csik-udv hsz-csik
Kisbakancsosok nyomában (28. szám, 2017 nyár)

Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya már sok éve folyamatosan szervez kisebb és nagyobb túrákat, kirándulásokat a mozogni szerető helyieknek, turistáknak és persze minden érdeklődőnek. Az egyesület berkeiben az úgynevezett Kisbakancsos túrákat Gáspár László Zsolt vezeti. Vele beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan születtek meg a Kisbakancsos túrák, kirándulások?

Már kisgyerekként megkirándulásokat szerettem a kirándulásokat, hiszen sokat jártunk családommal az erdőbe gombászni. Aztán az iskolában Kisgyörgy Zoltán tanár úr is megfertőzött ezzel a vággyal. Ő geológus és újságíró lévén imádott kirándulni, és ez ragályos volt. 1990-ben elmentem vele egy kirándulásra az Almási barlanghoz, és azóta nem tudok leszokni a kirándulásokról.

1992-ben iratkoztam be az Erdélyi Kárpát Egyesületbe, azóta folyamatosan járunk kirándulni. A feleségem is szenvedélyes természetjáró. 2011-ben, az első gyermekem, Uzonka születése után elgondolkodtunk, hogy hogyan tudunk kirándulni járni a továbbiakban egy kisgyerek mellett. Egyfajta hiánycikk volt az ilyenfajta kirándulás szervezése. Akkor találtuk ki, hogy keressünk hasonszőrű emberkéket, olyan családokat, akiknek kisgyermekeik vannak, és alakítsunk egy olyan csoportot az EKÉ-n belül, amely kisgyerekes családoknak is könnyedén teljesíthető túrákat, kirándulásokat szervez. Először babakirándulások néven futott a dolog, de később már olyan túrákat is szerveztünk a csoport tagjainak, amelyeket nem lehetett már babatúráknak nevezni, annál hosszabbak voltak. És többszöri meggondolás után végül Kisbakancsos túráknak neveztük el az ilyenfajta kirándulásokat.

- Mennyire népszerűek a Kisbakancsos túrák a háromszékiek körében? 

Azt lehet mondani, hogy elég nagy népszerűségnek örvend ez a kezdeményezés. Az indulás utáni harmadik évben, 2013-ban egy márciusi kiránduláson voltunk a legkevesebben, akkor 9-en jöttek velünk túrázni. Viszont figyelembe kell venni azt is, hogy akkor rossz idő volt, és nagyon hideg. Az időjárás befolyásolja a résztvevők számát. Az egyik tavalyi, 2016-os kirándulásunk sikerült eddig a legjobban. Akkor a brassói Cenken voltunk, ezen a túrán voltunk a legtöbben, 116-an, és a résztvevők fele gyermek volt.

- Idén volt 25. éve, hogy EKE tag lett. Hogyan ünnepelte meg ezt az évfordulót? 

Természetesen egy túrával ünnepeltem. Ismét megszerveztem ugyanazt a túrát, amit 25 évvel ezelőtt legelsőként az EKE tagságában. Akkor egy kétnapos Bucegi túrán vettünk részt, Predeálról átmentünk a Mălăești-i menedékházhoz, ott töltöttük az éjszakát, másnap felmentünk az OMU csúcshoz, és onnan lementünk Buștenibe. Gyönyörű kirándulás volt. Ugyanezt az útvonalat jártuk végig idén is.

- Melyik a kedvenc túrázó helye Háromszéken, mit ajánlana az idelátogató turistáknak?

Nagyon kedves vidék számomra Bálványos, mivel most már fel vannak újítva a Csiszárfürdő egyes medencéi, az Apor Lányok Feredője is. Bálványos várához is fel lehet menni, ezenkívül még számtalan turistaösvény közül lehet válogatni. Ezek nagyon jó helyek, mert borvízferedőkkel és gyerekeknek való játszóterekkel vannak ellátva. Természetesen még itt is sok a felújításra váró dolog, hiszen ez a vidék még eléggé le van maradva a turizmustól, amihez, gondolom a rossz út is hozzájárul. A másik kedvenc helyem a Bodoki havasok. Mindkettőt nyugodt szívvel ajánlom annak, aki kirándulni szeretne.

- Idén Rétyen lesz az EKE országos vándortábor július 25. és július 30. között. Mit tudhatunk az idei programról?

A vándortábort idén a Háromszéki EKE szervezi. Elég sok feladattal jár ez, főleg azért is, mert az EKE helyi szervezete csak 20-30 aktív főből áll. Én az előkészítésben, a táborépítésben fogok résztvenni, és a regisztrációban segítek. A Rétyi Nyírben alakítjuk ki a tábort. Sajnos itt nincsen sok szálláshely. Főleg sátorosoknak való helyek vannak a tó mellett, de kaptunk már foglalásokat Sepsiszentgyörgyön és a környező falvakban, és Kovásznán is különböző panziókban és szállodákban. Reméljük sokan eljönnek és sikeres lesz idén is az országos vándortábor. Az egyik Lakócára induló túrát én fogom vezetni. Egy-egy kirándulás háromszor lesz megszervezve. A leghosszabb túra 35 km lesz és a legrövidebb 10 km.


Keresés a honlapon:
Magyar | Română