csik-udv hsz-csik
A babák útján (31. szám, 2018 tavasz)

Minden kislány szereti a babákat, mert jó velük játszani, lehet őket öltöztetni, szépíteni, gondoskodni róluk, vigyázni rájuk. 
Taierling Gyöngyvér, kézdivásárhelyi babagyűjtő is kisgyerekként szerette meg a babákat, de nála ez a szenvedély nem múlt el az évek során, sőt, talán erősödött is, így kezdte el gyűjteni a szebbnél szebb babákat, és ma már meg sem tudja számolni, hány igazi babakülönlegesség van a tulajdonában. A babagyűjtővel, aki egyben fényképész is, munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella beszélgetett.A turisták széleskörű tájékoztatása a cél (31. szám, 2018 tavasz)

Aki vendégként, turistaként érkezik Sepsiszentgyörgyre, mindenképp keresse fel a város központjában működő Turisztikai Információs Irodát, ahol tájékozódhat a városi, Kovászna megyei, valamint bel- és külföldi turisztikai kínálatokról is. Az iroda munkatársai magyar, román, angol és német nyelven tájékoztatják az érdeklődőket a szálláslehetőségekről, vendéglátóhelyekről, közlekedésről, programokról, látnivalókról, illetve kulturális és sporteseményekről is.
Az információnyújtás mellett szolgáltatásaik közé tartozik a szállásfoglalás is. Mindemellett ingyenes turisztikai kiadványokkal, térképekkel, útikönyvekkel és rövidfilmekkel is tudnak szolgálni. 
Baló Ildikóval, az iroda munkatársával beszélgetett Bezsnei-Török Noémi.Hagyományos ízek Sepsiszentgyörgyön (30. szám, 2017 tél)

A Szentgyörgy Pince étterem Sepsiszentgyörgy egyik kultikus épületében várja a hagyományos ételek, finom ízek szerelmeseit. A legenda szerint az épület korábban egy főúri borospince volt, amelynek falai közt hajdanán oly sokan érezték jól magukat.

A történelmi boltívek, meghitt fényű világítás, a figyelmes kiszolgálás, és persze a hagyományos erdélyi konyha finom fogásai egyéni hangulatot teremtenek. Messze földről érkezett hírességek és mosolygó vendégek egyaránt állítják, hogy az itt elfogyasztott ételek megőrizték a letűnt korok lakomáinak ízvilágát. 

Berszány Botonddal a Szentgyörgy Pince egyik tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella. Idősek szolgálatában Sepsiszentgyörgyön (30. szám, 2017 tél)

Már tizennégy éve működik Sepsiszentgyörgyön a Zathureczky Berta Központ, amely a nyugdíjasok, idősek gondozásával foglalkozik. A Központban aktív élet zajlik, folyamatos programokkal, rendezvényekkel kedveskednek az idős személyeknek. Klárik Mária-Antóniával, a központ igazgatónőjével beszélgetett munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.

- Hogyan létesült a Zathureczky Berta Központ?

Az első lépésre 1996-ban került sor, akkor készült el az országban is elsőnek számító terv az Idősek Napközi Otthonáról, amelyet a Kovászna Megyei Vöröskereszt dolgozott ki, indított el a Svájci Vöröskereszttel és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatallal közösen.Egészség testnek, léleknek, szellemnek (29. szám, 2017 ősz)

A Pilates egy a Joseph Hubertus Pilates által a 20. század elején kifejlesztett mozgásrendszer. Egy olyan - ízületekkel kíméletes - mozgásforma, amely segít a fogyásban és az alakformálásban. Erősíti az izomzatot, fejleszti az egyensúlyérzéket, harmonizálja a két agyféltekét és növeli a stabilitást. Barabás Hajnal köztudottan Romániában az elsők között volt a Pilates módszer terjesztésében, oktatásában, hiszen Sepsiszentgyörgyön lassan tíz éve működik a Pilates Pro Sana Stúdiója. A módszer különlegességéről beszélgetett vele munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.Vendégfogadás az ezüstfenyő árnyékában (29. szám, 2017 ősz)

Sepsiszentgyörgytől négy km-re, Árkos község területén, Kovászna megye központi részén található az Ezüstfenyő Panzió, amely kényelmes pihenési, üdülési lehetőségekkel várja vendégeit rusztikus környezetben félpanziós és teljes panziós falusi vendéglátást kínálva. A panzió tulajdonosával, Karda Gabriellával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan jött létre a panzió?

