csik-udv hsz-csik
Háromszéken Háromszék (11. szám, 2013 tavasz)

A Háromszék Táncegyüttes az idei évben is változatos programokkal, előadásokkal várja a kultúra szerelmeseit Sepsiszentgyörgyön, most már új helyszínen, a Tamási Áron Színház épületében.

Az együttes művészeti vezetőjével, Ivácson Lászlóval beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

 

- Mikor és hogyan került kapcsolatba a néptánccal és a Háromszék Táncegyüttessel? 

Gyergyóremetei vagyok és 1988-ban a csíkszeredai Márton Áron gimnáziumban tanultam, amikor Szalay Zoltán meghívott a Gyökerek néptáncegyüttesbe. A brassói mérnöki egyetemi éveim alatt vezettem a Bokréta és Sirülő néptáncegyütteseket. Itt találkoztam hű rajongóként a Háromszék Táncegyüttessel. Könczei Árpád kérésére jöttem ide 1992-ben, ő győzött meg, hogy mérnök van elég az országban, néptáncosra nagyobb szükség van.

- Mit gondol milyen turisztikai vonzata van az együttesnek határon innen és túl?  Hogyan viszonyulnak a helyiek és a külföldiek az előadásokhoz?

Megpróbálunk minél nagyobb közönségspektrumot lefedni, így a műsorpolitikánkat egy hármas síkra alapozzuk: táncszínház, gyerekelőadások és hagyományőrzés. A Háromszék Táncegyüttes volt az úttörője Erdélyben a táncszínház kialakításában. Igyekszünk itthon havi rendszerességgel játszani, de nemcsak a sepsiszentgyörgyi közönségnek tartunk előadásokat, hanem rengeteget turnézunk az országban és Magyarországon is. Heti rendszerességgel működtetjük a Táncházat valamint a Százlábú és a Százlábacskák néptáncegyütteseket.

- Hogyan értekeli az együttes a tavalyi Hivatásos Együttesek Találkozóján megszerzett „Duna Televízió különdíj”-at? 

Először is egy visszajelzés, hogy szakmailag jó úton halad az együttes, de hadd jegyezzem meg, hogy immár harmadik alkalommal hozzuk el a „nagydíjat” erről a találkozóról: először a Csávási balladával, majd a Böjttől böjtig-gel, most pedig a Száz évig-gel. 

- Milyen módszereket használ a tánctanításra?

Régen a hagyományos módszerrel dolgoztam. Előre rögzítettem az anyagokat, le voltak rajzolva a táncfigurák. De azóta sok változáson ment át a tanítás. Mivel egy élő művészetről van szó, ezért eleve helyben kell megformálni a táncot, nagyjából a próbateremben születik meg a koreográfia.

- Hány koreográfiát készített idáig?

Az együttesnél 15 előadást koreografáltam és rendeztem, de volt szerencsém színházaknál is koreografálni. Dolgoztam a Nagyváradi Színháznál, Udvarhelyi Színháznál, Gyergyószentmiklósi Színháznál, és a Tamási Áron Színháznál is. 

- Milyen hatással volt Önökre a Tamási Áron Színház?

A lendületet a Tamási Áron Színház adta annak idején. Volt is egy sikeres közös előadásunk, a Vérnász. Úgy gondolom, hogy felelősséggel tartozunk a magas színvonalú előadásokért. Fel kell zárkózni hozzájuk.

- Milyen érzés más koreográfusokkal dolgozni egy előadáson? 

Az együttes nagyon nyitott az újra, és ha vannak közös pontok, közös témák, elképzelések akkor lehet összehangolni a munkát. Nem mindig érvényes a két dudás egy csárdában felfogás. Példa rá a MaszkUra előadásunk. 

- Hogyan látja a Háromszék Táncegyüttes jövőjét?

A hagyományápolás új lehetőségeinek a feltárása az elsődleges feladat a műsorpolitikánk kialakításában. Ezenkívül mindenképpen folytatjuk heti rendszerességgel a táncházakat, amelyeket most már péntekenként az Új Stúdióban tartunk (szerk. a Tamási Áron Színház épületében).
Amin meg változtatni kell, azon változtatunk, itt a népzenei és néptánctalálkozókra gondolok. A táncosaink sokat járnak falvakra, tanítanak ott csoportokat. A népzenei találkozókra pedig meghívjuk ezeket a csoportokat, fellépési lehetőséget biztosítunk nekik, akár anyagi támogatással is segítünk, hogy részt tudjanak venni a találkozókon, például megoldjuk a szállítást, a technikai kérdéseket, stb.

- A társulat nemrég új helyszínre költözött. Milyen változást hozott ez az együttes életében?

Az Új stúdió a Tamási Áron Színház épületében mindenképpen előrelépést jelent a táncegyüttes számára, de nemcsak nekünk, hanem a közönségnek is, hiszen többet és jobb körülmények között tudunk játszani. Van állandó színpadunk, ami nagyban segíti az előadások elkészítését. Egy új életet kezdtünk itt és remélem, megéri az együttes benne a matuzsálemi kort.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română