csik-udv hsz-csik
Tartalmas kikapcsolódást ígér az idei Szent György Napok (15. szám, 2014 tavasz)

Sepsiszentgyörgyön idén is sor kerül az eddig is nagy sikernek örvendő Szent György Napokra. A hagyományos programsorozatot 23. alkalommal szervezik meg április 26. és május 4. között. Az idei programról a rendezvény fesztiváligazgatójával, Grubisics Leventével beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.

- Mit várhatnak az érdeklődők az idei városnapok alkalmával?

Mindenekelőtt azt tudjuk ígérni, hogy az idei városnapok legalább annyira jó és izgalmas lesz programfelhozatalban, összképben és hangulatban, mint a tavalyi. Arra számíthatnak, hogy a vásári hétvége, főleg a koncert-hétvége hosszabb lesz, mint az előző években, mivel most kivételesen a május elseje, a munkaszüneti nap épp a koncert-hétvége előttre esik, ezért már csütörtökön lesznek programok két színpadon.

A letisztult összképet idén erősíteni fogja egy letisztult kisipari termékek vására. Talán ez volt az egyedüli gyenge láncszeme a Szent György Napoknak, így az idén a helyi önkormányzat segítségével megpróbáljuk még szebbé tenni. A helyszínekben nem lesz változás, viszont valószínűleg lesznek kisebb új helyszínek.

- Miben változott a rendezvény az évek során?

Amikor mi 2009-től elkezdük szervezni, akkor az első és legfontosabb felismerésünk az volt, hogy a Szent György Napon résztvevők nem tudták beazonosítani a különböző években szervezett Szent György Napokat. Ritkábban kaptak egy akkora pozitív élményt, amelyhez kötni tudták volna a városnapok egyik-másik kiadását. Ha megkérdeztünk bárkit, hogy például 2007-ből mire emlékszik, akkor nem igazán tudtak semmi konkrétat, csak azt, hogy találkoztak a barátokkal és jó buli volt. Ekkor éreztük azt, hogy gyakorlatilag olyan impulzusokat, programokat kell a közönségnek adni, amelyek beazonosíthatóvá teszik a városnapokat. Rájöttünk, hogy neveket kell vásárolni, olyan produkciókat, amelyek igazi kulturális és szórakozási élményt nyújtanak az embereknek. Ezt azóta folyamatosan erősítjük. Úgy gondolom, hogy ha most tesszük fel a kérdést bárkinek, hogy pl. 2010-ből mire emlékeszik, akkor legalább 1-2 dolgot tud mondani, és ez fontos. 

Hogy egy brand, márka működni tudjon a mai világban, annak bizonyos elemeit mindig könnyen be kell tudni azonosítani, és a Szent György Napok mindenképp egy brand. A logó által lett egy egységes arculata, ez is nagyon fontos változás. Ezt meglelőzően szinte minden évben, időszakosan új arcot kapott a rendezvény, amelyek kevésbé kapcsolódtak egymáshoz. Most már a hatodik éve a Süsük alkotta logó az, ami beazonosíthatóvá teszi a rendezvényt. Lényegében az alapkoncepcióban történt az idők folyamán változás, miközben jellegében már fesztivál, alapjában véve városnapok, így a célunk és műsorpolitikánk az, hogy minden egyes városlakóhoz szóljon egy-két programmal. 

- Milyen turisztikai hatása van a rendezvénynek?

Statisztikák jegyzik, hogy az utóbbi években a Szent György Napok ideje alatt a panziók, hotelek lefedettsége 15-20 km-es körzetben 100%-os. Ezen kívül működik a kulturális turizmus, nagyon sokan a szomszédos városokból, településekről egy-egy előadás megtekintésére ideutaznak. Hétvégén működik a gasztroturizmus, főleg Brassó és Hargita megyéből jönnek igazi finom, hagyományos ételeket enni, legfőképpen a vásárban, de a helyi éttermekben is.  

 - Mennyire járul hozzá ez az egy hét Sepsiszentgyörgy egész évbeni megítéléséhez?

Szerintem nagyban hozzájárul a város megismeréséhez, beazonosításához. Több közvéleménykutatás jelzi, hogy jelenleg Sepsiszentgyörgy legerősebb brandje a Szent György Napok. Ha bárhol felmerül a város neve, akkor hamar szóba kerül a városnapok is. A visszajelzések azt mutatják, hogy ez egy jó rendezvény, és ha egy jó rendezvényt kötünk egy városhoz, akkor a várost is felemeli, a megítélését pozitív irányba mozdítja el.

- A meghívott fellépőktől mik a visszajelzések, mit kedvelnek leginkább a vidékünkön a vendégek?

Elsősorban meglepődnek és jólesően tapasztalják azt a szeretetet, ami itt még eléggé erős. Az itteni fogadtatást nagyon szeretik, a székelyföldi pálinkának van egy híre és mindenki meg akarja kóstolni. Ezen kívüli egy ételkülönlegességet, egy kürtőskalácsot is szívesen elfogyasztanak. Amire még rá szoktak csodálkozni, hogy mennyire civilizált emberek lakják ezt a vidéket. Ez megint egy pozitívum, mert az országnak van egy megítélése, de ezen belül ennek a térségnek egy másfajta és ez szerintem megnyugtató. Helyszínek közül a Szent Anna-tó és a mofetták azok, melyeket benne vannak a köztudatban és ha van idejük, akkor ezekre a helyekre szeretnek eljutni.

- A helyieken kívül kik látogatnak el hozzánk?

Az én felismerésem volt, hogy a Szent György Napok a találkozások ünnepe. Egyfelől hazajönnek az innen elszármazottak. Ezen kívül vannak azok, akik a szokásos család- vagy barátlátogatást a Szent György Napokra időzítik. És természetesen vannak azok is, akik konkrétan azért jönnek ide, mert buli van. Kijelenthetjük, hogy a városnapok alatt a város lakossága szinte megkétszereződik.

- Mit jelent az idei témája a Szent György Napoknak a kultúrturizmus terén?

Az idei Szent György Napokat úgy jelentettük be, hogy a Szórakoztató kultúra és a kulturált szórakozás 9 napja. Mivel Sepsiszentgyörgy a Székelyföld Kulturális Fővárosa program keretében rengeteg kulturális programot szervez, mi is fontosnak tartuk, hogy a kulturális rendezvények teret kapjanak. Viszont a városnapok egy tömegrendezvény, ezért a kiválasztott programok nem csak a szakmai rétegnek szólnak, ezek olyan előadások, amelyeket bárki szívesen megnéz.

Ami pedig a kulturált szórakozást illeti, az a felismerésünk, hogy évek óta nagyon nagy tömegek vesznek részt a Szent György Napokon, viszont valóban kulturáltan élvezik ezt a sorozatot, nincsenek incidensek. Jóleső érzés, hogy a városnapokat úgy fejezzük be, hogy soha semmilyen probléma nincs. Úgy érezzük, hogy a közönség is felzárkózott a Szent György Napok összképéhez, letisztultságához, és mindenki, aki részt vesz benne, tiszteli és szereti ezt a rendezvényt és kulturáltan szórakozik.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română