A férjemmel közösen az 1990-es években kezdtük dédelgetni azt a gondolatot, hogy vegyünk Árkoson egy kis telket. Hétvégi házat szerettünk volna építeni magunknak, a tömbházból kimenekülni egy kicsit. Hamarosan találtunk is egy telket öreg gyümölcsfákkal és egy kis patakkal.Kisbakancsosok nyomában (28. szám, 2017 nyár)

Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya már sok éve folyamatosan szervez kisebb és nagyobb túrákat, kirándulásokat a mozogni szerető helyieknek, turistáknak és persze minden érdeklődőnek. Az egyesület berkeiben az úgynevezett Kisbakancsos túrákat Gáspár László Zsolt vezeti. Vele beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan születtek meg a Kisbakancsos túrák, kirándulások?

Már kisgyerekként megkirándulásokat szerettem a kirándulásokat, hiszen sokat jártunk családommal az erdőbe gombászni. Aztán az iskolában Kisgyörgy Zoltán tanár úr is megfertőzött ezzel a vággyal.Céh- és helytörténeti múzeum Kézdivásárhelyen (28. szám, 2017 nyár)

A Kézdivásárhelyen található Incze László Céhtörténeti Múzeum célja a helyi kézművesség emlék-anyagának bemutatása, valamint az ebben gyökerező polgári kultúra és épített örökség ápolása, kutatása. Az intézmény vezetőjével, dr. Dimény Attila muzeológussal beszélgetett munkatársunk Bezsnei-Török Noémi. Szabadidő Sepsiszentgyörgyön (27. szám, 2017 tavasz)

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában levő Sepsi ReKreatív R.t. a szabadidős- és sporttevékenységek körében kínál szolgáltatásokat a helyiek és a turisták számára.
Szolgáltatásaik nagy népszerűségnek örvendenek, mert úgy a hideg, mint a meleg évszakra kínálnak szórakozási lehetőséget.

A Sepsi ReKreatív R.t. marketing igazgatójával, Igyártó Gabriellával beszélgetett mukatársunk, Bezsnei-Török Noémi.A Hanna panzió 15 éve (27. szám, 2017 tavasz)

Felsőcsernátonban, az Ika várától, valamint a múzeumtól 2 km távolságra, a Csernáton-patak partján található a kétmargarétás Hanna Panzió, amely már több mint 15 éve fogadja vendégeit. Kényelmes szállással, ínycsiklandozó ízekkel, különleges és változatos programajánlattal kedveskednek az ide betérőknek. A panzió vezetőjével, Horovitz Zsuzsával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.Élmények Erdővidéken (26. szám, 2016 tél)

Az erdővidéki Olasztelek jelentős műemléke a Daniel-kastély, a falu központjában található reneszánsz stílusú épület. Az épületet néhány éve megvásárolták és igazi élményt nyújtó kastélyszálló vált belőle, és ma már szeretettel várja a vendégeit. Rácz Lillával, a kastély tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.Csodák Erdővidék Múzeumában (26. szám, 2016 tél)

Erdővidék Múzeumának története egészen az 1800-as évek végéig nyúlik vissza. De a ma is látogatható regionális intézményt 2006-ban nyitották meg a nagyközönség előtt, azóta állandó és időszakos kiállításokkal és különböző programokkal várják ide a helyieket és a turistákat egyaránt. Gyűjtés, megőrzés, közművelődés. Ezeket a feladatokat látja el az intézmény a megalapítása pillanatától. A Múzeum igazgatójával és a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület elnökével, Demeter László történésszel beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.Erdővidék gyöngyszemei (25. szám, 2016 ősz)

Már több éve működik Kisbaconban a Bodvaj Egyesület, amelynek célja a helyi ifjak és a gyermekek szabadidejének hasznos megszervezése, közösség- és falufejlesztő folyamatok szervezése. 

Benedek Márta, az egyesület vezetője Kisbaconban született, és saját bevallása szerintmajdnem minden a faluhoz vagy a térséghez, Erdővidékhez köti. Ideje nagy részében civil aktivistaként tevékenykedik, ritkán telik el úgy nap, hogy a Bodvaj Egyesületben, vagy más civil ügyben ne végezne el valamilyen vállalt feladatot. Vele beszélgetett munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.

 

 
Malomkert Felsőcsernátonban (25. szám, 2016 ősz)

A Kovászna megyei Csernáton mindig is nevezetes volt a településen működő számos vízimalomról. Az itteni vízimalmokról már a 17. századból maradtak fent adatok. A 19. században Csernátonban működő 34 malomból 25 a Várbérc oldalán csoportosult. Sajnos ezeknek mára jobbára csak emlék a létezésük. A 2015 nyarán Felsőcsernátonban felavatott Malomkert Turisztikai Központ ennek a helyi örökségnek állít emléket. A központ menedzserével, Szőcs Lászlóval beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.
Merüljünk el a vadászat világában (24. szám, 2016 nyár)

Akik szeretik a vadászatot, bizonyára már hallottak a Székelyföldi Vadászati Kiállításról, amelynek a sepsiszentgyörgyi Bene-ház ad otthont. A tárlat a térség vadászattal kapcsolatos hagyományait hivatott szolgálni, ismertetve a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágát és emléket állítva a Székelyföldön élő vadászoknak. A kiállításról és annak jelentőségéről Demeter Jánossal, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatójával készített interjút munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.

