csik-udv hsz-csik
A helyi különlegességek vonzzák ide a turistákat (2. szám, 2010 ősz-tél)

Fülöp László, a Sugás Vendéglő és Hotel, a kommandói Alpin Villa, valamint a Háromszék Panzió tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre.

- Mióta foglalkozik turizmussal?

1988 óta foglalkozom, Ausztriában kezdtem, és lassan már 7 éve itt vagyok Sepsiszentgyörgyön.

- Mi volt az oka annak, hogy hazatelepedett Székelyföldre, Sepsiszentgyörgyre?

Ezt igazából a véletlen hozta így. Megvásároltam a Sugás vendéglőt, utána építettem a szállodát, de eredetileg ez nem volt benne a terveimben. Régen azt mondtam, hogy soha nem fogok befektetni Romániába, de úgy tűnik, a sors mégis így akarta.

- Tapasztalata szerint mi vonza a turistákat Székelyföldre?
 
A turistákat sok féleképpen lehet osztályozni. Általában nagyrészük, főként akik csoportokban jönnek, még soha nem jártak Székelyföldön, csak hallottak róla. A másik réteg az, akik rendszeresen járnak. Őket majdnem minden évben viszontlátjuk. De ha alaposan megnézzük, néhány évvel ezelőtt sokkal több turista volt mint most. Talán, ha elkészülne a brassói repülőtér, akkor a nyugatiakat is könnyebben ide tudnánk vonzani.

- Miért lehet jó választás Háromszék a turistáknak?
 
A turistákat a helyi különlegességek vonzzák ide, a jóizű ételek, a szépséges tájak, a vendégszeretet. Háromszéki vendéglátókként nagyon kell igyekeznünk, hogy jobbak legyünk mint a hargita megyeiek. Én egy kiindulópontnak látom Háromszéket, megszállnak itt a turisták, majd innen mennek el kirándulni a Szent Anna tóhoz, Szinajára, Bránba a Drakula kastélyt megnézni stb., és aztán ide térnek vissza.

- Honnan jött a kommandói villa ötlete?
 
Jól ment a 2008-as év a Sugás Vendéglőben és Hotelben, és az itt megtakarított pénzt fektettük be Kommandóra, hiszen ott már volt egy kis hétvégi házunk. A Villa befejezése már sokkal több nehézségbe ütközött. Nehezen indultunk el, de pozitívan tekintünk a jövőre. Kommandó vonzza a vendégeket, főként a táj, a hegység. Sokan járnak ide gombászni, halászni. Olyan vendégeink is voltak, akik itt fogtak életükben először pisztrángot. És sokan vissza is akarnak térni ide a jövőben. A tájnak a  szerénysége, és eredetisége hozza ide a turistákat. Ha az autós közlekedés jobb lenne, az utak megfelelő állaptoban lennének, akkor valószínűleg még jobban fellendülne a helyi turizmus. Fontos számomra, hogy a vendégek így is meg legyenek elégedve. Ehhez ragaszkodom, és az alkalmazottaktól is megkövetelem a kedvességet és a jó vendéglátást.

- Mennyire fontos önnek a hagyományápolás?

Nagyon fontos. Én elsősorban a gasztronómiában látom a hagyományápolást. Ha a vendég nem lakott jól, nem volt finoman különleges az étel, akkor valószínűleg nem fog többször is visszatérni hozzánk. Hiába adunk a turistának olyan ételeket, amit a saját hazájában is megkap. A legfontosabb az ételek minősége és a kifogástalan kiszolgálás.

- Mi a véleménye a Szabadidőkalauzról?
 
Meg vagyok elégedve vele. Sőt, szerintem ezt rendszeresíteni kellene, hogy minél több helyen megjelenjen.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română