készül. Az így kialakult rekeszeket finomra tört üvegporral töltjük meg, utólag égetjük magas hőfokon az erre kiképzett kemencében. A tűzzománc ékszerek a sárgarézből készültekkel ellentétben egy hagyományos technikai vonalat követnek, mégpedig egy helyit, ugyanis az általunk készített ékszerek az erdélyi sodrony rekeszzománc technikájával készülnek. 

- Milyen hosszú a folyamat, amíg elkészül egy nyaklánc vagy egy fülbevaló?

Ezt így elég nehéz megmondani, mert több darab készül egyszerre, különbözö készítési folyamatok vannak és ez tarthat egy héttől három hétig is akár. 

- Mesélj a Karácsonyi készülődésről, milyen újdonságok várhatók?

A megszokott technikákkal, mindig megújuló mintavilággal és új formákkal várjuk a vásárlókat a kézműves vásárokon, mint ahogy eddig is megszokhatták tőlünk. Terveink szerint idén lesznek rézkarc technikával készült órák is. Legközelebb december 15-én és 16-án a Székely Nemzeti Múzeumban, a mára már hagyományosnak mondható kézműves vásáron várjuk az érdeklődőket.

- Vannak felkéréseid külföldről is?

Néha szoktak rendelni az interneten keresztül külföldről is. Szlovákiában és Magyarországon voltunk képzőművészeti alkotótáborokban, ahol sok dicséretet és biztató szavakat kaptam a tűzzománc készítéssel kapcsolatban. 

- Melyek a jövőbeni terveid?

Szeretném ez ékszerkészítést minél jobban megtanulni, elsajátítani az ezüst ékszerek készítését főleg tűzzománc díszítéssel.Keresés a honlapon:
Magyar | Română