- Mióta létezik és milyen céllal létesült a Székelyföldi Vadászati Kiállítás?
Ha dátumszerűen egészen pontosan be kell határolni, akkor 2013. május 17-én indult hivatalosan útjára.Háromszék egy természetfotós szemével (24. szám, 2016 nyár)

Bereczki Barna neve egyáltalán nem ismeretlen Háromszéken, hiszen hegymászóként, túravezetőként és szenvedélyes természetfotósként is több ízben lehetett már vele találkozni. A hegymászást már gyerekkorában szerette, otthonosan mozog a régió összes hegységében. Több mint 15 éve vezet erdélyi túrákat, és mindemellett a fotózás tölti ki életét. Vele készített interjút munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan került kapcsolatba a hegymászással, természetfotózással és az idegenvezetéssel?

A komolyabb hegymászással még a Kolozsváron töltött egyetemi éveim alatt kerültem kapcsolatba, az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezett egy sziklamászó tanfolyamot, ami felkeltette az érdeklődésemet, el is végeztem azt, és azután fogtam neki komolyabban ennek a sportnak. A képzőművészet bűvöletében (23. szám, 2016 tavasz)

Vécsi Nagy Zoltánt, az EMŰK (Erdélyi Művészeti Központ) vezetőjét/művészettörténészét kérdezte munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella. 

- Hogyan került kapcsolatba a művészettörténettel? 
Marosvásárhelyi vagyok, ott végeztem a művészeti középiskolát, majd Magyarországra kerültem a családommal, amikor sokan elmenekültek az országból. Budapesten elvégeztem az ELTE művészettörténet szakát. A hatvani múzeumban dolgoztam először, mint gyűjteménykezelő, majd, mint igazgató, de a nosztalgia vagy az elkötelezettség hazahozott és Székelyudvarhelyen kötöttem ki a Haáz Rezső múzeumban művészettörténészként.Fotózni szenvedélyből (23. szám, 2016 tavasz)

A fotózás, a fényképezés a mindennapjaink része, megörökíti nekünk az emlékezetes pillanatokat, viszzaidézi a szép élményeket. Ezek professzionális dokumentálását tűzte ki célul a sepsiszentgyörgyi EternalFeelings fotóstúdió, vagyis Kristó-Gothárd Hunor és felesége Noémi. A képeikkel persze nemcsak dokumentálni szeretnének, hanem hűen mesélni, és érzelmeket közvetíteni. A kezdetekről, a mindennapi munkáról és a házastársi együttdolgozásból adódó előnyökről kérdezte a stúdió megálmodóját, Kristó-Gothárd Hunort munkatársunk, Bezsnei-Török Noémi.Kézdi.Infó: Kézdivásárhely - Felsőháromszék közösségének szolgálatában (22. szám, 2015 tél)

Kézdivásárhelyet, a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városát hivatott bemutatni a már szinte 10 éve működő, egyre nagyobb népszerűségnek, és egyre több látogatónak örvendő kezdi.info internetes oldal, amelyet bátran ajánlunk mindenkinek, aki érdeklődik az udvarterek városa iránt. Az oldal megálmodójával és működtetőjével, Héjja Tamással beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.Művészbolt különlegességekkel (22. szám, 2015 tél)

A Sepsiszentgyörgyön működő Art Gallery a különböző képzőművészeti ágakhoz kapcsolódó termékeket kínálja vásárlóinak. Itt a helyi művészek munkáit lehet megnézni, megvenni. A környéken egyedi ez a galéria-bolt, amely kínálatával fel szeretné hívni a figyelmet az értékes, színvonalas, egyedi gyártású és minőségű dolgokra, és szeretettel várja az egyedi tervezésű holmikra vágyó embereket. Máthé Juliannát, a sepsiszentgyörgyi Art Gallery üzletvezetőjét kérdezte munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.Háromszéki falfestmények nyomában (21. szám, 2015 ősz)

Jánó Mihály művészettörténészt kérdezte munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.  

- Hogyan került kapcsolatba a kulturális örökségvédelemmel?

