csik-udv hsz-csik
A székelyföldi turizmus egyedi (6. szám, 2011 tél)


Daragus Attila, a háromszéki vendéglátás egyik meghatározó személyisége válaszolt kérdéseinkre.

- Mióta foglalkozik vendéglátással, turizmussal?

1988 óta dolgozom ezen a területen. Pincérként kezdtem a pályafutásomat, majd vendéglőfőnökként folytattam. Ma már több vendéglőnek és szállodának vagyok a tulajdonosa. Időközben a főszakácsi diplomát is megszereztük a feleségemmel együtt, és a Bukaresti egyetem vendéglátó szakán is tanítok. A kezdetektől tagja vagyok, alapítótagként az ANTREC-nek és sok ízben vezetőtanácsi pozíciót töltöttem be. Tagságom folytán is jó reklámra és sok vendégre tettem szert.

- Milyen vendéglátó helységekkel várja a turistákat Háromszéken?

Mi müködtetjük a Besenyői tó parti és a Szent Anna tó melletti kempingezőket. Bálványoson két szálloda, a Transilvania Hotel és a Vár Panzió és vendéglő várja vendégeit. Miénk a dálnoki Dózsa Panzió és étterem, valamint a torjai 150 ferőhelyes csárda, és van egy turisztikai irodánk is, ami segít vendégeket hozni ezekbe a vendéglátó egységeinkbe.

Jelenleg legnagyobb fájdalmam a Bálványosi útszakasz állapota. Már minden kormány megígérte az útszakasz feljavítását, de sajnos eddig még mindig nem oldódott meg a probléma. Európában egyedülálló a Szent Anna tavunk, a Bálványosi kénes büdös barlang pedig Európa legnagyobb természetes mofettája, és a vidék legnagyobb széndioxidos gázömlése, üregéből naponta mintegy 2000 m3 majdnem tiszta széndioxidos gázt bocsát ki. A középkori Bálványos vára is csodálatos hely, csodálatos látnivalókkal, és sajnos még mindig csak rázósan közelíthető meg az útviszonyok miatt. Nincs a közelben repülőtér sem. Ha ezek az infrastruktúrák javulnának, a külföldi vendégek is szívesebben jönnének hozzánk. 

- Milyen ajánlatokkal várja a vendégeket, turistákat a téli szezonban?

Büszkén mondhatom, hogy amint meghirdettük az ünnepi kedvezményeinket, nagyon hamar, négy nap leforgása alatt beteltek a szálláshelyeink a karácsonyi és szilveszteri időszakra egyaránt. Ennél rosszabb soha ne legyen, és akkor én meg leszek elégedve. Úgy tűnik, hogy azok, akik eddig az olcsóbb helyeket, Tunéziát, Egyiptomot, Bulgáriát választották kirándulásuk célpontjának, nagyobb biztonságban érzik most nálunk magukat, és ide jönnek vakációzni.

Most már számos szálloda található a mi környékünkön is, változatosabbnál változatosabb kínálatokkal, hogy a vendégeknek bőven van lehetőségük választani. Megkapják itt is ugyanazt, mint külföldön: a pihenést, a szórakozást, a jó és változatos gasztronómiai kínálatot, a megfelelő, igényeiket kielégítő szállást, és a biztonságot, gyógykezeléseket, és mindezt elfogadható áron. Mi a szállóvendégeinket a szobákban ajándékokkal lepjük meg, és feldíszített, karácsonyi hangulatot hozó szobákkal várjuk őket.

December 30-án méteres disznóbőrt szolgálunk fel, amit szintén nagyon szeretnek a vendégek. Szerencsére mindig sikerül valami helyi specialitással előrukkolni. 

- Milyen események várhatók a téli időszakban Bálványoson?

Február 16. és 18. között, a nagyböjt előtti hétvégén szervezzük meg az országos szintű disznótoros fesztivált, ami nagy nyilvánosságnak örvend. Emellett igyekszünk mindig programokkal szórakoztatni a vendégeket és a Bálványosra látogató turistákat. Ugyanitt már több éve hagyománya van a hófesztiválnak is.

- Ön szerint miért jönnek a turisták Háromszékre?

Tapasztalataim alapján az a kiránduló réteg kezdett hozzánk járni, akik eddig keletre utaztak. Olcsóbbak vagyunk mint Poiana, Predeal, stb és gazdag a gasztronómiai kínálatunk: szász, magyar, román és székely ízvilágból mindent meg tudunk főzni, ezt sehol máshol nem kapják meg a vendégek, csak Székelyföldön. Ilyenkor, ha szabadságon vannak, szeretnek sokat enni, inni, és rá is áldozzák a pénzüket. A külföldi vendégekből nem bővelkedünk, viszont az a véleményem, hogy megfelelő infrastruktúrával, egy jó úthálózattal, autópályával és egy közeli repülőtérrel már számukra is vonzóvá tehető Székelyföld. 

- Fontosnak tartja Ön a Szabadidőkalauzt? Miért reklámoz nálunk?

A reklámra mindig szükség van, jelen kell lenni a köztudatban, hiszen csak így szerezhetnek rólunk tudomást, információkat a  turisták. Kézbeveszik a kiadványt és kiválasztják a nekik megfelelő ajánlatot, szolgáltatást. Ezek után persze meg is kell tartani a vendégeket. Mi a kezdetektől reklámozunk a Háromszéki Szabadidőkalauzban, és örülök annak, hogy most már jól elindult, működik a pénzügyi válság ellenére is. És ami működik, abban nem a hibát kell keresni, hanem örülni neki, és én emelem kalapom azok előtt, akik ezt működtetik.


Keresés a honlapon:
Magyar | Română