csik-udv hsz-csik
A téli sportok örömei (2. szám, 2010 ősz-tél)

A sízés az egyik legegészségesebb téli sport. A tél közeledtével arról érdeklődtünk, hogy miért jó megtanulni síelni, és gyakorolni ezt a sportágat.

Rácz Levente Botond, triatlon országos bajnok, sportoló és sí-oktató válaszolt kérdéseinkre.

- Milyen mozgás ajánlott a téli időszakra?

Sepsiszentgyörgyön vannak jó korcsolyapályák, amelyeket legalább napi egy órás mozgásra megéri használatba venni. Ezen kívül Kézdivásárhelyen van egy egészen jó korcsolyapálya. A szánkózás nem az én sportom, de levegőzni, a téli napokon mozogni egy kicsit a friss levegőn az is elegendő. Én leginkább a sízést tudom ajánlani mindenkinek. Ennek a sportnak az a hátránya, hogy elég hosszú időt vesz igénybe az elsajátítása, és a felszerelést is meg kell venni, de mindenképpen megéri.

- Hol lehet sízni Kovászna megyében?

Az alpesi sízésre kiválóan alkalmas a sugásfürdői, felvonóval is ellátott pálya. De számos más helyen is lehet túrázni és sízni, például Kommandón és Bálványoson. Kovászna megyén túl is vannak jó sípályák, amelyek max. egy óra autóútnyira vannak tőlünk, ezeket is érdemes kipróbálni, például a Poiana, Predeal, Tusnádfürdő, kicsit távolabb a Hargita, Homoród, stb. A sífutás előnye, hogy bárhol lehet gyakorolni, ahol van hó. Sajnos szabad stílusú sífutáshoz nincs megfelelő pálya a megyében, pedig a domborzatunk nagyon tökéletes felteleket ad ehhez.

- Mikor tanultál meg síelni? Hogyan szerettél bele ebbe a sportágba?

Hamarabb tanultam meg sízni mint gyalogolni, a szüleim már kiskoromban ráállítottak egy ici-pici sílécre hogy csuszkáljak. Első osztály után bekerültem a sportiskola csapatához, ahol megtanultam igazából síelni. Aztán a szakosztály felbomlott, így abbamaradt egy időre a versenysíelés. 1998-ban újra nekifogtam a sportág versenyszerű űzésének, de az alpesi síelésről átváltottam a "síalpinizmusra", ahol eleinte a CSU Brassónak sportoltam majd a Dinamonál. 2000-től 2004-ig román válogatott voltam. 2004-ben részt vettem a Spanyolországban megrendezett világbajnokságon, ahol tizenharmadik helyezést értem el. Ezután a profi síelést abbahagyva nekifogtam ezt, az általam nagyon kedvelt sportágat oktatni. Jelenleg is foglalkozom síoktatással, tanítom az újabb carving stílust, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

- Mi a véleményed arról, hogy sokan szakember nélkül tanulnak sízni?

A sízés természetesen szakember segítsége nélkül is elsajátítható, viszont ha valaki profi szinten szeretné elsajátítani ezt a sportágat, akkor már szükség van a szakember felügyeletére is. A legfontosabb, amit általában az emberek nem tudnak megtanulni egyedül, az a biztonságos sízés, ami a saját és más sízők testi épségéért is fontos. Például az esést is tanulható. Ugyanis esni a legfontosabb tudni, ez az első, amit én megtanítok a diákjaimnak.

- Miért tanácsos megtanulni sízni?

Ez olyan mint az uszás nyáron, ha nem tudsz, akkor nem tudod élvezni az évszak adta lehetőségeket, a nyári fűrödözések élményét. Véleményem szerint ugyanígy van ez télen a síeléssel. A síelés nélkül a téli sportok közt már csak a szánkózás marad, esetleg a korcsolya, de azt is tanulni kell, megfelelően el kell sajátítani. A sízés viszont egy olyan élmény, amit nem lehet megunni, szabadságot ad, és ha túrázni is szeret az ember, akkor azok a pályák sem lehetnek elérhetetlenek, ahol nincs felvonó. Egyébként a síelés egy nagyon  egészséges sportág, mivel kimozdít a természetbe, átmozgatja a testünket, és míg be nem edződünk, izomlázat is okoz.
A techinka fejlődésével megjelentek az úgynevezett carving sílécek, másképpen nevezve a piskóta sílécek, amelyek lényege, hogy a sílécen a piskóta alakja miatt könnyebb a terülés. Minél kisebb a radiusza a sílécnek, annál élesebb kanyart lehet ívelni vele. Gyerekkorban a legjobb megtanulni ezt a sportot. Minél fiatalabb korban kell kezdeni, mert olyankor nincs meg annyira a félelemérzés az emberben, és mer száguldani a sílécen. De természetesen felnőtt korban is el lehet sajátítani a síelés fortélyait. Én ezt a sportot lépcsőzetesen oktatom, eséstől az ívelésig. 

- Milyen felszerelést tanácsolsz kezdőknek?

Gyerekeknek érdemes használt sífelszerelést vásárolni, mert hamar kinövik, és tanulni a használt léc is megfelelő. Felnőtteknél leginkább a bakkancsot ajánlom, hogy újat vásároljanak, a síléc az ő esetükben is lehet nyugodtan használt léc. A felszerelés vásárlása azon is múlik, hogy mennyire van kihasználva, ha például egy téli szezonban csak pár alkalommal síelnek, akkor nem érdemes drága felszerelést vásárolni. Viszont a sisak kötelező.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română