Mint mindenki más, én is az első rácsodálkozástól számíthatom a természeti és épített örökség iránti érdeklődésemet. Az emberek általában úgy élnek az őket körülölelő tájban, azzal az érzéssel járkálnak az ódon évszázados épületek között, mintha azok jogosan megilletnék őket. Mintha a természeti és az épített környezet örökké változatlanul tudná biztosítani fizikai és szellemi életminőségüket.
Haszmann Pál Múzeum – ahol egy kicsit megáll az idő (21. szám, 2015 ősz)

A több mint negyven éve létező Haszmann Pál Múzeum talán attól is különleges, hogy a Haszmann család immár harmadik generációja végzi a teendőket a nagyapa által megálmodott, megtervezett múzeumban. A kezdetekről és az itt található értékekről Dimény Haszmann Orsolyát, a múzeum néprajzos-muzeológusát kérdezte munkatársunk, Török Noémi.

- Mióta létezik és milyen indíttatásból létesült a Haszmann Pál Múzeum?

A Haszmann Pál Múzeum hivatalosan 1973. február 25-én nyitotta meg kapuját, mint a megyei múzeum, ma a Székely Nemzeti Múzeum külső egysége, de ezt gyűjtőévtizedek, tervezgetések, sőt mondhatjuk bátran, nagyon sok álmodozás is megelőzte,...Erdővidék az én hazám (20. szám, 2015 nyár)

Demeter Zoltán művelődés- és közösségszervezővel beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.
 

- Mikor került Ön kapcsolatba először a háromszéki Szabadidőkalauzzal?

Az első lapszám megjelenésétől ismerem, és Erdővidék turisztikai látványosságairól fotókkal segítem.  

- Ön hová való és mivel foglalkozik? 

Baróton születtem 1974-ben és itt élek azóta is. Gyökereim köpeciek és felsőrákosiak, de Erdővidék minden településén otthon érzem magam, ezért „erdővidéki”-nek szoktam mondani/írni magam.Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen (20. szám, 2015 nyár)

Kézdivásárhelyen idén is sor kerül a nagy sikernek örvendő Őszi Sokadalom elnevezésű városnapokra. A hagyományos programsorozatot idén augusztus 26-30. között szervezik. Az idei programról a rendezvény főszervezőjét, Ménessy Kingát kérdezte munkatársunk, Török Noémi.

- Mikor volt az első Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen és miben változtott az évek során?

Még a rendszerváltás előttre nyúlik vissza a története, akkor nem Őszi Sokadalom, hanem kirakodóvásárszerű termésnap volt októberben. Sepsiszentgyörgy könyvekben (19. szám, 2015 tavasz)

József Álmos helytörténésszel beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella. 

- Hova valósi Ön?

Tősgyökeres sepsiszentgyörgyi vagyok, szüleim, nagyszüleim is itt éltek. Itt végeztem iskoláimat, itt tanítottam.

- Mikor fogalmazódott meg Önben, hogy Sepsiszentgyörgyről  könyvet jelentet meg?

A helytörténeti kutatás mintegy kiegészítő elfoglaltságként kezdődött a matematika tanítása mellett.Minőségi ruházat a Sugás áruházban (19. szám, 2015 tavasz)

A tavasz beköszöntével mindenki jobban kezd odafigyelni a ruházatára, a meleg idő megérkezésével sokan indulnak útnak egy-egy új blúz, fehérnemű vásárlására. A minőségi ruházat fontosságáról és az idei év színéről a Pöttyös Kft. tulajdonosával, Lakatos Máriával beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.

- Mikor és milyen céllal indította el az üzletet?

A cégünk több mint két évtizede van a piacon, először 19 négyzetméternyi felületen kezdtünk ruhákat árusítani itt a Sugás áruházban és jelenleg 120 négyzetméteren vagyunk megtalálhatóak, ami egy elég nagy fejlődésnek mondható. Nekem ez volt a szakmám, tehát nem úgy voltam mint sokan, hogy más területről kerülnek bele a divat világába. 
Napsugaras ajándékok Sepsiszentgyörgyön (18. szám, 2014 tél)

Közelednek a téli ünnepek, amelyekkel már szinte egyértelmű módon együtt jár az ajándékozás is. Az ajándékok által fejezzük ki szeretetünket a családtagjaink fele. Persze az ajándék kiválasztása nem mindig egyszerű dolog, sőt. A Sepsiszentgyörgyön működő Napsugár ajándékbolt segíteni szeretne mindenkinek abban, hogy megtalálja a legmegfelelőbb ajándékot. Széles kínálattal várják vásárlóikat. 

Oláh Badi Zsolttal, a Napsugár ajándékbolt tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella."Sepsiszentgyörgyön mindig készülnek valamire" (18. szám, 2014 tél)

A sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda vezetőjét, Barta Mónikát kérdezte kolléganőnk, Török Noémi.

- Melyek a legfontosabb turisztikai attrakciók Sepsiszentgyörgyön (látnivaló, program)?

