csik-udv hsz-csik
Biztosítsuk be magunkat! Mire figyeljünk, ha nyaralni indulunk?

A tehetősebb családok már javában tervezik, vagy lehet, éppen most készülnek a nyaralásra, csomagolnak. Amennyiben az úti cél valamelyik külföldi üdülőhely, nem árt pár dolgot figyelembe venni indulás előtt, hiszen történhetnek kellemetlen események, betegségek a vakációzás ideje alatt.

Talán a legfontosabb az egészségügyi biztosítás megkötése lenne, mielőtt a család nekivág a kirándulásnak. Sepsiszentgyörgyön több biztosítótársaság is nyújt ilyen szolgáltatást. Sokan úgy gondolják, az egészségbiztosító pénztártól kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya elégséges, viszont ez csak az állami kórházakban érvényesíthető, és csak az Európai Unió országaiban. A külön megkötött egészségügyi biztosítással rendelkező, külföldön nyaraló személyt sürgősség esetén mentővel szállíthatják kórházba, gyógyszert írhatnak fel, a biztosító által ajánlott kórházba is befektethetik, ha nagyon szükséges, meg is műtik, haza is szállíthatják a turistát, de még a sürgősségi fogászati beavatkozás is biztosított.

Joós Ștefan, a sepsiszentgyörgyi Sun Travel utazási iroda képviseletében lapunk megkeresésére elmondta, a teljes utazási csomagot igénylőknek mindent elintéznek, nem kell külön biztosításokat kötniük az ügyfeleiknek.

– Külföldi nyaralásokon jó, ha van egészségügyi biztosítás, főként azok számára, akik kisebb gyerekkel utaznak, hiszen előfordulhat, hogy belázasodik, gyomorrontást kap, így orvosi kezelésre lesz szükség – mondta Joós Ștefan. – Hétéjszakás nyaralás esetén egy fő után az egészségügyi biztosítás mintegy 25 lejbe kerül, és baj esetén 30 ezer euró értékben lehet igénybe venni kezelést, de 50 ezer euróra is lehet kötni biztosítást.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben már jó előre lefoglaltuk a külföldi szálláshelyet, akkor ajánlott egy úgynevezett sztornó, azaz útlemondási biztosítást is kötni, hiszen időközben bekövetkezhetnek olyan váratlan események, ami miatt éppen akkor nem tudunk elutazni. Ez a típusú biztosítás akkor is érvényes, ha mindössze pár napot sikerül üdülnünk, de meg kell szakítanunk a nyaralást, ilyenkor is megtérítik a teljes összeget. Ennek ára a teljes utazási csomag összegének 1,5 százaléka szokott lenni, például, ha valaki befizet egy ezereurós útra, akkor ha még pluszba áldoz rá 15 eurót, visszakapja a pénzét, ha netán mégsem tudna elmenni. Az utazási irodához fordulók mintegy 40 százaléka köt egészségügyi és sztornó biztosítást.

Joós Ștefan ugyanakkor megemlítette, sokan mennek saját autóval nyaralni, a legtöbben Bulgáriát és Görögországot választják. Ebben az esetben érdemes előre tájékozódni az útvonalról, a parkolási lehetőségekről. Külön személyautók bebiztosítására is van lehetőség, például arra az esetre, ha feltörik, de ez iránt egyelőre nem igazán mutatnak érdeklődést a háromszéki turisták. 

Lévai Barna
Székely Hírmondó
www.hirmondo.ro 

Keresés a honlapon:
Magyar | Română