csik-udv hsz-csik
Egészség testnek, léleknek, szellemnek (29. szám, 2017 ősz)

A Pilates egy a Joseph Hubertus Pilates által a 20. század elején kifejlesztett mozgásrendszer. Egy olyan - ízületekkel kíméletes - mozgásforma, amely segít a fogyásban és az alakformálásban. Erősíti az izomzatot, fejleszti az egyensúlyérzéket, harmonizálja a két agyféltekét és növeli a stabilitást. Barabás Hajnal köztudottan Romániában az elsők között volt a Pilates módszer terjesztésében, oktatásában, hiszen Sepsiszentgyörgyön lassan tíz éve működik a Pilates Pro Sana Stúdiója. A módszer különlegességéről beszélgetett vele munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.

- Hogyan került Ön kapcsolatba a Pilates módszerrel?

A mozgás mindig része volt az életemnek, de egy síbalesetet követően, térdsérülés miatt műteni akartak, amit nem vállaltam be. Inkább más alternatívát kerestem a probléma orvoslására, így kerültem kapcsolatba a Pilates módszerrel, amely rengeteget segített a rehabilitációmban. Még mindig nincs megműtve a térdem, pedig volt már utána egy meniscus szakadásom is. Ezért elhatároztam, hogy komolyan akarok foglalkozni a Pilates módszerrel. Az alapokat Budapesten a Stott Pilates Oktatóközpontban Mélykúti Krisztiántól és Bokor Zsuzsa mestertanároktól kaptam, és azóta is folyamatosan képzem magam.

- Miben rejlik a módszer különlegessége és milyen céllal létesült a Pilates Pro Sana Stúdió? 

Minden mozgásformának meg van a létjogosultsága, sőt, J. H. Pilates azt is mondta, hogy minimum három féle mozgást kell végezni ahhoz, hogy megfelelő fizikai kondíciónk legyen. Számomra a Pilates életforma, ha úgy tetszik a „nyugati ember jógája”, egy olyan módszer, ami a minőségi mozgásra, és nem a mennyiségre alapoz, úgy, hogy miközben személyre szabja a gyakorlatokat és megtanítja az alapelveket használni a mindennapokban is, nem köt edzőteremhez, személyi edzőhöz. A Pilates alapja egy speciális háromdimenziós légzéstechnika, ami által a stabilizátorokat kapcsoljuk be. Vagyis csak légzéssel gátizmokat, hasizmokat és hátizmokat erősítünk, amennyiben helyes és pontos a légzés. Ha a légzéshez még mozdulatsor is társul, akkor egyidőben erősítés és nyújtás is történik, ami javítja a testtartást és az erőnlétet, ill. harmónikusabbá teszi az egész testet-lelket, erősíti a koncentráló képességünket, precizitást és testtudatot növelve. Tetőtől talpig úgy mozgatja át a testet, a mélyizmokat aktiválva, hogy közben kíméli az ízületeket, így az edzés végére nem kimerülünk, hanem energiával töltődünk fel. 

A gyakorlatok hatékonyságát növelni tudjuk úgy, hogy mozgásunkat sajátos precizitással, alapossággal végezzük, így nemcsak minden izomcsoportunk fejlesztését érjük el, hanem a tudatosítással a gyakorlatunk tökéletesítése következtében sikerélményünk is növekszik, javul önértékelésünk is testtartásunk mellett. 

A Pilates mindezen jó tulajdonságai mellett tónusos izomzatot alakít ki, mobilizálja a gerincoszlopot és más ízületeket, megnöveli a tüdő kapacitását és felgyorsítja a nyirokrendszer működését, ezáltal méregteleníti a szervezetet, nem utolsó sorban megszünteti a hátfájást, mert testtudatot fejleszt és kijavítja a rosszul rögzült testtartást. 

Nos, mindezen jó tulajdonságok továbbadása céljából létesült a Stúdió, ahol kortól, nemtől és erőnléttől függetlenül, mindenkit szeretettel várok, hiszen ezt nem elég túl korán kezdeni, de soha nem késő elkezdeni...

- Ön aromaterápiával is foglalkozik. Hogyan talált rá erre a szenvedélyre? 

Mondhatom, ez is inkább rám talált - bár a növények, gyógynövények, gombák, túrázás iránti szenvedélyem még gyerekkoromból, nagyszüleimtől származik, akik megismertették és megszerettették velem a természetjárást, és innen már csak egy lépés volt az aromaterápiához - ami nagyjából egyidős a Pilates módszerrel, és kéz a kézben járnak nálam, hiszen mindkettő a szépségünket, egészségünket szolgálja. 

Az illatok hangulatváltozásokat idéznek elő mind az egészséges, mind a beteg emberekben, és ami ennél is fontosabb, hogy nem magát a betegséget gyógyítják feltétlenül, hanem a közérzetet javítják, ezáltal könnyebben beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa.

Aki Pilatesre jár hozzám, az egyszerre részesül az aromaterápia jótékony hatásaiban is, hiszen mindig megy az ultrahangos porlasztó, amiben az illóolajok teszik a dolgukat, ha egyebet nem is, de mindig jó közérzetet biztosítanak a stúdióba belépő vendégnek.

- Melyek a további tervei?

Célom, hogy továbbra is ilyen szenvedéllyel gyakorolhassam, és minél több felnőttnek és gyereknek átadhassam a Pilates módszert, és az aromaterápia jótékony hatásaival is megismertessem őket. Terveim között szerepel az is, hogy a kiseszközök mellett bővítsem a studiót nagyeszközökkel, mint a reformer, chair, Cadillac. Ezek különös segítséget nyújtanak a rehabilitációra szorulóknak, ill. a profi sportolók, táncosok karbantartásában nélkülözhetetlenek.

Keresés a honlapon:
Magyar | Română