Sepsiszentgyörgynek, természetesen mint minden más városnak, megvan az épített öröksége, ...Erdővidéki túrautak (17. szám, 2014 ősz)

Lőrincz Sándor nyugalmazott biológiatanárral, a 2010-től működő Járjuk be Erdővidéket! honismereti kirándulássorozat túravezetőjével, valamint az Erdővidéki Túrautak (Tortoma Kiadó, Útikönyvek 2013) turistakalauz írójával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea.

- Ön mióta ismeri a Szabadidőkalauzt?

A kezdetektől ismerem, először a 2003-as udvarhelyszéki kiadvánnyal találkoztam, amelyben sok fontos adatot találtam. Sokszor onnan néztem ki, hogy a magyarországi csoportjaimat hol szállásoljam el.Kulturális kínálat Kovásznán (17. szám, 2014 ősz)

A kovásznai Városi Művelődési Ház 2013-ban kinevezett művelődési igazgatóját, Czilli Balázst kérdezte kolléganőnk, Török Noémi.

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Háromszékre?

Több fajta turistatípus érkezik Háromszékre. Kovásznán a legszámosabb réteget a „fürdővendégek” képezik, ők főleg gyógyulás, gyógykezelés céljából keresik fel a várost, üdülőjegyekkel töltenek itt egy-egy fél hónapot.Kúria-világ Eresztevényben (16. szám, 2014 nyár)

A háromszéki Eresztevény valamikor önálló település volt, ma közigazgatásilag Maksa községhez tartozik. Itt található a neves Benke Kúria, amely a Brassót Kézdivásárhellyel összekötő országút jobb oldalán fekszik. A legenda szerint ennek a kúriának a jégvermében bújtatták Gábor Áron holttestét. Ezután az épület hosszú ideig a maksai termelőszövetkezet székhelye volt, majd mezőgazdasági munkások szálláshelye. Ma 5 csillagos szálláshely. 

Rancz Lajossal, az eresztevényi Benke Kúria tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.
A kovásznai gyógyturizmusról egy orvos szemével (16. szám, 2014 nyár)

Kovászna, az ezer borvízforrás városaként ismert település, az ország egyik legjelentősebb fürdővárosa. Vonzerejét gyönyörű fekvése és az itt található ásványvizek és mofetták jelentik. A fürdővárosban számos szálloda és panzió áll a gyógyulni, illetve üdülni vágyók rendelkezésére, ezen kívül Kovászna városában működik az ország legelismertebb szív- és érrendszeri rehabilitációs kórháza.

A helyi egészségturizmusról dr. Tatár Mártát, a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház kardiológus-főorvosát kérdezte munkatársunk, Török Noémi. Közreműködött Kopacz Zsuzsa. 
Tartalmas kikapcsolódást ígér az idei Szent György Napok (15. szám, 2014 tavasz)

Sepsiszentgyörgyön idén is sor kerül az eddig is nagy sikernek örvendő Szent György Napokra. A hagyományos programsorozatot 23. alkalommal szervezik meg április 26. és május 4. között. Az idei programról a rendezvény fesztiváligazgatójával, Grubisics Leventével beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.

- Mit várhatnak az érdeklődők az idei városnapok alkalmával?

Mindenekelőtt azt tudjuk ígérni, hogy az idei városnapok legalább annyira jó és izgalmas lesz programfelhozatalban, összképben és hangulatban, mint a tavalyi. A gyűjtés mint hagyományőrzés? (15. szám, 2014 tavasz)

Beke Ernővel, a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Háza megálmodójával és a megvalósítójával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella. 

- Hogyan alakult ki Önben a gyűjtőszenvedély?

Már gyermekkoromban elkezdődött. Amikor egyszer nagybeteg voltam és sírtam, édesanyám képes levelezőlapot adott a kezembe, és mesét rögtönzött róla. Persze nyomban utána kértem a következő levelezőlapot és mesét is. Ezeket gyűjtöttem először, és ma már több mint 55.000 képes levelezőlapnak vagyok büszke tulajdonosa. Ezután kezdtem érdeklődni a pénzérmék, majd a jelvények után is.Barátom vagy ellenségem az ásványvíz? (14. szám, 2013 tél)

Idén nyáron jelent meg Kisgyörgy Zoltán, geológus és újságíró Háromszéki borvizeskönyv című kötete, amely ismeretterjesztő jellegű, az ásványvizekre vonatkozók mellett történelmi, helytörténeti és néprajzi információkat is tartalmaz. A szerzővel munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella beszélgetett.

- Hogyan került Ön közelebbi kapcsolatba az ásványvizekkel? Barátja-e vagy ellensége-e az ásványvíz a hidrogeológusnak?

