csik-udv hsz-csik
Több mint kétszáz programmal kecsegtet a 22. Szent György Napok (11. szám, 2013 tavasz)

Idén már 22. alkalommal kerül megszervezésre a Szent György Napok Sepsiszentgyörgyön. Április 20. és 28. között a helyiek és minden Háromszékre látogató turista sok szabadtéri rendezvényre, kulturális programokra és fergeteges bulikra számíthat.

Dancs Zsolttal, a rendezvénysorozat programigazgatójával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

 

- Ön mióta programigazgatója a Szent György napok rendezvénysorozatnak?

2009 januárjában pályáztuk meg Grubisics Levente barátommal a szervezés jogát. Ő rádiósként a média világát és a zenei közízlést ismeri, én pedig zeneműkiadóként és rendezvényszervezőként tevékenykedtem akkor már tíz éve. Mi közösen, egy általában fél éves előkészítő munka után, 10-15 fős csapat segítségével időben eltervezünk majd lebonyolítunk (most már 9 nap alatt) több mint kétszáz programot.

- Mennyiben változott a hagyományos program amióta Önök szervezik?

Ami a régebbi Szent György Napokhoz képest változott, hogy időben tudjuk, kiket hívunk meg, milyen technikai háttereket használunk, illetve minden fontos részletet előre eltervezünk és leszervezünk. A legfontosabb erényünknek a pontos programkezdést tartom.

- Mi alapján döntik el, hogy kik lesznek a vendégek, sztárfellépők?

Mindenekelőtt élő produkció kell legyen, olyan előadókat hívunk meg, akik régen vagy soha nem léptek fel a környéken. A Facebookon és a műsorfüzetben található kérdőívek, valamint a rádiók segítségével a közönség véleményéből, a nemzetközi fesztiválok és booking cégek ajánlataiból, illetve nagyon sok egyéni ajánlás és koncertlátogatás összesítéséből születik meg a meghívott produkciók listája.

- Mit kedvelnek itt a fellépő vendégek? Igénylik a környék megismerését?

A meghívott fellépőkkel előre egyeztetünk, hogy óhajtanak-e szétnézni a vidékünkön, és általában élnek ezzel a lehetőséggel. A nemzetközi sztárok a “Drakula Kastélyra" kiváncsiak, a magyarországi csoportok kis székelyföldi körutat igényelnek az önkéntesekből álló, profi idegenvezetőinktől. Számunkra fontos, hogy pozitív emlékkel távozzanak a koncertről és a vidékünkről. A Boney M tagjai például síelni visszatérnének Sugásfürdőre. A Smokie zenekar pedig jelezte, hogy szívesen bevállalnának egy újabb kalandot a székely szilvapálinkával közösen. Az Omega dobosa és basszusgitárosa a családjukkal tér vissza majd Bálványosra.

- Mennyire partnerek a különböző szolgáltatók (panziók,vendeglők stb.) a Szent György napok lebonyolításában? 

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátósok Szövetségével nagyon jó munkakapcsolatban vagyunk, közösen kialakítottuk a már messze földön dícsért jurtás lacikonyhánkat, ami az egész vásár meghatározó eleme. A lacikonyhák ajánlata és a Paprika Csárda Hungarikum konyhája egy fontos közönségvonzó eleme a Szent György Napoknak.
A Panziósok Szövetségének egyre több tagjától kapunk segítséget a fellépők elszállásolására. Cserébe jó programokat szervezünk, ez pedig nagyon sok turistát vonz Háromszékre. Az idén még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kultúrturizmus jegyében országszerte és Magyarországon is promováljuk a 22. Szent György Napokat, sok vendéget, és általuk komoly bevételt remélve a kiszolgáló egységek számára.

- Mennyi látogatóra számítanak idén? Melyik programot ajánlja leginkább a közönségnek?

A kulturális hét már komoly csemegéket ad a kultúra fogyasztóknak, a hétvégi Kultúrkert a népi-etno-jazz koncertekkel és a borudvarral, valamint a nagyszínpadi koncertek mindenki igényét kielégítik majd. Nekem mind a kétszáz program egy kicsit a "gyerekem", így mindeniket egyformán ajánlom.
Biztos vagyok benne, hogy jó idő esetén megismételjük a tavalyi közönségszámot, amit a szakemberek a hétvégére 50 ezer egyéni látogatóra saccoltak, a teljes rendezvény összlátogatói számát pedig kb. 160 ezerre becsülték.
A közönségünknek egy felejthetetlen, civilizált, biztonságos szórakozási és kulturális élményt kívánok, és remélem, hogy a több mint 150 fős szervezőcsapat munkájával mindenki elégedett lesz.

- Mi a Szent György Napok titka?

A Szent György Napok nagy titka szerintem a 22 éves múlt, a szervezőcsapat elszántsága és munkamániája, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat vezetőinek és alkal-mazottainak messzemenő támogatása, segítsége, és nem utolsó sorban a városlakók nyitottsága és vendégszeretete.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română