csik-udv hsz-csik
Házias ízek és újdonságok egy fedél alatt (13. szám, 2013 ősz)

A már több éve működő Bástya Pizzéria és Vendéglő egy sajátos színfolt Sepsiszentgyörgyön. Aki ide betér, biztosan nem bánja meg. Ezt vallja az étterem vezetője, Horváth Zoltán is, akivel helyi gasztronómiai kérdésekről beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Mióta foglalkozik vállalkozóként a vendéglátással?

1995-ben kezdtem dolgozni ezen a területen. Először bulikat szerveztem a Park Bár földszinti termében péntekenként, ami örömömre nagyon nagy hatással volt az akkori nemzedékre, sokan minden idejüket ott töltötték. Habár ez már nagyon régen történt, még a jelenben is jó néhányan beszélnek róla. Később nyitottuk meg az első vendéglőnket, az Intimet, ennek lassan már 15 éve. Azóta többször is székhelyet változtattunk, de vendégeink szerencsére követtek, ami pozitív visszaigazolás a munkánkra nézve.

- Milyen különlegességekkel várják a vendégeiket?

Jó néhány olyan specialitás szerepel az étlapunkon, amit büszkén tudok ajánlani a vendégeknek. Ilyen például a Mandulás halfilé, a Lazac Bastion módra, a Bástya saláta vagy még sorolhatnám. Kínálatunk annyira változatos, hogy azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy éttermünkben mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő ételt.  Megpróbálunk a házias ízekre összpontosítani, kerüljük a fagyasztott termékeket, mindig friss ételeket ajánlunk. Fontos számunkra, hogy otthonias, barátságos környezetet alakítsunk ki a vendégeknek, és hogy otthoni, házias jellegű ízekkel lepjük meg őket, hogy pozitív élményekkel távozzanak tőlünk.

- Mit jelent Önnek a gasztroturizmus?

Sajnos Székelyföldön egyelőre még nem beszélhetünk valódi, a szó szoros értelmében vett gasztroturizmusról, de tapasztalataim szerint kezd javulni a helyzet. Kezdenek az emberek a minőség és az új dolgok iránt érdeklődni. És ha már van igény az ilyesmire, akkor az ajánlat is hamar kezd bővülni. Mi a Bástya vendéglővel próbáljuk még jobban felébreszteni a vendégekben a keresleti igényt. Sokat kell tanuljunk a népek konyhájából, a nemesi időszakból. Úgy érzem, hogy sajátos, itthoni jellegzetesség a kürtőskalácson kívül nem sok van, mert például a töltöttkáposztát mások is készítik, tehát ez nem csak a mi különlegességünk.
A pincérek, szakácsok képzése is gyerekcipőben jár még idehaza, pedig képzett szakemberekkel sokat lehetne javítani a kínálaton is.

- Milyen kapcsolatban vannak a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségével (SVESZ)? 

A SVESZ nagyon fontos számunkra. Egymást segítjük(!) Együttműködünk számos dologban. Például a helyi vendégeket próbáljuk rávezetni arra, hogy nemcsak miccs, sör és flekken talalható a székelyföldi éttermek kínálatában, hanem rengeteg újdonság közül is válaszhatnak.

- Melyek a jövőbeli terveik? 

Számunkra az a legfontosabb, hogy továbbra is minőségi szolgáltatást tudjunk nyújtani a hozzánk betérő vendégeknek. Ezen kívül, szeretnénk a helyiséget bővíteni is.

- Honnan ismeri Ön a Szabadidőkalauzt?  

A kiadványnak már a 2010-es háromszéki megjelenését is figyelemmel követtem, és fontosnak tartottam, hogy a hirdetésünk is fellelhető legyen benne.
Ezen kívül a Szabadidőkalauz ingyenesen elvihető példányai is megtalálhatók itt a Bástyában.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română