csik-udv hsz-csik
Erdővidék az én hazám (20. szám, 2015 nyár)

Demeter Zoltán művelődés- és közösségszervezővel beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.

- Mikor került Ön kapcsolatba először a háromszéki Szabadidőkalauzzal?

Az első lapszám megjelenésétől ismerem, és Erdővidék turisztikai látványosságairól fotókkal segítem.  

- Ön hová való és mivel foglalkozik? 

Baróton születtem 1974-ben és itt élek azóta is. Gyökereim köpeciek és felsőrákosiak, de Erdővidék minden településén otthon érzem magam, ezért „erdővidéki”-nek szoktam mondani/írni magam. Több mindennel foglalkozom. Talán a művelődés- és a közösségszervezés területén vagyok a legjártasabb. A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület titkáraként (1999-től) részt vettem a baróti Erdővidék Múzeuma létrehozásában (2006) és egyik szervezője vagyok az ott zajló Tortoma Önképzőkör találkozóinak, illetve az évente megszervezésre kerülő Erdővidéki Közművelődési Napoknak. Aztán a környezetvédelem is szívügyem. 1996-tól alapító tagja és titkára vagyok a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesületnek, amelynek néhai elnöke, Dénes István geológus barátom vezetésével 2000-ben „kiharcoltuk” a Vargyas-szoros természetvédelmi területté való nyilvánítását, amelynek 2004-től gondnokai is vagyunk a feleségemmel együtt. Itt a felügyelet mellett, idegenvezetéssel és természetvédelmi gyermektábor szervezésével is foglalkozunk.

2010-től egyik kezdeményezője, illetve szervezője vagyok a „Járjuk be Erdővidéket!” - honismereti túrasorozatnak (www.erdovidek.weebly.com). 2011-ben a Köpeci Szillel megnyertük az Év Fája Romániában vetélkedőt. Aktuális munkahelyemen (Alutus Regio Egyesület) animátorként dolgozom és vidékfejlesztéssel foglalkozom Erdővidék és az Oltfej településein (LEADER program). Karitatív programok szervezésében is jártas vagyok (Erdővidéki Összefogás Napok, Gondviselés Segélyszervezet), illetve tagja vagyok a baróti unitárius egyházközség vezetőségének. 2013-tól helyi tanácsoskodom, fotózgatok, a helyi újságokba irkálok, különböző erdővidéki ügyek mellett agitálok. Röviden: gátőrködöm Erdővidéken! 

- Mi késztette arra, hogy kultúrával foglalkozzon és folyamatosan népszerűsítse Erdővidéket?

Imádom Erdővidéket! Kiváló lokálpatrióta „mestereim” voltak és vannak. Kisgyerekként a baróti pionírház természetbarátok körén Lázár Antal tanár úr „oltott be”, Dénes István geológus karsztvízzel „locsolgatott”, a „kultúrában” Kós Katalin és Hoffmann Edó „metszegetett”, Antal Jenő erdész „okítgatott”, Antal Árpád „biztatgatott” és a sort bővíthetném. Mellettük dr. Fábián László (1874-1956) ügyvéd, újságíró, politikus és közösségszervező, XX. század első felében, Erdővidéken kifejtett közösségépítő munkássága inspirál a legjobban. Őt tartom első számú példaképemnek. Ott segített, ahol tudott és akkor, amikor annak ideje volt! Én is ezt igyekszem tenni mindig és mindenhol, ahol szükség van a tudásomra, tapasztalatomra és kapcsolatrendszeremre.  

- Az Ön által szervezett Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat több mint 63. kirándulásánál tart, milyen a hangulat, mitől több ez a kezdeményezés az átlagosnál?

Négyen vettünk részt a túrasorozat elindításában. Az ötletgazda Dr. Ágoston István családorvos volt, a túrákat Lőrincz Sándor biológiatanár vezeti, a túrasorozat honlapját Böjte Ferenc újságíró szerkeszti, míg jómagam szervezem, összefogom az egészet. Az elején egy évesre szántuk a sorozatot, de akkora volt az igény, hogy nem lehetett leállni. Különlegessége a kezdeményezésnek, hogy a résztvevők között nincsenek különbségek, itt mindenki egyenrangú. Az egyedi természeti környezet mellett, talán ez a túrasorozat népszerűségének egyik titka. Mindenki jól érzi magát és a hétköznapi élet mókuskerekéből kiszállva, kikapcsolódhat és szórakozva, kellemes környezetben, családias hangulatban tanulhat, tapasztalhat új dolgokat szülőföldjéről.

- Milyen korosztálynak szól a Járjuk be Erdővidéket! - túrasorozat?

Iskoláskorú gyermekektől nyugdíjasokig minden korosztályt szeretettel várunk. A családokat is igyekszünk megszólítani, hiszen a mai rohanó világban elég kevés az olyan lehetőség, amikor együtt lehet a család minden tagja. 

- Mit lehet tenni, hogy Erdővidék megőrizze természetes báját, építészeti örökségét, Benedek Elek apó mesevilágát?

Demeter Laci barátommal mondogatjuk, hogy az Isten először Erdővidéket teremtette, s látván hogy milyen formásra sikerült, folytatta alkotó munkáját. Komolyra fordítva ez nem egy könnyű feladat. Talán még hatékonyabban kellene tudatosítanunk az itt élőkben, vezetőinkben, hogy milyen különleges helyen és környezetben élünk, és ha nem teszünk meg minden tőlük telhetőt mindezeknek az értékeknek a megóvása érdekében, akkor az utódaink, csak képeskönyvekből fognak majd értesülni arról, hogy milyen Tündérország volt egykoron otthonunk. 

- Milyen jövőbeli tervei vannak?

A lehetőségeim és tudásom szerint mindent elkövetni annak érdekében, hogy Erdővidék, Székelyföld minden féle és fajta értékei (természeti, építészeti, emberi, stb.) minél tovább megmaradjanak, itthon maradjanak, hogy székely-magyar közösségünk a lehető legtovább éljen békességben és gyarapodásban, itt, a Kárpát-kanyar e tündéri szegletében. 

Keresés a honlapon:
Magyar | Română