csik-udv hsz-csik
Merüljünk el a vadászat világában (24. szám, 2016 nyár)

Akik szeretik a vadászatot, bizonyára már hallottak a Székelyföldi Vadászati Kiállításról, amelynek a sepsiszentgyörgyi Bene-ház ad otthont. A tárlat a térség vadászattal kapcsolatos hagyományait hivatott szolgálni, ismertetve a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágát és emléket állítva a Székelyföldön élő vadászoknak. A kiállításról és annak jelentőségéről Demeter Jánossal, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatójával készített interjút munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.

- Mióta létezik és milyen céllal létesült a Székelyföldi Vadászati Kiállítás?

Ha dátumszerűen egészen pontosan be kell határolni, akkor 2013. május 17-én indult hivatalosan útjára a kiállítás. A munka sokkal hamarabb elkezdődött. Sepsiszentgyörgy önkormányzata egy viszonylag rövid lefutású, de így is több mint egy évet felölelő felújítási munkálatokkal készítette elő a Bene-házat. Már kész volt az épület, amikor Sárkány Árpád jelentkezett azzal az ötlettel, hogy létre kellene hozni egy vadászati múzeumot, vadászati kiállítást az épületben. Az ötletet a város el is fogadta, és a Vadon egyesület, amely 2012. decembere óta létezik, kapta meg a feladatot, hogy az előkészítő munkát, részben szervezési, részben a múzeumot berendező feladatokat elvégezze. Sokat köszönhetünk Tóth Csabának, a keszthelyi Vadászati Múzeum igazgatójának, aki a csapatával együtt heteken át segített a munkálatokban.
A tárlat most állandó kiállításként van jelen, a tárgyak, kiállított trófeák körülbelül nyolcvan százaléka id. és ifj. Sárkány Árpád gyűjteményéből valók, a többi pedig nemzetközi és székelyföldi vadászoktól van, részben adományként, részben kölcsönzött trófeaként láthatók.Egy ilyen kiállításnak azon túl, hogy népszerűsíti és a világ felé megmutatja a Keleti-Kárpátok, a Kárpát-kanyar és egész Székelyföld biológiai vadgazdagságát, célja az is, hogy a vadászati kultúrát ismertesse. Ezt sajnos a kommunizmus eléggé kiírtotta a köztudatból, de most intenzíven próbáljuk visszahozni, visszatelepíteni, a vadászat társadalmi elfogadottságának a növelése a célunk.

- Hogyan került Ön kapcsolatba a vadászattal? 

Szabadidőmben hobbiként a horgászattal már régen foglalkoztam. A vadászat világába Sárkány Árpád barátom csábított bele. Azelőtt sosem fogtam vadászati célból fegyvert a kezemben, inkább természetfotóztam, de aki Fekete István vadásznovelláin nő fel, vagy Széchenyi Zsigmond könyveit olvassa, ahol lélekben már vadász az ember, ez elkerülhetetlen, és a többi már csak gyakorlatias dologgá válik. Tehát így lettem vadász. Bár valószínű, hogy nem vagyok egy igazi vadász, akinek, amikor ideje van, rögtön kint van az erdőn, de néha részt veszek vadászatokon. Nagyon szeretem a hangulatát, a barátok társaságát, nekem erről szól a vadászat. 

- Milyen kiállítást és eseményt ajánl a nyárra? 

Aki eddig nem látta a Vadászati Kiállítást, azt várjuk szeretettel, illetve aki régebben látta, azok számára van egy újabb szerzeményünk, egy nílusi krokodil. 
Egy érdekességre is felhívnám a figyelmet. 118 év óta újra Háromszéken lesz megtartva  a Magyar Erdészeti Találkozó. Ennek keretében a kálnoki Bedő Albertre emlékezünk, akit a legnagyobb erdészként tartanak számon. Róla nevezzük el a múzeum kis előadótermét, ahol egy új kiállítás nyílik Bedő Albert életéről. Ezen kívül időszakos képzőművészeti és természetfotós tárlataink vannak, érdemes betérni hozzánk.

- Kik látogatják leginkább a múzeumot?

Nagyon sok a látogató a vadászat világából, olyan emberek, akik valamilyen módon kötődnek a vadászathoz, vadászokhoz. Hozzák a barátaikat, rokonaikat és bemutatják a kiállított tárgyakat. Van, akinek itt vannak a trófeái, így azt büszkén mutogatja. De azért főként a gyerekek a legfőbb látogatóink, leginkább az iskolás korosztály. Számukra nagyon érdekesek a diorámák, ahol életnagyságban láthatnak kitömött állatokat. Van külön állatsimogató is nekik. 

- Melyek a további terveik?

Óriási büszekség számunkra, hogy az indulástól kezdve a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) védelme alatt működünk. Ennek a világszervezetnek a kulturális részlege fogja össze a vadászattal kapcsolatos intézményeket és rendezvényeket. Tárgyalunk arról, hogy mindazok a kulturális intézmények, amelyek a CIC védelmét élvezik, mint például a johannesburgi Vadászati Múzeum Dél-Afrikában, jövőre itt Háromszéken találkozzanak egy nagy nemzetközi fórumon. Reméljük sikerül ezt összehozni. Tervben van egy olyan projekt is, amelyben minden múzeum összeállítana egy vándorkiállítási anyagot, és ez körbejárna a tagok között, mindegyik intézménynél maradna egy évet. Ezáltal hosszú éveken keresztül mindenféle érdekes vadászattal kapcsolatos anyag érkezhet hozzánk is. 
Mindemellett a múzeumunk gazdag programot kínál mindenkinek. Havonta vannak érdekes rendezvényeink is, ezt a szokásunkat szeretnénk a jövőben is megtartani.  

Keresés a honlapon:
Magyar | Română