csik-udv hsz-csik
A Hanna panzió 15 éve (27. szám, 2017 tavasz)

Felsőcsernátonban, az Ika várától, valamint a múzeumtól 2 km távolságra, a Csernáton-patak partján található a kétmargarétás Hanna Panzió, amely már több mint 15 éve fogadja vendégeit. Kényelmes szállással, ínycsiklandozó ízekkel, sportolási lehetőségekkel, illetve különleges és változatos programajánlattal kedveskednek az ide betérőknek. A panzió vezetőjével, Horovitz Zsuzsával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Honnan jött az ötlet, hogy panziót működtessenek Felsőcsernátonban?

A férjem Horovitz Ernő gyerekkori passziója a földrajz és turisztika volt, a 80-as években mint idegenvezető is dolgozott, sok turistacsoportot vezetett belföldön és külföldön egyaránt, számos Kelet–Európai országban. A 90-es években, ahogy lehetőség adódott, Felsőcsernátonban a nagyszülőktől örökölt telken építettük meg a Hanna panziót, amely 2002-ben készült el. Éppen másfél évtizede működtetjük, 12 szobában 30-40 személyt tudunk elszállásolni. Van rendezvényeknek alkalmas éttermünk és 50 személynek megfelelő pavilonunk a patak partján. 

- Milyen programokat szerveznek az idelátogató turistáknak? 

A számos belföldi és külföldi vendégeink mellett, sok gyerek- és ifjúsági csoportot fogadunk, sok a visszajáró vendégünk, sokakkal közülük szoros baráti kapcsolatot ápolunk. A külföldi turisták leginkább Magyarországról érkeznek, de az utóbbi években több nyugati országból is felkerestek. Változatos programajánlatunk van Csernáton és környékéről, amelyet Kisgyörgy Zoltán újságíró, idegenvezető segítségével szerkesztettünk meg, amely által bemutatjuk az érdeklődőknek községünk és környékünk legfontosabb látnivalóit. Gyerek és ifjúsági csoportoknak helyi programokat szervezünk. Népi foglalkozásokat is bemutatunk (batikolás, nemezelés, bútorfestés, stb.), gyógynövény ismertetést tartunk gyűjtéssel egybekötve, kenyér és kürtőskalács sütést szervezünk, kovácsműhely látogatást, valamint a helyi tánccsoport közreműködésével népi táncbemutatóra és tanításra is van lehetőség.

- Ön, mint a Szabadtűzi Lovagrend tagja, hogyan látja a gasztronómia és a turizmus kapcsolatát? 

A Szabadtűzi Lovagrendről azt kell tudni, hogy tagjai szeretik a szabadtűzi sütés-főzést, valamint a bográcsban főtt ételek népszerűsítését. A szervezetben célunk, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok kultúráját és gasztronómiáját népszerűsítsük.
A turizmus és a gasztronómia szorosan összetartozik, vendégeink elvárásait próbáljuk kielégíteni, de igyekszem megismertetni a hagyományos ízeket is. Szállóvendégeink a kényelmes szállás mellett túlnyomórészt teljes ellátást igényelnek, nagyon szeretik a főztünket, és legtöbb esetben elvárják a házigazdák jelenlétét is. A hétvégi rendezvényeken változatos menüsorból válogathatnak vendégeink, ünnepek alkalmával különleges programot és ünnepi menüt kínálunk.  

-  Milyen jövőbeni terveik vannak?

Jövőbeni terveink között szerepel egy emlékszoba kialakítása. A férjem nagypapája, Bölöni Antal Felsőcsernáton szülötte, 1904-ben végezte a Magyar Királyi Gazdasági egyetemet Kolozsváron, és szerencsére megmaradtak az akkori mag- és gyógynövény gyűjteményei, valamint gyümölcsnemesítéssel és méhészettel kapcsolatos fényképei, illetve szakírások, amiket az egyetemen, valamint gróf Almássy birtokán szerzett, mint gazdatiszt. Ennek a gyűjteménynek szeretnénk emléket állítani, és minél szélesebb közönségnek bemutatni.
Ugyanakkor a jövőbeni terveink között szerepel sátorozóhely kialakítása a telkünkön, a gyerekeknek játszótér és egy szabadtéri sportpálya. Nem utolsó sorban a 150 éves kúriánk felújítására is gondoltunk, megőrizve az eredeti formáját, de ezt csak pályázat útján tudjuk megvalósítani. Nagyon reméljük, hogy lányaink is nemsokára segítségünkre lesznek a szakma továbbfejlesztésében.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română