Negyedszázadig szénbányageológus voltam Erdővidéken, ahol a mélyben, a szén fölött nagy nyomás alatt elhelyezkedő ásványvízrétegek voltak. Ezt nem lehetett úgy kifejteni, hogy a vizeket felülről ne kelljen lecsapolni. Téli kikapcsolódás Háromszéken (14. szám, 2013 tél)

A téli sportról elsőre mindenkinek a sízés jut az eszébe, mert ilyenkor ez a sport a legkedveltebb. Nálunk is évről évre egyre többen állnak sílécekre. A háromszéki sípályák idén is várják azokat, akik aktívan szeretnének kikapcsolódni. Aki pedig még nem tud sízni, annak itt az alkalom, idén megtanulhat. A sízésről és a vele kapcsolatos téli sportokról Szőcs Imrével, a sepsiszentgyörgyi Alpamayo kft. tulajdonosával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.Múzeumok világa (13. szám, 2013 ősz)

A Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum színes programokat és több kiállítást is kínál folyamatosan a látogatóinak. Chiricescu Andreával, az intézmény osztályvezető muzeulógusával beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.

- Mióta létezik a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum?

1995-ben az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum létrehozott egy régészeti részleget Sepsiszentgyörgyön, amely az 1365/1996-os kormányrendelet alapján 1999-ben önálló múzeummá alakult és felvette a Keleti Kárpátok Múzeum nevet.Házias ízek és újdonságok egy fedél alatt (13. szám, 2013 ősz)

A már több éve működő Bástya Pizzéria és Vendéglő egy sajátos színfolt Sepsiszentgyörgyön. Aki ide betér, biztosan nem bánja meg. Ezt vallja az étterem vezetője, Horváth Zoltán is, akivel helyi gasztronómiai kérdésekről beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Mióta foglalkozik vállalkozóként a vendéglátással?

1995-ben kezdtem dolgozni ezen a területen. Először bulikat szerveztem a Park Bár földszinti termében péntekenként, ami örömömre nagyon nagy hatással volt az akkori nemzedékre, sokan minden idejüket ott töltötték.Szőnyegszövés Barátoson (12. szám, 2013 nyár)

A szövés nagyon régi, csodaszép mesterség, amelyet az egész világon ismernek és művelnek, de sajnos egyre kevesebben. Mai modern világunkban nagyon keveseknek adatik meg az az öröm, hogy szövőszéken szőjenek. A háromszéki Barátoson kerestük fel Bartók Erzsébetet, aki szőnyegszövéssel foglalkozik, rongy- és cérnaszőnyegeket készít.

Munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella a mesterség titkairól faggatta őt. Kós Károly világa Háromszéken (12. szám, 2013 nyár)

Az idei év a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban Kós Károly-emlékév. Ez alkalomból könyvbemutatók, dokumentumfilmek, kiállítások egész sorát szervezik. Nemrég nyitották a Kós Károly világa, 1912 című kiállítást a neves erdélyi országépítő születésének 130. évfordulója alkalmából. Ennek kapcsán Vargha Mihállyal, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Milyen meglepetést tartogat az idei Kós Károly emlékév a múzeumbarátok számára?

Elsősorban sok új információt. Az a szándékunk, hogy  rendezvényeink által közelebb hozzuk az emberekhez, és mélységében is bemutassuk Kós Károly életének egyedi értékeit.Háromszéken Háromszék (11. szám, 2013 tavasz)

A Háromszék Táncegyüttes az idei évben is változatos programokkal, előadásokkal várja a kultúra szerelmeseit Sepsiszentgyörgyön, most már új helyszínen, a Tamási Áron Színház épületében.

Az együttes művészeti vezetőjével, Ivácson Lászlóval beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Mikor és hogyan került kapcsolatba a néptánccal és a Háromszék Táncegyüttessel? 

Gyergyóremetei vagyok és 1988-ban a csíkszeredai Márton Áron gimnáziumban tanultam, amikor Szalay Zoltán meghívott a Gyökerek néptáncegyüttesbe. A brassói mérnöki egyetemi éveim alatt vezettem a Bokréta és Sirülő néptáncegyütteseket. Várják az érdeklődőket a Székely Vágtára (8. szám, 2012 nyár)

 
Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője válaszolt kérdéseinkre.

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Székely Vágta a háromszéki Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn július 14-én és 15-én. A rendezvény kulturális és hagyományőrző programokkal bővült.Új évadot kezd a Tamási Áron színház (9. szám, 2012 ősz)

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház számos újdonsággal jelentkezik a szeptembertől induló, új évadban. Ezzel kapcsolatosan a színház igazgatójával, Bocsárdi Lászlóval beszélgetett Melkuhn Andrea.

