csik-udv hsz-csik
Vendégfogadás az ezüstfenyő árnyékában (29. szám, 2017 ősz)

Sepsiszentgyörgytől négy km-re, Árkos község területén, Kovászna megye központi részén található az Ezüstfenyő Panzió, amely kényelmes pihenési, üdülési lehetőségekkel várja vendégeit rusztikus környezetben félpanziós és teljes panziós falusi vendéglátást kínálva. A panzió tulajdonosával, Karda Gabriellával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan jött létre a panzió?

A férjemmel közösen az 1990-es években kezdtük dédelgetni azt a gondolatot, hogy vegyünk Árkoson egy kis telket. Hétvégi házat szerettünk volna építeni magunknak, a tömbházból kimenekülni egy kicsit. Hamarosan találtunk is egy telket öreg gyümölcsfákkal és egy kis patakkal. Nagyon megtetszett nekünk ez a hely, megvettük és elkezdtük az építkezést. 2002-ben fejeztük be a házat. Sajnos egy év múlva özvegyen maradtam. Egyedül nem volt szükségem már a hétvégi házra, de nagyon ragaszkodtam hozzá, főleg a csodálatos kert miatt, ahol azóta rengeteg virágot neveltem.

Végül a fiamnak, Karda Zoltánnak köszönhetem, hogy létrejött a panzió, hiszen ő abban az időben egy alkalommal vendégeket hozott Magyarországról, akiket az árkosi házban szállásoltunk el. A ház akkor még nagyon kezdetleges állapotban volt. A fiatalok hoztak magukkal hálózsákot, és nálunk aludtak néhány éjszakát, jól érezték magukat nálunk. Innen jött az ötlet, hogy próbálkozzak vendégfogadással, panziózással, hátha beindulna egyfajta vendégfogadás Árkoson is.

Közben elvégeztem egy hat hónapos turisztikai tanfolyamot is, Brassóban vizsgáztam.  A kezdetekkor nagyon szegényesen indult a panzió, de lassacskán alakítgattam a házat a lehetőségeim függvényében. Eleinte otthonról kihoztam néhány bútordarabot, ágyat, szekrényt stb., így sikerült berendezni néhány szobát, ahová már jöhettek a vendégek. Utána a pincehelyiségben egy konyhát alakítottam ki, és a kamra részből egy kis szobát készítettem magamnak.

Az évek során egyre több turistát tudtam elszállásolni, bővültek a panzióm szolgáltatásai is, és büszkén mondhatom, hogy ma már sokan járnak az Ezüstfenyő Panzióba. A panzió tizenegy férőhelyes, az elszállásolás a kétágyas, pótágyazható, fürdőszobával rendelkező kis házban, valamint a négy, egyenként két ágyas szobával rendelkező főépületben biztosított. Emellett vannak tágas, kényelmes teraszaink. Előre bejelentett igény alapján az idelátogatók étkeztetéséről is gondoskodunk. A vendég a páratlan íz- és választék-gazdag székely és erdélyi konyha remekeivel ismerkedhet meg nálunk. A panzió a nevét a ház előtt lévő hatalmas ezüstfenyőről kapta.

- Leginkább honnan érkeznek a vendégek Árkosra, és mit szeretnek itt?

Sokan jönnek Magyarországról, Angliából, Németországból, de voltak már Amerikából is vendégeim. Sok a visszajáró vendég. Belföldről főleg Bukarestből szoktak jönni, de máshonnan is, például Piatra Neamţ vidékéről is, a szilveszterezőim rendszerint onnan érkeznek.
A turisták elsősorban a környezetet szeretik itt, a rusztikus házat, a virágokkal teli kertet, a természet közelségét, a csendet.

- Milyen ételkülönlegességekkel várja a vendégeit?

A székely és az erdélyi konyha ízeit, hagyományos ételeit szoktam megkóstoltatni a vendégekkel. Tapasztalataim szerint a tárkonyos ételeket szeretik. Ezenkívül szoktam szőlőlevélben töltikét készíteni, és persze az elmaradhatatlan töltöttkáposztát. Gyakran készül darázsfészek és almástészta is.

- Milyen programokat ajánl a vendégeknek?

Árkoson nem lehet unatkozni. Van lovarda, és itt található a neves Szentkereszty-kastély. Meg lehet nézni a tájmúzeumot, és az unitárius vártemplomnak is van egy múzeuma. Nagyon közel van Sepsiszentgyörgy is, ahol szintén sok a látnivaló és Illyefalva körzete is hívogató. Rengeteg látnivalónk van ebben a megyében. Melegen ajánlom a kis településeket az idelátogatóknak, hogy menjenek el, nézzék meg, mert nagyon sok rejtett kincs van itt.

- Milyen jövőbeni tervei vannak?

Jó lenne még egy-két szobát kialakítani, hogy több vendégnek is helyet tudjak adni. És szeretnék a patak mellé egy úszómedencét. De persze ezek még csak tervek. Viszont szeretnék még egy picit a színvonalon emelni.
Remélem, minden vendég jól fogja érezni magát nálam.


Keresés a honlapon:
Magyar | Română