csik-udv hsz-csik
Hagyományos ízek Sepsiszentgyörgyön (30. szám, 2017 tél)

A Szentgyörgy Pince étterem Sepsiszentgyörgy egyik kultikus épületében várja a hagyományos ételek, finom ízek szerelmeseit. A legenda szerint az épület korábban egy főúri borospince volt, amelynek falai közt hajdanán oly sokan érezték jól magukat. A történelmi boltívek, meghitt fényű világítás, a figyelmes kiszolgálás, és persze a hagyományos erdélyi konyha finom fogásai egyéni hangulatot teremtenek. Messze földről érkezett hírességek és mosolygó vendégek egyaránt állítják, hogy az itt elfogyasztott ételek megőrizték a letűnt korok lakomáinak ízvilágát. Berszány Botonddal a Szentgyörgy Pince egyik tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella. 


- Hogyan került kapcsolatba a vendéglátással?

Egy családi vállalkozáson keresztül kerültem kapcsolatba a vendéglátással már szinte tíz éve, amikor a Big Mamát illetve az Új negyedi Pub-ot átvette a Bertis cégcsoport. Később megalakítottuk a Libertis vendéglőt illetve az Orchidea rendezvénytermet. A Szentgyörgy Pince vendéglőt 2014. november 1-én sikerült az igazgatásunk alá helyezni, és azóta az én hatásköröm a vendéglő működtetése és reményeink szerint a felvirágoztatása.

- Milyen különlegességekkel várják a vendégeket? 

A Szentgyörgy Pince vendéglő elsősorban rendkívül minőségi, ugyanakkor tradicionális fogásokkal kényezteti a vendégeit, azonban a helyi hagyományos ételek mellett olyan ételkülönlegességek is megtalálhatóak mint a fekete tőkehal filé, a tonhal filé, báránycsülök kemencében, libacomb kemencében, őzpörkölt, mangalica karaj és mangalica tarja. Ezenkívül nagyon büszkék vagyunk az érlelt marhabélszínből készült specialitásainkra, valamint különböző desszertjeinkre.

- Melyek a mai trendek a gasztroturizmusban? 

Ahogy az élet más területein is, úgy a gasztronómiában is úgy vélem, hogy Székelyföld kezd felzárkózni olyan fejlettebb régiókhoz mint például Brassó, Bukarest vagy akár az európai nagyvárosok. Manapság az Internet, illetve a közösségi oldalak rohamos térhódításával szinte természetessé vált az ember számára, hogy utazásait, élményeit vagy akár hétköznapi pillanatait megosztja ezeken a közösségi oldalakon. Ezeknek a megosztásoknak növekvő százaléka gasztronómiai élményeik. Már-már egy önkifejezési mód közzétenni egy ínyencséget, amit épp fogyasztani készülünk, értékes információval szolgálhat a személy étkezési szokásairól és akár a szociális helyzetéről is, hiszen az egészséges, mínőségi ételek sokkal drágábbak, mint a gyorskaják. Épp ezért véleményem szerint, mi vendéglátók is, egyre nagyobb hangsúlyt kell fektessünk a fogásaink vizuális megjelenítésének a csiszolására a mínőség magas színvonalának fenntartása mellett. Rendszereséggel képezzük is a kollégáinkat, magyarországi vagy akár belföldi képzéseken, akárhányszor lehetőségünk nyílik rá.

- Mennyire van igény a hagyományos székely ételekre?

Nagyon magas igény mutatkozik a hagyományos székely ételekre, annál is inkább, hogy az idelátogató magyarországi vagy román vidékekről származó turisták óriási előszeretettel keresik és fogyasszák őket. Azonban az itt élő vendégeink is fogyasztják a helyi ételeket, hiszen a mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut otthon elkészíteni ezeket a fogásokat, így hát rendszeresen ezeket az ételeket fogyasztják a vendéglőnkben is.

- Kik látogatják az éttermet?

A helyi vendégek mellett nagy jelentőséggel bírnak számunkra a turisták is, külföldiek vagy belföldiek. Főleg a nyári periódusban és hétvégenként ők teszik ki a vendégeink nagy részét.

- Milyen jövőbeni terveik vannak?

A vendéglő jövőjének biztosítása érdekében szeretnénk egyre több vendégnek feledhetetlen gasztronómiai élményt nyújtani, úgy az ételeink ízvilágával mint tálalásával, a felszolgálás minőségével illetve az ambiens körülményekkel. Ezen célok megvalósítása, elérése érdekében a folyamatos fejlődés elengedhetetlen.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română