csik-udv hsz-csik
Kulturális kínálat Kovásznán (17. szám, 2014 ősz)

A kovásznai Városi Művelődési Ház 2013-ban kinevezett művelődési igazgatóját, Czilli Balázst kérdezte kolléganőnk, Török Noémi.

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Háromszékre?

Több fajta turistatípus érkezik Háromszékre. Kovásznán a legszámosabb réteget a „fürdővendégek” képezik, ők főleg gyógyulás, gyógykezelés céljából keresik fel a várost, üdülőjegyekkel töltenek itt egy-egy fél hónapot. Sok esetben annyira megtetszik a vidék nekik, hogy lakást, házat vesznek és ideköltöznek nyárára vagy akár végleg. Több ilyen történetről tudok.

Létezik még a Magyarországról, illetve Erdély távolabbi vidékeiről érkező magyar turisták csoportja. Ők leginkább székelyföldi körutakat szoktak tenni, és ennek kapcsán, lehetőségük szerint a Mikes-kastélyt, a Kőrösi Csoma Sándor emlékházat és emlékszobát, Kovásznán az Ignácz Rózsa emlékszobát, a Gazdáné Olosz Ella emlékkiállítást, a borvízforrásokat, mofettákat és persze a központban fortyogó Pokolsárt, a város szunyókáló vulkánját nézik meg. Távolabbi céljaik között az 1245 körül épült gelencei Szent Imre templom, a csernátoni Haszmann múzeum és Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy nevezetességei szerepelnek.

Mostanában igyekeznek a kül- és belföldi fiatalokat illetve családosokat is megszólítani, divat a wellness típusú luxusüdülés. A kovásznai Tündér-völgyben, a Clermont hotel és a sikló közötti szakaszon minden hétvégén rendszeresen jár a keskenyvágányú kisvonat, és a központból a hotelig városnéző motorvonat is működik, melyet a fiatalok és idősek egyaránt kedvelnek. A hotelek is igyekeznek az igényeket kielégíteni. Van ahol úszómedence, szauna, masszázs várja a pihenni vágyókat, másutt biciklit, atv-t lehet kölcsönözni, de van teniszpálya, íjkölcsönzés céllövő pályával illetve egynapos tematikus kirándulásokat is szoktak hirdetni az utazási irodák a környék távolabbi látványosságaihoz.

- Sokat hangoztatott téma a kultúrturizmus fontossága. Milyen lehetőségek rejlenek ebben?

Az előbb említettem a magyarországi és erdélyi körutazók jelenségét. Hogy ez hosszú távon működni tudjon, szükséges, hogy a vidék és minden település felismerje, és be is tudja mutatni a helyi értékeit. A templomok, múzeumok, emlékházak önmagukban kevesek volnának, ha nem lenne mögöttük, mellettük egy-egy többé kevésbé önkéntes munkát végző lelkes beavató személy, aki minden alkalommal – a napi teendői mellett – szívesen beszél mondjuk Kőrősi Csoma Sándorról, annak ellenére, hogy esetleg már a harmadik turistacsoportnak mondja el ugyanazt. Ez nem könnyű feladat, de szerencsére vannak, akik felvállalják.

Amit fontosnak látok, az az, hogy háromszéki és orbaiszéki szinten is tudjuk értékeinket „turista-csomagba” összefogni úgy, hogy elég látványos legyen, és kezdjenek el gondolkodni az emberek, és tegyenek egy orbaiszéki körutazást. Az a gond, hogy amikor benne élünk, nehezebb észrevenni az értékeinket, többnyire akkor tűnik fel, hogy fontos volt valami, mikor tönkrement. Gondolhatunk itt az Európa szinten egyedi siklóra, ami motoros meghajtás nélküli felvonóként Kovásznát gyakorlatilag összekötötte Kommandóval. Az értékmentés és értéknépszerűsítés területén a kovásznai Turisztikai Információs Központtal vannak közös terveink. Remélem, sikerül elérnünk hosszú távon, hogy még ismertebbé és vonzóbbá váljon ez a természeti és kulturális környezet.

- Milyen lehetőségeket biztosít a kulturális kikapcsolódásra a helyieknek és turistáknak Kovászna?

