csik-udv hsz-csik
Múzeumok világa (13. szám, 2013 ősz)

A Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum színes programokat és több kiállítást is kínál folyamatosan a látogatóinak. Chiricescu Andreával, az intézmény osztályvezető muzeulógusával beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.

- Mióta létezik a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum?

1995-ben az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum létrehozott egy régészeti részleget Sepsiszentgyörgyön, amely az 1365/1996-os kormányrendelet alapján 1999-ben önálló múzeummá alakult és felvette a Keleti Kárpátok Múzeum nevet, és a Kulturális Minisztérium alárendeltségében tevékenykedett. 2007-ben az intézmény megkapta a „Nemzeti” titulust, ennélfogva már a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum néven tevékenykedik, de továbbra is a Kulturális Minisztérium alárendeltségében.

- Milyen kiállításokat lehet megtekinteni itt?

A múzeum több típusú kiállítással várja látogatóit. Meg lehet nézni itt egy régészeti kiállítást „A csíkpálfalvi őskori település - Várdomb” címmel, a sepsiszentgyörgyi Első Román Iskolát, és az árapataki Romulus Cioflec író Emlékházat. Mindhárom említett kiállítás a vak és gyengénlátó vendégeink részére is különleges élményt nyújt speciális eszközeivel.
2012-ben, két önálló projekt keretében sikerült létrehoznunk két ideiglenes tapintható kiállítást („Érintsd meg a történelmet” és „É-rezd az irodalmat”), amelyek ma az alapkiállításaink közé tartoznak. A kiállított, tapintható tárgyakat román és magyar nyelvű Braille nyomtatványok és audio-tárlatvezetések kísérik. Az audiotárlatvezetés a hagyományos szórólapot helyettesíti, minden vak és gyengénlátó vendég egy ingyen CD-ben részesül, amelyen ez megtalálható.
Ugyanakkor a múzeum számos tematikus, ideiglenes kiállítást is szervez, leginkább a csíkszeredai székhelyén, a Felső Olt és Maros Múzeumban. A SM@RT EXPO projekt keretében két régebbi, ideiglenes kiállításunkat is meg lehet tekinteni egy virtuális séta segítségével, egy néprajzi kiállítást (A vásár meséje) és egy régészeti kiállítást (A csíkpálfalvi kísérleti tábor).   

- Kik látogatják leginkább a múzeumot?

Mint manapság a legtöbb múzeum esetében, látogatóink leginkább a gyerekek és a fiatalok, az iskolákkal levő együttműködési programoknak és a számukra nyújtott interaktív tevékenységeknek köszönhetően.Ugyanakkor, a nyár folyamán, évről évre nő a múzeumunkba betekintő turisták száma. Reméljük, hogy a tavaly sikeresnek bizonyult tapintható kiállításaink minél több vak és látássérült vendéget vonzanak a közeljövőben is, de szándékunkban áll eljuttatni kiállításainkat más megyékbe és országokba is. 

- Számos rendezvényt szerveznek gyerekeknek. Hogyan viszonyulnak ők az itt látott értékekhez?

A gyerekek őszinte szemmel és lélekkel tekintenek értékeinkre, mindig sok választ keresnek kérdéseikre és mindig új kihívások elé állítanak minket. Tevékenységeink nagyrésze a gyerekek kérésének és érdeklődésének megfelelően születik. Igyekszünk mindig valami újjal előrukkolni, ugyanazt a tárgyat/témát/motívumot stb. folyamatosan más szempontból bemutatni, minden oldalról és minél több helyzetben, a gyerekek korához és érdeklődéséhez igazítva. Így sikerül megértetni velük értékeink, hagyományaink, örökségünk fontosságát. 

- A Szabadidőkalauz a hagyományápolásra törekszik. Ön szerint miért fontos a hagyományápolás a mai világban?

A múzeum által szervezett foglalkozások során, a kiállításaink és minden más tevékenységünk által megpróbáljuk értékeinket megismertetni a résztvevőkkel, összefűzni a hagyományt a modernitással. Új eszközök és technikák segítségével hagyományos motívumokat, őskori technikákkal modern tárgyakat készítünk, bebizonyítva ezáltal a különböző kultúrák, akár időszámításunk előttiek vagy utániak, kortárs kultúrák hasonlóságait, eltéréseit és ami a legfontosabb, ezek összefűződését.
A hagyomány segít nekünk talpon maradni, öntudatot szerezni, megtudhatjuk honnan jövünk, hol élünk és merre indulhatunk, a hagyomány megismerteti velünk a környezetünket. Habár a világ gyorsasággal pörög és változik, a hagyománynak köszönhetően sikerül egyenesen lépni az utunkon. 

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Háromszékre?

A hagyományaink, a helyi konyha, a természet rejtélyei és szépségei, az ásványvizek gyógyító hatásai és nem utolsó sorban a kulturális események nagy sikere vonzza ide az embereket. Az utóbbi években vidékünk számos új, ma már hagyományosnak számító kulturális eseménnyel gazdagodott. Ezek leginkább a fiatalokat mozgósítják.

- Melyek a múzeum további tervei? Milyen kiállításokat, rendezvényeket terveznek?

2013-ban három különleges, ideiglenes kiállítást készítünk, három különböző tematika bemutatásával: a bodzafordulói OINA, az őskori só kitermelése és a római Limes vidékünk. Ezeket a múzeum részlegeiben, valamint más helyiségekben lehet majd megtekinteni. Ugyanakkor igyekszünk interaktív tevékenységeket és foglalkozásokat kínálni a nagyközönség számára, de nem feledjük el a kutató társainkat sem, így számukra is szervezünk találkozókat. Ezeken kívül az Angustia kötetünket idén is kiadjuk.
Hosszú távú terveink között van a kiállításokat kiegészítő kiadványok szerkesztése és létrehozása, és minden korosztály számára saját, megfelelő kiállítást létrehozni a foglalkozások segítségével. 

Keresés a honlapon:
Magyar | Română