- Milyen elképzelésekkel indul az új évad?
A legfontosabb újdonság az, hogy új bérletrendszert indítunk útjára, aminek az a lényege, hogy felszabadítjuk a játszási napokat,Ép testben ép lélek (7. szám, 2012 tavasz)

Kosztolányi Krisztiánnal, a mindig humoros csontkováccsal beszélgettünk, aki nemrég költözött haza Háromszékre, és aki azóta már népszerűségre is szert tett hazájában.

- Mióta foglalkozik csontkovácsolással?

1999-ben szereztem meg a csontkovács minősítést, de már nagyon régóta érdekelt a masszírozás és a csontkovácsolás. 
Családias vendégfogadás (8. szám, 2012 nyár)

Szakács Nagy Magdolnával, az árkosi Szakács vendégház tulajdonosával beszélgettünk.

- Mióta foglalkozik vendéglátással?

2006-ban lettem nyugdíjas, és azóta fogadunk vendégeket Árkoson, akkor alakult a Szakács vendégház.Több mint kétszáz programmal kecsegtet a 22. Szent György Napok (11. szám, 2013 tavasz)

Idén már 22. alkalommal kerül megszervezésre a Szent György Napok Sepsiszentgyörgyön. Április 20. és 28. között a helyiek és minden Háromszékre látogató turista sok szabadtéri rendezvényre, kulturális programokra és fergeteges bulikra számíthat.

Dancs Zsolttal, a rendezvénysorozat programigazgatójával beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.Fontosak a hagyományaink (7. szám, 2012 tavasz)

Bába Lehellel, a kézdivásárhelyi Székely vendéglő tulajdonosával beszélgettünk. Kézdivásárhely egyik legismertebb étterme a hagyományosan berendezett és eredeti székely ízekkel rendelkező Székely vendéglő.

- Mióta foglalkozik vendéglátással?

1994-ben nyitottuk meg Kézdivásárhely első pizzázóját egy bérelt helyiségben, majd a következő évben sikerült elindítani egy éjszakai bárt.A székelyföldi turizmus egyedi (6. szám, 2011 tél)


Daragus Attila, a háromszéki vendéglátás egyik meghatározó személyisége válaszolt kérdéseinkre.

- Mióta foglalkozik vendéglátással, turizmussal?

1988 óta dolgozom ezen a területen. Pincérként kezdtem a pályafutásomat, majd vendéglőfőnökként folytattam. Ma már több vendéglőnek és szállodának vagyok a tulajdonosa. Időközben a főszakácsi diplomát is megszereztük a feleségemmel együtt, és a Bukaresti egyetem vendéglátó szakán is tanítok. A kezdetektől tagja vagyok, alapítótagként az ANTREC-nek és sok ízben vezetőtanácsi pozíciót töltöttem be. Tagságom folytán is jó reklámra és sok vendégre tettem szert.

 
Őrizzük meg emlékeinket! (10. szám, 2012 tél)

Manapság számítógépeken, közösségi portálokon nagy számban fellelhetők a fényképek, amelyek az utazások, események elengedhetetlen velejárói. Ezzel néz szembe egy megyeszékhelyi cég, a MultiNr Kft., amely a www.creeazacadou.ro honlapot üzemeli. A honlap eltökélt szándéka, hogy ne hagyja elveszni az értékeket, kézzelfoghatóvá tegye a fontos pillanatokat. Igényes fotóalbumot és üvegre nyomtatott képeket is készítenek. A cég termék menedzserét, Kicsi Kingát kérdezte Török Noémi a tevékenységükről. Hagyományos, erdélyi konyha (4. szám, 2011 nyár)

Jánosi Fernceet, a Szentgyörgy pince vendéglő tulajdonosát kérdeztük.

- Mióta foglakozik vendéglátással?

A vendéglátás a turizmus egyik ágazata. Én hivatalosan 2004 óta foglakozom vele, illetve dolgozom ezen a területen. Persze azelőtt is mindig foglalkoztatott a vendéglátás, és szerettem a turizmusnak ezt az ágazatát.
Vissza a gyökerekhez (5. szám, 2011 ősz)

Diószegi Lászlót, a Diószegi pékség és a Diómarzipán cukrászat tulajdonosát kérdeztük.

- Mikor alakult a pékség, és milyen termékekkel büszkélkedhet?

