csik-udv hsz-csik
"Sepsiszentgyörgyön mindig készülnek valamire" (18. szám, 2014 tél)

A sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda vezetőjét, Barta Mónikát kérdezte kolléganőnk, Török Noémi.

- Melyek a legfontosabb turisztikai attrakciók Sepsiszentgyörgyön (látnivaló, program)?

Sepsiszentgyörgynek, természetesen mint minden más városnak, megvan az épített öröksége, így a Kós Károly-épületek, közülük is a legjelentősebb, a Székely Nemzeti Múzeum vagy a Református Vártemplom, Bazár-sor, a Székely Mikó Kollégium, és a sor még tovább folytatható.

Az épített örökség mellett a város kulturális élete hordoz magában egy erős vonzerőt, ami egyrészt a kulturális intézményeknek, a Tamási Áron Színháznak, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérnek, a Bod Péter Megyei Könyvtárnak, a Háromszék Táncegyüttesnek, az M Studio Mozgásszínháznak, a Cimborák Bábszínháznak, de számos civil kezdeményezésnek, kulturális egyesületnek is köszönhető.Az épített örökség, a kulturális élet mellett a város fesztiváljai, vásárai, sportrendezvényei is olyan találkozási pontokat jelentenek, amelyekre más városokból érdemes idelátogatni, így kétségkívül a Szent György Napok az a fesztiválja a városnak, amely a legtöbb turistát vonzza, sokan erre a periódusra időzítik haza-látogatásukat más országokból. Mindenképp meg kell említeni a Székely Vágtát, és az Őszi Vásárt, ami néptánctalkálkozóval, és idéntől kolbász- és töltöttkáposzta fesztivállal kapcsolódott össze.

Sugásfürdőt az elmúlt években olyan mértékű fejlődés jellemezte és jellemzi még mindig, hogy a sepsiszent-györgyiek és a környékbeliek egyik kedvenc kikapcsolódási pontjává vált, és míg régebb azt mondhattuk, hogy Sugásfürdő a mi kis síparadicsomunk, addigra most már Sugásfürdő minden évszakban számos lehetőséget nyújt a sportolásra, kikapcsolódásra, szórakozásra, mindamallett, hogy egy gyönyörű természeti környezet.

- Mennyiben befolyásolja egy város kialakított arculata az idelátogatók előzetes véleményét?

Úgy gondolom, mint ahogyan az embereknek, a városoknak is lelke van. Na most ezt szakterminussal nevezhetjük a város imázsának, arculatának, brandjének is, a lényeg ugyanaz marad, hogy, az amit egy város képvisel magáról, amit mond magáról, ahogyan a polgárai megélik, és ahogyan a közbeszédben éltetik és természetesen ahogyan a várost külsőleg megítélik, mind hozzájárulnak ennek a léleknek a természetéhez. És abban az esetben, ha egy tudatos munka irányul arra, hogy a várost, annak természetét, adottságait, lehetőségeit, értékeit, és nem mellékesen, hiányosságait is figyelembe véve, egy városnak a lényegét, ami őt jellemzi, megfogalmazzák, nevet és formát adjanak neki, amit az egyszerűség kedvéért hívjunk arculatnak, akkor az a külső megítélésben is megmutatkozik.

Sepsiszentgyörgynek, véleményem szerint, egyik ilyen értéke a folyamatos aktivitásban, kezdeményezőkészségben rejlik. Szokták is mondani, hogy Szentgyörgyön mindig készülnek valamire, és itt most nem csak a kulturális rendezvényekre gondolok, tényleg egy olyan város a miénk, ahol napi szinten előbújik valahonnan egy új kezdeményezés, nagyon különböző formákban. Ott van ugyanakkor, és ezek a dolgok összefüggnek, az a dinamizmusa a városfejlődésnek, ami az új városvezetés érdeme, olyan fiatalos lendületet adott a városnak, amelyhez sok oldalról, sokféleképpen lehet csatlakozni. Infrastrukturális fejlődés, a lepusztult, vagy funkciójukat elveszített középületek visszakapcsolása a város vérkeringésébe, új intézmények létesítése – így a Székelyföldi Vadászati Kiállítás, az Erdélyi Művészeti Központ vagy a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékháza, rendezvénysorozatok létrehozása, nagyobb ünnepek szervezése, a szabadidős és kikapcsolódási lehetőségek folyamatos bővítése és fejlesztése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyrészt az itt lakók otthonuknak érezzék, és ebből kifolyólag az úgymond idegenek is érezzék ezeket a pozitív energiákat. Természesetesen mindig van, amin javítani, amit jobbá, szebbé és gördülékenyebbé tenni, de a nyitottság és a tenniakarás, ami az arculatépítésben is megmutatkozik, elengedhetetleneg egy város pozitív megítéléséhez.

- Milyen kiállításokat, rendezvényeket terveznek a 2015-ös évben?

Jövő év márciusában kerül sor a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál harmadik kiadására, a Tamási Áron Színház szervezésében. Egy olyan jelentős színházi fesztivál otthona Sepsiszentgyörgy, amely erős vonzással bír nemcsak erdélyi, de országos viszonylatban is. Azon túlmenően, hogy szakmailag elismert fesztiválról beszélünk, a kultúraszerető, nyitott és önmagukra és másokra kíváncsi emberek számára fontos terepet jelent, ahol kivételes előadásokat nézhetnek meg, erős élményekben lehet részük.

Ha már a kultúra a téma, 2015-ben a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program keretén belül a Hagyomány éve van. Két éve, 2013-ban indult ez a kezdeményezés, és visszakanyarodva egy előző kérdéshez, éppen olyan meggondolásból, hogy imázsi szempontjából Sepsiszentgyörgy elhelyezze magát a többi Székelyföldi város között, olyan módon, hogy arra helyezi a hangsúlyt, ahol a legtöbb potenciállal rendelkezik, éspedig a kultúrára. Négy tematikus évnek a terve állt össze, miszerint minden évben bizonyos művészeti ágakra, kulturális területekre tudjunk koncentrálni, így 2013-ban, a Hang és szó évében a zenére és irodalomra, 2014-ben, a Játék évében pedig a színházra, a színészi játékra helyeztük a hangsúlyt, jövőben pedig a hagyományt járjuk körbe, azt elemezve, hogyan szólalhat meg a fiatalok számára is értehtő, érvényes nyelven a hagyomány. A kulturális fővárosi kezdeményezés kiemelkedő pontja a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál, amelyre 2015-ben is szeptemberben kerül sor.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română