Vannak rendezvények, amelyek idevonzzák a turistákat: ilyen a Városnapok (idén szeptember 5-6-7-én), tavasszal a Kőrösi Csoma Sándor Napok (minden áprilisban), nyáron a Juhászlakodalom (július végén volt). Idén október első hétvégéjén Magyar Filmnapokat is szervezünk a kolozsvári székhelyű Filmtett.ro folyóirat rendezvénysorozatához társulva, illetve egész évben „történik valami”: könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, honismereti és ismeretterjesztő előadások, kórustalálkozók, színházi előadások, klasszikus és könnyűzenei koncertek, kézműves tevékenységek, hagyományos és 3D-s filmvetítések voltak és lesznek a kolozsvári Clorofilm filmterjesztő céggel valamint a csíkszeredai 3D mozival partnerségben.

- Milyen tervekkel érkezett a kovásznai Művelődési Házhoz?

Azt tartottam a legfontosabbnak, hogy a meglévő kulturális kezdeményezéseket erősítsem, tudatosítsam és ezek mellé hozzak kiemelt jelentőségű megyei vagy országos körutakon levő kulturális programokat, egyszóval bekapcsoljam Kovásznát a kulturális körforgásba. Ez sikerült is, a közönség egy emberként állt a kezdeményezések mellé, most a következő lépés az lenne, hogy a helyi kiemelt értékeket is eljuttassuk minél több helyszínre, gondolok itt arra, hogy jelenleg négy amatőr színjátszó társulata, hét kórusa van a városnak, ez páratlan teljesítmény a kevesebb, mint tízezres lélekszámhoz képest, ezt a világ is meg kell ismerje.

- Milyen állandó és időszakos programjaik vannak?

Állandóan látogatható a Gazdáné Olosz Ella Galéria,  amely a kovásznai, fiatalon elhunyt textil-művész munkáiból nyújt reprezentatív válogatást. Az életműhöz képest elenyésző az itt jelenlévő munkák száma, de jelenleg tudomásunk szerint ez a legnagyobb nyilvános állandó gyűjtemény a művésznő életművéből. A Városi Képtárban havonta, kéthavonta hivatásos képzőművészek munkáiból készült egyéni vagy gyűjteményes kiállítások váltják egymást.

Konnát Rita kolléganőm, képtáros-referens a múlt héten megnyílt INCITATO lovastábor alkotásait (festmények, grafikák, szobrok) mutatja be az érdeklődőknek. Ugyancsak kiállítóteremként szolgál a Városi Művelődési Ház kis- és nagyterme, itt amatőr képzőművészek, kézművesek munkái és más hasonló jellegű időszakos kiállítások kapnak otthont. Jelenleg Brian Johnston kanadai születésű, Kolozsváron élő egyetemi tanár természetfotóit és portréit lehet megtekinteni. Az itteni kiállítások érdekessége, hogy kiállítászáró eseményt is szervezünk, ahol az alkotó beavatja a „titkaiba” az érdeklődő fiatalokat. Ez most is így lesz, a városnapokra időzítve ünnepi zárást tartunk fotós workshoppal Brian vezetésével.

- Hogyan lehetne jobban fellendíteni a helyi kulturális életet?

Sokkal több reklám kellene, „a csapból is ez kellene csöpögjön”, s akkor még többen érdeklődnének a programok iránt.  Felmérésekre is lenne szükség, hogy mitszeretnének az emberek, ezzel egy valós párbeszéd indulhatna el a közönség és a kínálat között. Ez persze idő- és költségigényes, de kicsiben most is ezt tesszük: kérdezzük az embereket, jegyzetelünk, ötletelünk, ha valami megvalósítható, bátorítjuk, így indult újra például a fotóklub (természetjáró klub formájában), illetve a baba-mama klub, gyermek gitároktatás stb.

- Melyek a Művelődési Ház további tervei? Milyen kiállításokat, rendezvényeket terveznek?

Sok tervünk van. Jelenleg a városnapok programját véglegesítjük, de előtte és utána is lesznek rendezvények. Augusztus 31-én Ion Caramitru Eminescu elő-adását mutatja be a kovásznai Művelődési Központ színpadán, október 3-4-5-én pedig első alkalommal rendezünk Magyar Filmnapokat. Ugyancsak október első felére vannak egyeztetések egy musical-előadás kovásznai bemutatására, a Barbara c. darab erdélyi érintettségű témát dolgoz fel. A fellépők között ott találjuk Varga Miklóst is.

- Tapasztalatai szerint milyen irányba halad a régiónk turizmusa?

Jó irányba halad, hiszen a téli holtszezont igyekszik megoldani a sípálya, a nyereségesebb wellness-turizmus felé is vannak jó elmozdulások.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română