1996-ban alapították a szüleim egy cégtárssal közösen. 2002-től az én tulajdonom, jövőben lesz 10 éve. Amikor átvettem a vállalkozást, még egy kis pékség volt hét alkalmazottal, mostanra 163-an dolgozunk itt.Húsz éve a vendégek szolgálatában! (6. szám, 2011 tél)

Tribel Istvánnal, a Tribel FF vendéglő és a Budmil üzlet tulajdonosával beszélgettünk.
Tribel István egy ismert vendéglátó Háromszéken, hiszen nemcsak sepsiszentgyörgyi éttermébe várja a turistákat, hanem Sugásfürdőn, a sípálya mellett egy kávézót is működtet, övé a Budmil márka egyetlen hivatalos képviselete Romániában. És emellett a Kiwanis szervezetnek is tagja. Helyit a közösségért! (5. szám, 2011 ősz)

Két háromszéki civil szervezet dolgozik azon, hogy tudatos vásárlókat neveljen, hogy amit eszünk vagy használunk, azzal hasznára is váljunk a közösségünknek. A Zöld Nap Egyesület Helyi Termék kampányáról Ráduly Attilát kérdeztük, a Közösségi Kártyáról, a Háromszéki Közösségi Alapítvány programjáról Furus Levente tájékoztatott.
Hagyományos vásárok hangulata (3. szám, 2011 tavasz)

Kovács Istvánt, a sepsiszentgyörgyi Park Hotel és Vendéglő vezetőjét kérdeztük.

- Mióta foglalkozik turizmussal?

Nemcsak turizmussal hanem vendéglátással is foglalkozom, a kettő elválaszthatalan egymástól, mivel mikor a vendég alszik, akkor fogyaszt is. 1987 március 1-től dolgozom ezen a területen,A téli sportok örömei (2. szám, 2010 ősz-tél)

A sízés az egyik legegészségesebb téli sport. A tél közeledtével arról érdeklődtünk, hogy miért jó megtanulni síelni, és gyakorolni ezt a sportágat.

Rácz Levente Botond, triatlon országos bajnok, sportoló és sí-oktató válaszolt kérdéseinkre.

 

 A helyi különlegességek vonzzák ide a turistákat (2. szám, 2010 ősz-tél)

Fülöp László, a Sugás Vendéglő és Hotel, a kommandói Alpin Villa, valamint a Háromszék Panzió tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre.

- Mióta foglalkozik turizmussal?

1988 óta foglalkozom, Ausztriában kezdtem, és lassan már 7 éve itt vagyok Sepsiszentgyörgyön.

 Hogyan készülnek a kézműves ékszerek? (10. szám, 2012 tél)

Selyem Katalin, a kolozsvári születésű, Zalánban élő réz- és tűzzománc művész bizonyára sokaknak ismerős Háromszéken, hiszen a kézműves vásárokon mindig jelen van termékeivel. Vele beszélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella. 

- Ismered a Szabadidőkalauzt?

Igen, idén nyáron ismertem meg. Nagyon hasznosnak találom. Ha meg akarom tudni, hogy mi történik a városban vagy a megyében, akkor jó, ha van egy ilyen kiadványom. Nagyobb városokban már nagyon régóta ismertem a háromszéki Szabadidőkalauzhoz hasonló kiadványokat. Örülök, hogy nálunk is van már ilyen. 

Antal Árpád polgármester köszöntője (1. szám, 2010 nyár)

Kedves látogató,

 

Üdvözlöm Sepsiszentgyörgyön, a történelmi Háromszék legjelentősebb városában, Kovászna megye székhelyén, Erdély legnagyobb magyar többségű városában.

Azt szeretném, ha minden kedves látogatónk jól érezné magát nálunk, ha részese lehetne a székelyek híres vendégszeretetének. Sétára hívom önöket, barangolják be a történelmi Sepsiszentgyörgy helyszíneit, látogassák meg a helyi nevezetességeket, ízleljék meg a helyi ételeket, ismerkedjenek meg hagyományainkkal, de a kortárs székelyföldi művészettel is. Az ezer borvizek városa a turizmusba fektet (3. szám, 2011 tavasz)

Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere válaszolt kérdéseinkre.

Kovásznát méltón nevezhetjük az ezer borvizek városának. A környezeti adottságok miatt nagyon sok turista fordul meg itt évről évre, éppen ezért a város kiemelt figyelmet szentel a turizmus fejlesztésére.

- Milyen a kovásznai turizmus, és milyen lehetőségek vannak?

Kovászna a gyógyturizmusról híres. Viszont a tavaly a júliusi és augusztusi hónapokban volt egy kiesés ebből a szempontból, mivel az állam nem bocsátott ki kedvezményes üdülési jegyeket. Emiatt az előző évekhez viszonyítva 25 százalékos visszaeséssel kellett számolnunk a helyi turizmusban.Túrázzon az Erdélyi Kárpát Egyesülettel! (9. szám, 2012 ősz)

Az Erdélyi Kárpát Egyesület 1891-ben alakult Kolozsváron. Jelenleg 16 tagszervezettel működik. Háromszéken 120 éve, 1892-ben alakult meg az EKE, a második újraalapítás 20 évvel ezelőtt történt, 1992-ben.

Jelenlegi alelnöke Kiss András István, őt kérdezte a munkásságukról Török Noémi.

 Keresés a honlapon:
Magyar | Română